Resul KURT

Resul KURT

Gece çalışmasında nelere dikkat edilmeli?

Gece çalışmasında nelere dikkat edilmeli?

İş mevzuatında gece çalışması belirli yasal sınırlara göre yapılır. Gece yapılan çalışmalar nedeniyle çalışanların sağlık durumlarını korumak amacıyla bu yasal sınırlara uyulması gerekir.

Gece çalışmalarında ilk kurallardan biri, gece çalıştırılacak işçilerin sağlıklarının korunması için işe başlamadan önce ve çalışırken periyodik sağlık kontrollerinden geçirilmesidir.  Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu belgeleyen işçiye mümkünse gündüz postasında durumuna uygun iş verilmesi gerekir.

Yeni doğum yapmış çalışanın doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılması yasaktır. Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca da gece çalıştırılması yaptırılmaması gerekir. Ayrıca gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.

Gebelik, genel sağlık ve emzirme dönemi haricinde kadın çalışanların gece çalışmasına engel bulunmamaktadır. Ancak işverenin gece vardiyasında çalışan kadınlar için ulaşım riskini değerlendirmeleri gerekir.  Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde toplu taşıma araçları ile gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın çalışanları, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden, işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.

Sanayiye ait işlerde on sekiz yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır. Engelli personellerin ise gece çalışması engelleyecek yasa hükmü bulunmamaktadır. Ancak sağlık durumlarının elverişli olduklarına dair doktor raporu alınırsa gece çalışması yaptırılabilir.

İş mevzuatında gece, en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla on bir saat süren dönem olarak kabul edilir. Genel kural olarak işçilerin gece çalışmaları 7,5 saati geçememektedir. 7,5 saat gece çalışma sınırıdır, dolayısıyla fazla çalışmanın bir sınırını oluşturur. Haftalık çalışma süresi 45 saati geçmese bile gece çalışmaları yönünden günde 7,5 saati aşan çalışmalar de için fazla çalışma alacağı ödenir.

Ancak işin niteliği gece çalışmasını da gerektirdiğinden bazı sektörlerde 7,5 saatin üzerinden çalışma yapılabilmektedir. Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilmektedir. Bu işlerde çalışanların 7,5 buçuk saatin üzerinde gece çalışmaları yapılmasına ilişkin onay yazısı alınsa dahi yine de diğer tüm çalışanlar gibi fazla çalışma onayının alınması da gerekmektedir.

Çalışma sistemine göre gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle sıraya koyulmalıdır.  İşçilerin sürekli gece vardiyasında çalışması engellenmeli, değişim yapılarak sağlık durumlarını korunmasına özen gösterilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi