Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

İddia ediyorum! Kestane pişirmek kolaydır

İddia ediyorum! Kestane pişirmek kolaydır

Biraz sabır işidir ama doğru kestane ve pişirme yöntemiyle kestane pişirmek sanıldığından kolaydır! Önce kestaneleri iyice yıkayın, iki saat kadar soğuk suda bekletip kabuğun yumuşamasını sağlayın. Ardından kabuğuna bir kesik atın. Şimdi pişirilmeye hazır

Kış kokusu benim için köz kestane kokusudur. Gerçi bu sene henüz şiddetli soğuk yok. Öyle “köşeyi döndüğünde yüzüne çarpan keskin, soğuk rüzgarla karışık, sokak satıcısının közlediği nefis kestane kokuları” diye hayal etmek biraz abartılı. Geçenlerde sokakta yürürken enfes kokan kestanenin fiyatını duyduğumda yüzüme çarpan şey ise kesinlikle soğuk değildi! Gözlerim öyle bir açılmış ki satıcı “Abla çok zor ama bunu yapmak” deme ihtiyacı hissetti. Elbette kıymet bilirim ama kilosu 5-8 lira arasında değişen kestanenin bir tanesine neredeyse bir lira vermek... İddia ediyorum; kestane pişirmek aslında sanıldığından daha kolay!

YEMEKLERE YAKIŞIYOR

Tamam birkaç tane yemek istiyorsanız verdiğiniz paraya acımazsınız ama ya tatlılarda ve yemeklerde kullanacaksanız... Kestane tatlı lezzeti ve yoğun nişastalı hacmiyle her ne kadar şekerleme ve tatlılar için uygun olsa da yemeklerde de kullanılıyor. Sanırım bu yemekler içinde en bilineni kırmızı et, soğan ve baharatla pişirilen Anadolu’da kestane aşı, Avrupa’da ise kestane çorbası, hindili kestane ve kestaneli balkabağıdır. Peki en çok hangi

malzemeler kestaneye eşlik eder? Kırmızı et, av eti, balkabağı, mantar, pırasa hatta kereviz! Baharat olarak kişniş, kimyon, karabiber, kekik ve birçok yemişle iyi bir kombinasyon oluşturuyor.

Kestane pişirmek zordur kanısı nereden kaynaklanıyor? Birincisi Hacıibiş, Sarıaşlama, Kuzu, Hacıömer, Osmanoğlu gibi birçok çeşidi olan kestanenin, lezzetlisini bulmak kolay değil. Misal, ben bu sayfada gördüğünüz kestaneleri bulmak için dört tezgah dolaştım. Birbirine bu kadar benzeyen kestane çeşitleri için kriterim neydi? 1. Dış kabuğunun pürüzsüz, deliksiz ve yırtıksız olması. 2. Bastırdığımda sert olması.

Gelelim ikinci aşama olan pişirmeye! İşin püf noktasını bulmak için internette dolaşmak sizi yanlış yollara sokabilir. Kimi “Bir saat pişirin” kimi “Pişme süresini iriliğine göre ayarlayın” der. Ya da tahammül edemediğim ‘yumuşayana kadar’ ifadesi kullanılır. İyi de hayatında hiç kestane pişirmemiş birisi bunu nereden bilebilir? Zaten kestane kabuklu, içinin yumuşadığını nereden bilecek? Yok rahat soyulması için limon suyu, yok zeytinyağı... Şimdi bütün bunları bir tarafa bırakıp sözlerime kulak verin.

DÜDÜKLÜDE BEŞ DAKİKA

Önce kestaneleri bol suda ovarak iyice yıkayın. İki saat kadar kestaneleri soğuk suda tutup kabuğunun yumuşamasını sağlayın. Kestaneyi ister köz, ister haşlama yapın, rahat soyulması için kabuğunu çizgi şeklinde kesmek gerekir. Közlüyorsanız şişko olan yan tarafına boydan bir çizik, haşlıyorsanız tam tepesini yarım artı şeklinde kesin. Küçük bir tüyo daha: Kesikleri atarken küçük kazalarla yaralanmamak için kısa uçlu, küçük ve keskin bir bıçak kullanın.

Közlenecek kestaneyi toprak kapaklı bir kapta ara sıra karıştırarak yarım saat, yanmaz tabanlı bir tavada çevire çevire 20-25 dakika pişirmek yeterlidir. Haşlanacaksa düdüklü tencerede beş dakika, normal tencerede yarım saat uygundur. Rahat soyulması için haşlanan kestaneleri hemen süzüp soğuk sudan geçirin. İşte bu kadar basit!

AYDAN’LA REYON TURU

KESTANE demişken, son dönemdeki mutfak oyuncağım Tefal’in Actifry tenceresi! Kestaneyi bir makinanın bu kadar kolay pişirdiğini görmek beni çok mutlu etti. Tencerenin başına gidip çevirmek, karıştırmak yok. Gerçi makinanın tarif defterinden birebir uyguladığım reçetelerde irmik helvası ve kabak kızartma sınıfta kaldı. Ama patatesler bu kadar güzel kızardıktan ve kestane közlemeyi bu kadar kolaylaştırdıktan sonra hiç önemli değil! Yapacağım keşiflerle sanırım sorunun da üstesinden geleceğim.

Kimin tarifi en meşhur?

PINAR Labne yepyeni bir interaktif kampanya başlatıyor, mutfakta zaman geçirmekten hoşlanan Pınar Labne severlerin tariflerine yer veriliyor. www.facebook.com/PinarLabne  sayfasını ziyaret edenler, labneli tariflerini bu sayfada paylaşacak. Tarifler arasından belirlenecek beş meşhur tarif ve tarif sahibi, ürün paketlerinde yer alma şansını yakalayacak.

Bu hediye James Bond’u bile kıskandırır

DORİTOS lezzeti, aşıklar için şekil değiştirdi. Kalp şeklinde üretilen kırmızı biber çeşnili ‘Doritos Aşk Acıdır’ ve ketçap aromalı ‘Doritos Aşk Tatlıdır’ ile sevdiğinizle farklı lezzetlerin tadına varacaksınız. Tüm Doritos aile ve süper boy paketlerinde sizi bekleyen James Bond filmlerinin efsane otomobili Aston Martin V8 Vantage Coupe kazanma fırsatı bu özel paketlerde de olacak. 

Daha az yağlı margarin

BECEL ürün gamına Becel Formum serisini kattı. Becel Formum serisi yüzde 40 yağ içeren sütlü formüllü düşük yağlı margarin, standart mayoneze oranla yüzde 48 daha az yağ içeren mayonez ve sofra tuzuna kıyasla yüzde 70 daha az sodyum içeren tuzdan oluşuyor.

Bir taşla iki kuş vurun

HECha Minipan DoubleRound, aynı anda iki farklı lezzeti bir arada yakalamanızı sağlıyor. İki adet 12 santimetre çaplı bitişik tava şeklinde tasarıma sahip Minipan DoubleRound’da, bir yandan hamburgeriniz için köftenizi hazırlarkan bir yandan da yumurta pişirebilirsiniz. Çizilmelere karşı dayanıklı Minipan DoubleRound döküm tava, yemekleri diğer tavalara göre çok daha hızlı ve her yeri eşit oranda pişiriyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi