Resul KURT

Resul KURT

Kimlik Bildirimi'nde değişiklik şart

Kimlik Bildirimi'nde değişiklik şart

Bir çok kesime yönelik düzenlemeler getiren Torba Kanun'la eksik gün bildirimi sorunu da kökten çözülüyor. Özellikle 2000 yılı öncesinde tam ay çalışmasına rağmen ayda 3-5 gün sigortalı gösterilenlerin sayısının hayli fazla olması, birçok sigortalının bu dönemlerde mağduriyetler yaşaması nedeniyle 2000 yılı başından itibaren işçilerin ay içindeki 30 günden eksik çalışmasına ilişkin SGK’ya bildirim yapılması zorunluluğu getirilmişti.

Ancak aradan geçen 18 yıl içinde işveren ve sigortalılarda sosyal güvenlik bilincinin artması, teknolojik kolaylıklar nedeniyle sosyal güvenliğin yaygınlaşması, etkin denetim mekanizmaları hem çalışanların, hem de işverenlerin (çok az sayıda kötüniyetli istisnalar olsa da) genel olarak SGK bildirimlerinde, en azından gün sayılarının çalışıldığı kadar süreyle bildirilmesine özen gösterilmesini sağlamıştır.

Aslında bu köşeden de birkaç kez dile getirdiğimiz birisi olan 30 günden eksik çalışmaların SGK’na bildirilmesinde çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Elbette bir kısım art niyetli işveren veya çalışan olabilecektir, ancak yüzde 99,99’unun yasal yükümlülüklerini harfiyen yerine getirdiği bir ülkede eksik günlerin bildirimi de ciddi bir sorun teşkil ediyor.

1999’dan beri uygulanan eksik gün bildiriminin temel gerekçesi ilgili ay içerisinde eksik günü olan çalışanların eksik olan günlerine ait sebeplerinin belgelenmesidir. Çalışanın hangi gerekçelerle ay içerisinde eksik çalıştığı belgelenmeli, bu anlamda SGK’ya bildirim yapılmalıdır.

Sosyal güvenlik bilincinin çok daha fazla geliştiği ülkemize yakışmayan bu konu torba kanunla çözülüyor. Yapılacak yeni düzenlemeye göre; ay içinde bazı işgünlerinde çalıştırılmayan ve ücret ödenmeyen sigortalıların eksik gün nedeni ve eksik gün sayısı, işverence ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle beyan edilecek. Sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını gösteren eksik gün nedenleri ile bu nedenleri ispatlayan belgelerin şekli, içeriği, ekleri, ilgili olduğu dönemi, saklanması ve diğer hususlar SGK tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin SGK tarafından istenilmesine rağmen ibraz edilmemesi veya ibraz edilen bilgi ve belgelerin geçerli sayılmaması halinde otuz günden az bildirilen sürelere ait aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, yapılan tebligata rağmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde SGK tarafından resen düzenlenecek ve muhteviyatı primler tahsil olunacak.

Yatırım ortamının iyileştirilmesi için torba kanunla birçok konuda iyileştirmeler ve kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılıyor. Umarız Ak Parti’nin ekonomiyi iyileştirme anlamında yaptığı bu düzenlemelere aşağıda yazdığımız kimlik bildirimi ile ilgili konu da dahil edilir.

 

Kimlik bildirmeyene ceza var

26/6/1973 tarihinde terör eylemlerinin en üst düzeyde olduğu bir dönemde çıkarılmış olan 1774 Sayılı Kimlik Bildirim Kanunu kapsamında tüm iş yerlerinde çalışanların ve buralarda her türlü barındırılanların, işe girenlerin, işten ayrılanların ve çalışanların, işyeri değiştirilenlerin genel kolluk örgütüne bildirilmesi gerekiyor.

Binlerce işçi çalıştıran ve yüzlerce-binlerce şubesi olan fabrikalar, mağazalar, bankalar, market gibi iş yerlerinde her gün yüzlerce kişi için bildirim yapmamanın getirdiği yük işletmeleri zor durumda bırakmakta olup, yüzde 99,99’u da bu yükümlülüğü uygulamadığı için ciddi para cezası riskleri ile karşı karşıyadır.

Günümüz şartlarında yararı ve gereği kalmayan, işletmeler üzerinde adeta kambur olarak duran 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu kaldırılmalıdır. Kolluk kuvvetleri SGK sistemi üzerinden takipte bulunmalıdır. Gerekli bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sisteminden alınması sağlanmalıdır.

Çözüm önerisi: Hâlihazırda çalışmaları devam eden torba kanunlara bir madde eklenmesiyle bu sorun kaldırılabilecektir. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız olması hasebiyle her iki kurumu da yakından tanımaktadır.

5510 Sayılı Yasa'nın Ek 1. Maddesi'nde yapılacak ilave bir düzenlemeyle SGK’ya yapılan sigortalı ve işyerlerine ilişkin bildirimlerin 1774 Sayılı Kimlik Bildirim Kanunu'na göre yapılması gereken bildirimlerinin yerine geçeceğinin hüküm altına alınmasıyla sorun çözülecektir.

Böylece hem'6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu' çerçevesinde mahremiyeti olan işçilerin kişisel verilerin karakollarda gelişigüzel arşivlenmesinin önüne geçilecek, hem de ikinci bir kez fuzuli bildirimle devletin bu için görevlendirdiği polis veya asker personeli daha etkin bir görevde kullanması mümkün olacaktır. Ayrıca, yıllık 40-50 milyon sayfadan fazla fotokopi kağıdı tasarruf edilerek ayrıca emniyet birimlerinde arşivlenmesi sorunu da kalmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi