İsmet KÖSOĞLU

İsmet KÖSOĞLU

Kaçkarlarda Kış Turizmi

Kaçkarlarda Kış Turizmi

Sanayi olmayan Rize’de ekonomik ve sosyal yönden daha yaşanılabilir bir şehir olmak için Çay dışında başka gelir kaynakları olmalı.

Birçok panelde, fuarlarda sık sık Rize’nin turizm için uygun olduğu fakat yeterli turist gelmediği konusunda sitemlerde bulunulur.

Turist öncelikle altyapı yatırımı ister. Bu altyapıya yalnız konaklama değil ulaşım, sağlık, güvenlik haberleşme vs. gibi hizmetlerde dâhildir.

arka bahçesi Kaçkarlar kış turizmi konusunda bakir bir bölge.

Kış turizmine yatırım konusunda dikkat çeken yalnız şimdi değil yıllardır Rize de bir tek Ayder varmış gibi çalışmalar var. Veya bu yönde sipariş haberler yazılar yazılıyor, yazdırılıyor.

İl genelinde kamu kurum kuruluşları yerel siyasetçi mikro milliyetçi siyaset öncülüğünde bazı çalışmalar yapıldığını basından öğreniyoruz.

Ayder’de kış turizmi konusunda proje üzerinde pratikte maketler yapılmış.

Konu hakkında bilimsel bilgim yok, kayakçı veya turizmcide değilim.

Bu hafta işi bilen bir güzel insan ile görüşme imkânım oldu. Öğrendiklerimle dudaklarım uçukladı.

İşin uzmanı; Kaçkarlarda kış turizmine yönelik en uygun güzergahın bir tek Ayderden ibaret olmadığını, İkizdere Vadisindeki 4 önemli vadinin bu proje için öncelikle düşünülmesi gereken yer olduğunu söylemiş.

Devletin kayıtlarında vardır ve ben unutmadım.

2640 metre rakımlı Ovit Dağı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2008 Yılında Kış Turizm Merkezi ilan edilmiştir. Burada turizmciler tarafından yapılan fizibilite çalışmasında günde 2.500 kişi kapasiteli kayak yapılacak alanlara da sahiptir denilmişti.

Kış sporları açısından dikkate değer potansiyele sahip olan Ovit Bölgesi Cimil Vadisi ile bağlantılıdır. Cimil, Kabahor, Meles ve Anzer vadisinin ortasında yer alır. Bu platforma Çağrankaya yaylasını da eklersek önemli bir güzergâh kazanmış oluruz.

Bu bölge yalnız kış için değil yaz aylarında dağ yürüyüşü yapılacak müthiş güzellikte parkurlar olduğunu bölgemizin dağcıları çok iyi bilir. Referans isterseniz Verçenik Dağcılık,(KDRK)Kaçkar Dağcılık, Dokadak, İkizdere Dağcılık kulübü sporcularının etkinliklerini görebilir.

Sözün kısası eyvah diyerek dönülmez bir yola girmeden önce yetkililerimizi uyarmak istiyorum.

Kaçkarlar yalnız Ayderle kaim değil.

Henüz zamanda geçmiş değildir.

Yukarda saydığım Anzer, Kabahor, Meles, Ovit, Cimil ve Güneysu Handüzü yaylasına bitişik olan Çağrankaya yaylası turizm kapsamında değerlendirilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum
İsmet KÖSOĞLU Arşivi