Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Elmayla yapılacak en güzel beş şey

Elmayla yapılacak en güzel beş şey

Elma, sene boyunca tezgahta ama asıl mevsimi kış ayları. Dalından yeni koparılan elmaların zamanı gelmişken gelin beraber birbirinden lezzetli tatlar hazırlayalım.

Sağlık iksiri, şifa kaynağı elma... Yararları saymakla bitmez ve bu ezel ebet böyledir, değil mi? Mesela, ıspanağın veya yumurtanın başına gelen onun başına gelmemiştir. Hani bir gün önce iyi sözler söylenip ertesi gün karalanmamıştır. Elma, her zaman diyet listelerinin ilk sıralarındadır ve sağlık söz konusu olduğunda bizimle pek samimidir.

Beline mezura sarılan yeşil elma görselini herkes bilir. Sağlıklı yaşam denilince birçok marka elma figürünü kullanır. Bir anlamda sağlığın sembolü haline gelmiştir diyebiliriz.

Birçok sebzeyi, meyveyi sadece sağlıklı olduğu için yüzünü buruşturarak zorla yiyenleri bilirim ama elma bize hem sağlık hem de lezzet konusunda diğerlerinden bonkör davranır. Bu derece sağlıklı olup bu derece lezzetli olan ender bir malzemedir.

Benim için yeri ayrı

Tüm bu sebepler mutfağımda ona geniş yer vermemde etkili ama kişisel tercih nedenim çeşitlerine duyduğum ilgi ve lezzetindeki ilham kaynağı. Kimi ekşi, kimi buruk, kimi tatlı ekşi, kimi çok sulu... Elmayı tüm meyvelerin yanında ayrı bir yere koyarım. Çünkü yemekten salataya mutfakta geniş bir yelpazede kullanabilirim. Herkesin zevki farklı olabilir ancak benim için elmayla yaptığım kurabiye, çörek, kek ve peltelerin lezzeti hakikaten açık ara önde! Özellikle kakule, karanfil ve tarçınla gerçek anlamda ‘baş döndüren’ (klişe lafları sevmem ama durum tam olarak bu) bir ilişkisi vardır.

Neyse lafı uzatmayacağım, size ilginç ve lezzetli beş elmalı tarif vereceğim. Ayrıca “Akıl akıldan, el elden üstündür” diyerek bugün yine Facebook sayfamda bir anket açıyorum. Konumuz elbette elma! Bildiğiniz tüm elmalı tarifleri paylaşmak için sizleri sayfama davet ediyorum. Şimdiden afiyetle!

ELMALI PİROG

Starking, Amasya elması ya da yeşil elma tüm tatlılar için uygun. Rusların elmalı payı pirog bence elmayla yapılabilecek en güzel hamur işi. Aslında kendisi bir pay ama hamurun mayalandırılması biraz farklı. Daha önce bu köşemde ayrıntılı bir şekilde pirog tarifi vermiştim. Bu tarif için Facebook sayfamı ziyaret edebilirsiniz. Yapılışı epeyce uzun ve zahmetli, baştan söylemeliyim!

ELMALI PELTE

Pelte çeşitleri arasında en lezzetlisi sanırım elmalı olandır. Pelte için starking cinsi elma çok uygun ama yoğun bir aroma istenirse Amasya elması da harika olur.  Nişasta, elma püresi ve şekerle hazırlayacağınız pelteye mutlaka karanfil, tarçın, kakule gibi baharatlar ekleyin.

ELMALI TAVUK 

Yemeklerde ekşi ve sulu elma tercih edin. Bu yemek için sarı olanlar uygundur. Elmayı kabuğuyla dörde bölüp kullanın. Butları yanmaz tabanlı tavada tereyağında, ateşte kısa süre alt üst kızartıp fırın kabına alın. Tavukların kızardığı tavaya da elma sirkesi koyup kokusunun uçmasını bekleyin. Tavuk suyu, kakule ve şeker koyup kapağını kapatarak 10 dakika pişirin. Elmaları butların yanına serpiştirin, suyu, krema, biraz un ve tuzla çırpıp bolca taze adaçayıyla üstüne ekleyin. Fırın kabını folyoyla kapatıp 200 derecede 40 dakika pişirin.

ELMALI KEK

İki elmayı soyup küp olarak doğrayın ve limon suyunda bekletin. Tereyağı ve şekeri eritip karamelleştirin. İçine dörde bölünmüş kabuksuz elma yerleştirin. Elmalar yumuşayınca yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba elmaları biraz sosuyla iç tarafları yukarıda kalacak şekilde sıralayın. Bu arada dört yumurta ve bir su bardağı şekeri iki dakika çırpın. İçine bir buçuk su bardağı un, tarçın ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Elmaları da ekleyip tart kalıbındaki dilimlerin üzerine boşaltın. 180 derecede 35 dakika pişirip soğuduktan sonra dilimleyerek kremayla birlikte servis yapın.

YEŞİL ELMALI SALATA

Salatalarda yeşil elma iyi sonuç verir. Çünkü çok tatlı değildir ve suludur. Hafif ekşiliği de salata malzemeleriyle uyum sağlar. Mesele kabuğu üzerinde kalacak şekilde elmaları ince dilimleyip uygun bir sos ve yeşillikle birleş-

tirmektir. Aradaki dengeyi kuru meyveler ve ceviz gibi yemişler sağlar. Rendelenmiş kereviz kökü de bu dengede iyi bir rol üstlenebilir. Çırpılmış zeytinyağı, biraz limon suyu ve süzme yoğurtla güzel bir sos hazırlanabilir. Elma sirkesini de unutmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi