Kıvanç Tığlı BULUT

Kıvanç Tığlı BULUT

Evlilikte aldatma depresyon nedeni

Evlilikte aldatma depresyon nedeni

Değerli okuyucular, aldatmayı, “Evli olunan eş dışındaki kişilerle duygusal ve/veya fiziksel sınırları düzenleyici kuralların eşlerden biri tarafından yıkılması” olarak tanımlayabiliriz. 

Bir erkek miti olarak bilinen ‘her aldatma durumunda inkâr’ aldatılan eşin daha ağır semptomlar göstermesine neden olur.

Aldatmak ile ilgili çalışmalarıyla tanınan ünlü psikolog Dr. Susan Marchant- Haycox; “Eğer bir çocuk ebeveynlerinden birisinin diğerini aldattığını bilerek yetişirse, bir süre sonra sadakatsizliği kabul edilebilir bir şey olarak algılamaya başlar. Bir yetişkin olduğu zaman da aynı aldatma davranışını yapma ihtimali çok yüksektir.”

Aslında aldatma, hem fizyolojik ve psikolojik zararı olan hem de aile birlikteliğine ve kişilik özelliklerine zarar veren yıkıcı bir davranıştır.

Aldatmanın ortaya çıkması bazı çiftlerin ilişkilerini güçlendirirken bazı çiftlerde ayrılığa yol açabilmektedir.. Aldatma sonrası çiftlerin ilişkilerini devam ettirme kararı ilişkinin geçmişi, kişilik yapıları ve evliliğe bağlılıkları gibi çok çeşitli değişkenlere bağlıdır. Çoğu çift aldatma durumlarında evliliklerini bitirmek yerine kurtarmak için çaba sarf etmekte ve bu durumdan daha güçlü ve birbirine bağlı olarak çıkabilmektedir.

Her çift kendi yaşadıkları ilişkinin dinamikleri içerisinde aldatmaya farklı tepkiler verebilir ve aldatma sonrası süreci farklı yaşayabilir. 35 yıldır ABD’deki Washington Üniversitesi’nde evlilik ve boşanma üzerine araştırmalar yapan “John Gottman “boşanmaların sadece yüzde 20’sinin aldatma nedeniyle bittiğini söylüyor ve evliliği bitiren asıl faktörün çiftlerin zamanla birbirinden uzaklaşmaları olduğunu belirtiyor.

Eğer çiftler ilişki içinde iletişimlerini güçlendirir, problemlerini daha yapıcı yaklaşımlarla çözmeyi aldatmanın ortaya çıkardığı duygusal yaraları birlikte sarmayı öğrenirlerse daha tatmin edici, mutlu bir ilişki ve evliliğe kavuşabilirler.
    Dr. Nevzat Tarhan’a göre, depresyona etki eden olaylar arasında aldatmanın zannedilenden daha büyük yeri vardır. Hatta depresyona sebep olan en önemli olayların başında cinsel sadakatsizliğin geldiğini söyleyebiliriz. Ondan sonra ise eşin ölümü gelmektedir. Yani eşin aldatması, onun ölümünden daha çok psikolojik yaralanmaya neden olmaktadır. 

Eşinin başka birine ilgi duyduğunu ya da kendisini aldattığını öğrenen kişi, çok öfkelenir, kendini değersiz ve sevgiye layık olmayan biri gibi hisseder. 

Genelde kadınlar aldatmaya karşı duygularını bastırır ve olayı sineye çeker ya da evliliği bitirirler. Erkeğin pişman olduğu ve evliliğin sürdüğü durumlarda bile, kadın, kendisini beğenilmez hisseder ve eşinin diğer kadında ne bulduğunu sorgular.

Aldatma için sevgi azalması, yani kişinin eşine eskisi gibi ilgi duymaması bir bahane olarak dile getirilebilir. Eşini aldatan birçok erkek, “Ben artık sana karşı bir şey hissetmiyorum, onu seviyorum” gerekçesiyle hareket eder. Hâlbuki sevgi değişkendir, bir dönem hayat arkadaşına karşı bir şey hissetmemek, ömür boyu bu şekilde hissedilecek anlamına gelmez. 

Yaşam felsefesi sadece dünyevi zevklere odaklı insanların evliliklerinde aldatmalara daha çok rastlanılır. Bu tür evliliklerde iş hayatı ve bireysel zevkler ailenin önündedir. Kırklı yaşlara doğru biraz da maddi birikime ve çevreye sahip olununca “Dünyaya bir daha mı geleceğim, bir çiçekle bahar olmaz” düşüncesiyle kişiler yeni heyecanlar aramaya koyulabilir.

Genellikle aldatma sonrasında aldatan kişi “Senin yüzünden yaptım, sen böyle yapmasaydın ben de senden uzaklaşmazdım” gibisinden laflar sarf etmektedir. Bu sözleri kullanmak ve karşılığında sizin de çeşitli suçlamalarda bulunmanız ilişkinizi kurtarmaktan çok çıkmaza sürüklemektedir. Genellikle bu konuların döndüğü ilişkilerde ayrılma durumu kaçınılmaz olmaktadır.

Siz mükemmel bir eş olsanız bile, eşinizin sizi aldatması onun sorunu ve özelliğidir. Her aldatma bütünüyle evlilik sorunu göstergesi değildir.

Aldatma olayı, bir ilişki için artçı deprem olarak görülüp, ilişkiyi tekrar dizayn etmek için aynı zamanda olumlu bir fırsata dönüştürülebilir. Aldatma sayesinde ilişkideki sorunlar, konuşulamayanlar, biriktirilenler ortaya çıkar ve çözümü için adımlar atılabilir.

Aldatma tedavisinde EMDR travma tekniği oldukça etkili bir yöntemdir.

Evliliğinizde dürüst davranabilmeniz, vefalı olmanız duasıyla Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum
Kıvanç Tığlı BULUT Arşivi