Resul KURT

Resul KURT

İş güvenliği ücreti ödemek istemeyenler dikkat!

İş güvenliği ücreti ödemek istemeyenler dikkat!

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdamı veya OSGB’lerden hizmet alınması da aşamalı olarak zorunlu hale geldi. Son erteleme ile birlikte 01.07.2017 tarihinden sonra 50 kişiden az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri de bu kapsama girdiğinde sistem tamamlanmış olacak.

İşte özellikle küçük esnaf işyerlerinin iş güvenliği maliyetinin kaldırılması amacıyla 9 kişi ve daha az çalışanı olan işyerlerine gerekli eğitimi almaları ve sınavda başarılı olma şartıyla kendi işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi istihdam yükümlülüğü yerine getirilmiş sayılacak.

Buna göre; Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında 9 Ekim 2015 tarihinde, İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Eğitim, Sınav ve Belgelendirme işbirliği protokolü imzalanmıştır.

Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan sertifika programına katılarak başarılı olan işveren veya işveren vekilleri ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecektir. Herhangi bir diploma derecesi aranmaksızın programa 18 yaşını doldurmuş herkes başvurabilir.

Başvuru tarihi ve kayıt bedeli

Başvuru işlemleri 10 Ekim 2016-28 Ekim 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt bedeli 250 TL’dir.

Daha önceki sınavında başarısız olup tekrar sınava girecek adaylar için kayıt yenileme bedeli 125 TL’dir.

Sınav 17 Aralık 2016 tarihinde belirli merkezlerde tek oturumda yapılacaktır.

Katılımcıların başarılı olabilmesi için sınavdan 100 tam puan üzerinden 50 puan alması gerekmektedir. 50 ve üzeri puan alan katılımcılar ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürü
tümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi’ almaya hak kazanacaktır.

Sınavdan 15 gün sonra adayların başarı durumunu gösteren ‘Sınav Sonuç Belgesi’ internette yayınlanacaktır. Sınav sonuçları ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilecektir. İSG Hizmetlerini üstlenmek isteyen ve sınavı kazanan işveren veya işveren vekilleri İSG-KÂTİP sistemine internet üzerinden elektronik olarak kendi kayıtlarını yapmaları halinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.

 

SGK borçlarını yapılandırmada erteleme var

 

6736 Sayılı Kanun, 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış olup vergi ve sosyal sigortalar prim borçlarının yeniden yapılandırmasına imkân sağlanmıştır. Özel sektör işverenleri açısından
yapılandırma kapsamında alınan SGK borç türleri;

- Sigorta primi,

- İşsizlik sigortası primi,

- İdari para cezası,

- Asgari işçilik prim borçları,

- Eğitime katkı payı,

- Damga vergisi, özel işlem vergisi,

- Sosyal Güvenlik Destek Primi ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammıdır. Ayrıca ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıran işverenlere ilişkin prim borçları da yapılandırma kapsamındadır.

SGK borcunu yapılandırmak isteyen işverenlerin, borcun konusunda uygun başvuru formunu doldurarak SGK’ya göndermeleri esastır. Diğer bir ifadeyle otomatik yapılandırma söz konusu değildir, yasal süresi
içerisinde başvuru şartı aranmaktadır. Başvurular, ilk düzenlemeye göre 31.10.2016 tarihinde sona ermekteydi.

Ancak 26 Ekim 2016 tarih ve 29869 Sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 2016/9385 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, yapılandırma başvuru süresi 25.11.2016 tarihine kadar uzatılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi