Resul KURT

Resul KURT

EYT'de merak edilenler

EYT'de merak edilenler

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin olarak beklenen açıklamayı "Bugün sizlerle paylaşacağımız düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır." Diyerek yapı.

Böylece hem EYT'de yaş şartı aranmayacağı hem de kıdem tazminatı ödenmesinde KGF kredisi ile finansman sağlanacağı ortaya çıktı.

Bu aşamada 2.250.000 sigortalı EYT ile emekli olabilecek.

Zamanla bu sayının 5 milyona kadar çıkması bekleniyor.

Elbette sorular çok, işte merak edilen sorularınızın cevapları...

Staj başlangıcı olacak mı?

Staj sigortasında emeklilikle ilgili malullük yaşlılık ölüm sigortası primleri ödenmediği için sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmiyor. Bu nedene normal sigorta girişi 08.09.1999 tarihi sonrasında olanlar EYT düzenlemesinden yararlanamayacak.

Bağ-Kur Tescili Olmayanlar

Bağ-Kur kapsamında faaliyette olmasına rağmen Bağ-kur sigortalısı olarak tescili 0.08.2008 öncesi yapılmayan sigortalılar için de geriye dönük 01.08.2008 öncesi hizmetlerin kazanılması mümkün değil. Bu nedenle de buna göre tescili olmayanlar EYT sigortalısı olamıyor.

Son 7 yıl

Çalışma hayatında, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Banka sandıklarında sigortalılığı olanların hangi statüye göre emekli olabilecekleri son prim ödenen 7 yılda fazla geçen statüye göre belirleniyor.

Örneğin, 20 yıl Bağ-Kur olan bir sigortalı son 3,5 yl SSK sigortalısı olursa SSK şartları ile emekli olacak.

Askerlik borçlanması

Önce askere gidip, askerden sonra sigortalı olanlar için borçlanma yapıldığında sigorta başlangıcı

Bir çalışan 1998 yılında askere gitmiş 2001 yılında sigortalı olmuş ise eğer, askerlik borçlanması yaptığında 8.9.1999 öncesine gitmeyeceğinden EYT olamaz.

Yine bir sigortalı 2000 yılı ocak ayında sigortalı olmuş, askerliğini ise 1997 yılında 18 ay olarak yapmışsa, askerlik borçlanması ile sigorta başlangıç tarihi 8.9.1999 öncesine geleceğinden EYT'li olabilecek

Askerlik borçlanmasını 31.12.2022 tarihine kadar yaparsa da eski tutardan askerlik borçlanmasını ödeyebilecek.

Askerlik borçlanması dışında kadınlar için de sigorta sonrası 3 doğuma kadar ve her doğum için 2 yıla kadar borçlanma imkânı var. Aynı şekilde doğum borçlanmasını 31.12.2022 tarihine kadar yaparsa da eski tutardan askerlik borçlanmasını ödeyebilecek.

3600 Günle EYT Olur Mu?

EYT şartlarını taşıyan sigortalılar için en az 5.000 gün primle ve kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık artları ile emekli olunabilecek.

15 yıl ve 3600 günle EYT emekliliği olmuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi