Ali TEZEL

Ali TEZEL

Emekli maaşında banka promosyonu skandalı

Emekli maaşında banka promosyonu skandalı

Bankalar 10 milyon emeklinin maaş ödemelerinden pay alabilmek için uzun zamandır büyük bir mücadele veriyor. Birçoğu emeklileri çekebilmek için özel kampanyalar organize ediyor.  Bazı bankalar emekli maaşını taşıyana yıllık 300-400 lira arasında promosyon öderken bazı bankalar da müşterilerine çeyrek altın hediye ediyor. Bu tablo geçen hafta itibarıyla değişti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kamu ihale şartlarına uymadan bir oldubitti ile özel bir banka ile el sıkıştı. İmzalanan protokol ile daha önce kamu bankaları ve PTT’ye sağlanan ‘ilk maaş ödeme’ hakkı özel bir bankaya yani Denizbank’a verildi. Buna göre 2015 yılının ikinci yarısından itibaren emekli aylığı bağlanacak emekliler 3 yıl boyunca Denizbank’ta kalmayı taahhüt ederse 300 lira promosyon alacak!

YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ

Türkiye’de her yıl 500 bin kişi emekli oluyor. Bu kişilerin maaş ödemelerinin doğru düzgün bir rekabet ortamı oluşturmadan yani ihale bile açılmadan bir bankaya devredilmesi tartışmaları da beraberinde getirecektir.    

Resmi açıklama yapılmadan çok önce 27 Temmuz 2015’te kulağımıza gelen duyumlar üzerine bu konuya dikkat çekmiş ve ilgili makamları uyarmıştık.  

Sonunda tam da korktuğumuz gibi kamuya nasıl bir yarar sağladığını anlayamadığımız protokol imzalandı. Duyduğumuza göre bu protokolü imzalayan bürokrat, ödül olarak yurtdışına göreve gönderilecekmiş hatta yarın üçlü kararnamesi yayınlanacakmış.  
Emeklinin parası çarçur mu edildi?

Bizim için anlaşmayı imzalayanın akıbeti değil, eserinin geleceği önemli. Bu yüzden kendisine yeni görevinde başarılar dilerken, soru sormaya devam ediyoruz.

AÇIKLAMA İNANDIRICI DEĞİL

Evet, Türkiye’de ekonomi hızla kötüleşiyor. Enflasyon yükseliyor, dolar rekor üstüne rekor kırarken, tepeden tırnağa her şeye zam geliyor. Buna karşın emeklinin alım gücü her gün daha da kötüye gidiyor. Yaşlılarımızın mâli açıdan durumlarının düzeltilmesi sadece sosyal devlet ilkesinin değil, insan olmanın da en önemli şartı. 

Bu noktada ‘bir ihale açılarak emeklilerin zaten kötü olan bütçelerini daha fazla katkı sağlanabilir miydi?’ sorusunu sormak zorundayız. 11 milyon emeklinin de bu soruyu sorduğuna eminiz…

CHP’nin ‘emekliye 2 maaş ikramiye’ vaadi emekliler arasında büyük bir heyecan yarattı. Yine MHP’nin emeklilere yılda 1400 TL ‘emekli destek ödemesi’ yapacağını açıklamasını da önemli buluyorum.  Öte yandan yıllardır emekliyi ihmal eden iktidar partisinin bu seçim döneminde emeklileri hatırlaması anlamlı! Ancak iktidar partisi muhalefet partilerinin 7 Haziran vaatlerini tekrarlama dışında orijinal vaatlerde bulunmadı.


‘Nasıl olsa oy oranım yüksek’ deyip, haklı taleplere kulak tıkamak makûl ve gerçekçi bir tutum değil. İşte iktidarın da seçmen nezdinde şu anki sorunu bu. İnandırıcı olamamakla taklitçi olmak arasında gel-git yaşamak...

ÖZEL HASTANELERDEÇALIŞAN HEKİMLERİN BAĞ-KUR SORUNU

Soru: 1985 yılında SSK sigortalısı oldum. SGK’dan aldığım bilgiye göre 16 Aralık 2015 tarihinde emekli olabiliyorum. Son yedi yılımı SSK’lı olarak geçirdim.  Emeklilik tarihine yaklaşık 1 ay kala şirket kurup hastaneye fatura keserek çalışmam gerekiyor. Emeklilik tarihinde bu yaklaşık 1 aylık Bağ-Kurluluk SSK emekliliğimi etkiler mi? (Dr. Gürden Gür)

Cevap: Sayın Gür, yedi yıllık SSK sigortalılığından sonra son 1 yılda Bağ-Kur sigortalısı olmak SSK’lılıktan emeklilik planınızı değiştirmez. 6645 sayılı Kanunla yapılan değişiklik gereği, şirket ortağı veya mesleğini serbest olarak icra eden hekimler ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan kişilerin, özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından 4/1-a (SSK) sigortalılığı kapsamında bildirimlerinin yapılması halinde, özel sağlık hizmet sunucuları ile yaptıkları sözleşme metninde çalışmanın 4/1-a sigortalılığı kapsamında bildirilip bildirilmeyeceğine ilişkin bir hükmün olup olmadığı kontrol edilecek, eğer böyle bir hüküm yok ise 23.04.2015 tarihinden önceki kısım 4/1-a sigortalılığı kapsamında sayılacak. Siz de bu düzenlemeden etkileniyorsunuz. Sözleşme yenileyerek 4/1-a sigortalılığından bildirim de sağlayabilirsiniz. Ama tersi de olsa fark eden çok şey olmaz.

Sadece düşük ya da yüksek matrahtan prim ödeme hakkını kullanma veya kullanmamanız bakımından aylık farkı doğar. Bence sizin odaklanmanız gereken konu kamudan emekli olma ile SSK’dan emekli olma arasındaki fark olmalı. Eğer geçmişte Emekli Sandığı iştirakçiliğiniz varsa ve özellikle de doçentlik unvanınızı kamuda kazanmışsanız Emekli Sandığı’ndan emeklilik ile SSK’dan emekliliği  karşılaştırıp öyle karar vermeniz daha yerinde olurdu. Bugün doçent unvanıyla 25 yıl hizmetle 1.dereceden emekli olan bir Emekli Sandığı iştirakçisi 3438 TL emekli aylığına hak kazanır. SSK aylığınızı ise bu bilgilerle hesaplamam mümkün değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi