Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Kalbe giden yol bu sayfadan geçer...

Kalbe giden yol bu sayfadan geçer...

Aşkla çarpan kalplerin heyecanla beklediği büyük gün geldi... Hediye de mi takıldınız? Ne yaparsanız yapın hediye konusuyla boğuşmayın. Emin olun daha iyi bir fikrim var!

‘Mutluluğun kahvaltıyla bir ilgisi olmalı’ demiş Cemal Süreyya. Madem kalbe giden yol mideden geçiyor ve mutluluk onda saklı, sizlere lezzetli fikirler gerek. Sevdiklerine yemek hazırlamak heyecanlı bir iştir. Mutfakta kontrol sizdeyse de heyecanlıdır, tecrübesizseniz de... ‘Ben asla yemek yapamam’ diyenlerdenseniz korkmayın! Küçük bir kahvaltı tepsisi hazırlayarak bile mutluluğu yakalamak mümkün. Önerilerime gelince; size şato büryan hazırlatma niyetinde değilim. Zaten yemek değil tatlı bir şeyler hazırlayacağız, üstelik rafine şekersiz! Aslında önemli olan mutfağa onun için girmeniz, gerisi teferruat. Yemek konusunun ucu bucağı yok. İçinizden ne gelirse! Vermiş olduğum tariflerdeki malzemeleri pazıl gibi değiştirebilirsiniz. Önerilerim size bir fikir versin, gerisi içinizden geldiği gibi olsun. Hadi bakalım beyler, bayanlar sevgiliyi kalbinden fethetmenin bu hafta tam zamanı!

Çikolata Trüf

350 ml çiğ kremayı derin ve kalın tabanlı bir sos tenceresinde kremayı kaynama noktasına getirin. 600 gr bitter çikolatayı içine ekleyip çikolata erimeye başladığında tencereli tezgaha alın ve kremanın sıcağı ile çikolatayı çırparak pürüssüz bir karışım elde edin. Üzerini kapatıp buzdolabında iki saat soğutun. Derin bir mutfak poşetine bir yemek kaşığı espresso, 100 gr kakao koyup karıştırın. Bir meyve oyucusu veya tatlı kaşığı ile cevizden küçük parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Torbaya atıp torbayı hafifçe sallayarak kakaoya iyice bulayın. Trüfleri servis tabağına sıralayın, tekrar buzdolabında bir kaç saat soğutabilirsiniz.

Tiramisu cheesecake

25 cm çapında kelepçeli kek kalıbı bisküviyi rondoda parçalayın. İçine kahveyi ekleyip karıştırın. En son erimiş tereyağını ve şurubu ekleyin kabaca karıştırıp kek kalıbına aktarın, bastırarak sıkıştırın. Yaklaşık 22 cm’lik bir kalıbın çemberini de kaplayabilecek malzeme olduğundan tüm yüzeyi kaplayın. 180°C’de ısıtılmış fırında 10 dk pişirin. Peynirli dolgu için peyniri çırpın, şekeri ve unu ekleyin, yumurtaları tek tek ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son kremayı ekleyip kalıba aktarın. 180°C’de ısıtılmış fırında önce 15dk ardından fırın ayarını 140°C’ye düşürüp 35 dk daha pişirip fırını kapatın, kapağını bir parmak açın ve kek soğuyana kadar bekletin.  Buzdolabında en az 12 saat dinlendirip üzerine kakao tozu serperek servis yapın.

taban için

-400gr sade bisküvi

-1 yemek kaşığı granül kahve

- 1 yemek kaşığı acıbadem şurubu

- 100gr tereyağı (eritilmiş)

DOLGU İÇİN

-600gr mascarpone peyniri

- 100gr çiğ krema

- 3 yemek kaşığı un

- 2 yumurta

- 1 yumurta sarısı

- 1 tatlı kaşığı mahlep

- Yarım su bardağı toz şeker üzeri için kakao

Aşk kurabiyeleri

300 gr. orman meyvesi ve 2 yemek kaşığı agaveyi bir tencereye alın meyve suyunu çekene kadar kısa süre yüksek ateşte kaynatın ve blenderdan geçirip soğutun. 3 su bardağı un, yarım su bardağı süt, bir yumurta ve 80 gr agave şurubunu (Bir su bardağı şeker de kullanabilirsiniz) ve bir tatlı kaşığı karbonatı karıştırıp içine 150 gr soğuk tereyağını rendeleyin. Hamur malzemesini kısa süre olmasına dikkat ederek yoğurun, buzdolabında yarım saat soğutun. Tezgaha alın, ikiye kesin ve her birini incelterek üzerine un serperek açın. Kalıplarla kesin. Kalıpla kestiğiniz hamurların yarısının tam ortadan daha küçük bir kalıpla kesin. Böylelikle elinizde bütün ve içi kalp şeklinde kesilmiş kurabiye hamurları olacak. Bütün olanların üzerine meyve sosu koyup kalpli hamurla üzerini kapatın. Çatal ucuyla hamurun kenarlarını bastırın, üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. 160°C’de ısınmış fırında üzeri renk değiştirene kadar yaklaşık 15 dk pişirin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi