Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

El emeği göz nuru bir sofra

El emeği göz nuru bir sofra

Hiç mutfağa girmiyorsanız bile bu tarifleri büyük bir rahatlıkla yapacaksınız. Güzel bir sunumla hazırlayacağınız bu kahvaltı sofrasıyla annenize sevgi ve lezzeti bir arada sunacaksınız. Ne duruyorsunuz, kolları sıvayın!
 
Erkenciyseniz, gözünüzü açtığınız gibi gazeteleri okuyorsanız geç kalmadım! Eğer şu an bu yazıyı kahvaltı sofrasında okuyorsanız kahvaltıyı kaçırdım ama yine de iş işten geçmiş değil. Vereceğim  tarifler günün ilk ışıklarındaki  kahvaltı seçeneği kadar akşam üzeri çay saati için de son derece uygun.

Dünyanın en kolay ama tutturması yüzde yüz garanti tariflerine geçmeden önce bugün annesine sürpriz bir sofra hazırlamak isteyenlere birkaç küçük öneri:

- Anneniz iyi bir aşçı ise onunla yarış için sakın ola bu günü seçmeyin. Her anne “Senin yaptığın gibi olmadı ama…” diye başlayan cümleyle mutlu olur.

- Annenizin en sevdiği malzemeleri seçin. Mesela börek içini olarak onun en sevdiği malzemeyi kullanarak yapın. Krebi en sevdiği meyvelerle servis edin.

- Basit ama lezzetli yemekler yapın. Bugün verdiğim iki tarif son derece basit, göz kamaştıran ama lezzetli tarifler. Çok zaman harcatacak tariflerden uzak durun.

- Masada çiçekleri eksik etmeyin. Mutlaka en sevdiği çiçeği veya renkleri biliyorsunuzdur. Çiçek seçerken bu kriterleri göz önüne alın.

- Annenizin kolestrol, tansiyon, kalp ve şeker sorunları olabilir. Bu sebeple yiyemeyeceği şeyler için boşuna efor harcamayın, sağlık kriterini atlamayın. Zaten verdiğim ev yapımı günlük reçel (meyve sosu) ve krep şekersiz yapılmıştır.

- Anneniz için hazırlanan bir sofrada en önemli yemek onun en sevdiği olandır. Mönüyü hazırlarken bunu aklınızdan çıkarmayın. Kendi sevdiklerinize değil annenizin sevdiği malzemelere odaklanın.

- Bugünkü tariflerim, yaparken sizi yormayacak ve tutturamadım diye üzmeyecek kadar risksiz! Bu kadar basit olmasının bir nedeni var emin olun! 

- Varsa küçükken birlikte yaptığınız ilk kurabiye, kek vb. tarifi yapın, yanına da ilk yaptığınız günkü anılarınızla küçük bir not ve eski bir fotoğraf iliştirin. Eğer böyle bir anınız yoksa hafızanızda yer eden annenizin yemeğini deneyebilirsiniz.

Kurutulmus domatesli pofuduklar
 
Malzemeler:

- 2 su bardağı tam buğday unu

- 2 adet yumurta

- 2 yemek kaşığı suyu süzülmüş yoğurt

- 1 çay bardağı süt

- 10-12 adet yarı kurutulmuş domates

- 100 gr beyaz peynir

- 1 paket kabartma tozu

- Çay kaşığının ucuyla tuz

Yapılışı: Domatesleri yıkayıp kurulayın ve ince şeritler halinde kesin. Diğer tüm malzemeyi karıştırıp çırpın. En son domates ve ufalanmış peyniri ekleyip karıştırarak, silikon muffin kalıplarına paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika pişirip beş dakika sonra kalıptan çıkarın. Soğuyunca servis edin.

Taze meyve soslu krep

Malzemeler:

- 8 yemek kaşığı un

- 2 yumurta

- 1 su bardağı süt

- 2 çay kaşığı kabartma tozu

- 1 tatlı kaşığı vanilya

- 1 yemek kaşığı agave şurubu.

Yapılışı: Tüm malzemeleri karıştırıp çırpın. Yanmaz tabanlı bir tavayı ocağa alıp ısıtın.  Krep hamurundan bir kepçe tam ortadan akıtarak alt-üst pişirin. Krepleri pişirirken yüksek ısı kullanmayın ve uzun süre ocakta tutmayın. Meyve sosu için için çilek veya frambuazın üzerine 2-3 yemek kaşığı agave şurubu koyup orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. İçine bir iki damla limon suyunu ekleyip servis kabına alın. Krepleri servis tabağına üst üste koyun, üzerini taze meyvelerle süsleyin ve meyve sosuyla birlikte servis edin. Arzu ederseniz krepleri biraz büyük yapıp aralarına tatlandırıcı ve krem peynirle çırpılmış krema koyup servis yapabilirsiniz.
 
Biberiyeli börek
 
Malzemeler:

- 11 adet kare milföy

- 150 gram beyaz peynir

- 50 gram gravyer peyniri rendesi

- Yarım demet taze nane, ince kıyılmış

- 4 dal taze biberiye,

- 1 adet yumurta akı

- Üzeri için 1 adet yumurta sarısı ve biberiye dalları

Yapılışı: 4 dal biberiyenin yapraklarını dallarından sıyırın, ince ince kıyın. Beyaz peyniri elinizle ufalayıp gravyer peyniri rendesi ve bir yumurta akıyla karıştırın, ince kıyılmış taze nane ve biberiyeyi ekleyin. Milföy hamurlarını tezgaha alın, içlerine cevizden büyük parçalar halinde peynirli harcı koyun. Hamuru bohça gibi kare olacak şekilde kapatıp birleşme yerleri aşağıda kalacak şekilde ters çevirin. İki adet milföy hamurunu 0,5 cm’lik ince şeritler halinde kesin ve her bir bohçaya çarprazlama olacak şekilde sarın. Her bir börek için aynı işlemi yapıp fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp küçük bir adet biberiye dalı saplayın. Önceden ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi