Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Ekmek bulamıyorlarsa brioche yesinler!

Ekmek bulamıyorlarsa brioche yesinler!

Tarifimdeki bu hamura isterseniz peynir rendesi (özellikle de gravyer pek yakışır), biberiye, taze kekik, sucuk, sosis gibi tuzlu malzemeler koyup tuzlu olarak hazırlayabilirsiniz. Ya da tamamen sade (şekersiz) yapıp Fransızlar gibi soslu et yemeklerinin, patelerin yanında servis edilebilirsiniz. Hatta elinizle ikiye koparıp üzerine baharatlı tereyağı sürüp denemenizi de öneririm.

Bitirmeden son bir şeyi not olarak düşmem gerekir: Bu hamurun inanılmaz bir kabarma potansiyeli vardır. O sebeple kullandığınız kalıplar yayvan değil yüksek olmalıdır. Kalıpta kabarma için ciddi bir boşluk bırakmanız gerekir. Pişerken fırının orta rafında tutmalı, ne yukarıya ne de aşağıda olmamalıdır. Şimdiden kolay gelsin!

Yarım su bardağı light süt ve beş adet orta boy yumurtayı hamur makinesine alın. Üzerine dört su bardağı beyaz un, üç çay kaşığı kuru maya, bir çay kaşığı tuz ve üç yemek kaşığı toz şeker koyup yavaşça karıştırmaya başlayın. Hamuru 15 dakika karıştırdıktan sonra beş dakika dinlendirdikten 200 gram, oda sıcaklığındaki tereyağını dört parçada aşamalı olarak ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son iki su bardağı unu da hamur toparlanana kadar aşamalı ekleyin. Hamuru 15 dakika kadar yoğurup ılık bir yerde bir saat mayalandırın. Hamur üç katı kadar kabaracak.

Daha sonra küçük kalıpları tereyağıyla yağlayıp üçte birini kaplayacak şekilde bezelere ayırın ve yuvarlayıp kalıplara koyun. Küçük muffin kalıplarında yaklaşık 20-22 adet olacaktır. Kalıplara alınan hamuru tekrar yarım saat üzeri kapalı mayalandırın ve üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. 230 dereceye ayarlanmış fırında 15 dakika pişirip kalıptan hemen çıkartın. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.

Vişneli  frambuazlı brioche’u  hazırlamak  son derece  kolay.  Mayalanan hamurun  yarısını  kesip elinizle  tezgahta  kalınca açın. Dairenin  bir  yarısına bir, iki  avuç  dondurulmuş meyvelerden  koyup  bolca  toz şeker  serpin. Hamuru  ikiye  katlayıp  disk şeklini  verin, ters çevirerek  kalıba yerleştirin. İkinci mayalanma süresini  yarım saat uzatıp  aynı  ısıda yarım saat pişirin

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi