Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Kutlama var dediler pastamı alıp geldim

Kutlama var dediler pastamı alıp geldim

Star gazetesi yenilendi, ben de bu değişimi kutlamak için çok lezzetli bir pasta hazırladım. Bol çikolatalı, taze meyvelerle süslü bu pastayı siz de evinizde yapabilirsiniz. Tarifi adım adım uygularsanız lezzetine doyamayacaksınız

KÖŞEMİN ismi öylesine denk gelip, koyulmuş değil. Altı sene önce bu köşe teklif edildiğinde isminin ne olacağı önemliydi. Yemek, hayatın orta yerinde ve o kadar doğal ki, üzerine fazladan bir şeyler eklemeye, süslemeye hiç de gerek yok. Bunu anlatan sade bir ifade ne olabilir diye çok düşünmüştüm. Bence yaşamın bir lezzeti var. Zaman içinde ortak dil olan bazı tanıdık lezzetlerin özel anlarda yerini bulması rastlantı değil elbette. Doğum, ölüm, iş terfileri, nişanlar, doğum günleri, düğünler... Lokmalar, helvalar, şerbetler ve elbette pastalar sizce de katmaz mı o anlara?

Star gazetesi yenilendi. Bu haber bana iletildiğinde, kendi bildiğim yöntemle ‘küçük bir kutlama’ yapmak fikri geldi aklıma. Pasta denilince İstanbul’da benim için işin ustası Torte’nin sahibi Banu Uslu Soydan’dır. Hemen onu arayıp “Yapımı kolay, lezzetli ve görüntüsü süper bir pasta yapmak istiyorum. Güzel bir tarifini verir misin?” diye sordum. Bir profesyonel için yanıtlaması zor bir soru biliyorum ama bunu ilk kez yapıyorum. Beni kırmadı, bir gün sonra bana bu nefis pastanın tarifiyle döndü. Denedim, onayladım. Tadan herkesin de beğendiğine eminim.

Çikolatası bol olmalı

Bu pastanın sadece pastane vitrinlerinde olacağını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Gerçi pasta yapmak yemek yapmak gibi değildir orası kesin. Pasta yaparken ölçülerin hassas olması, söylenenlere de adım adım uymak gerekir. O yüzden tek tek yaptıklarımı yazıyorum. Bu tarifi şimdiye kadar hiç pasta yapmamış birinin bile hazırlayabileceğine eminim. Bir gün pastayı kendiniz yapmak isterseniz işte o özel gün için bu tarifi mutlaka kesip saklayın! Sizi utandırmayacaktır.

Bana verilen tarifin en bonkörce kullanılan malzemesi birazdan göreceğiniz üzere çikolata! O yüzden “Etrafa aktı, fazla dökmeyeyim” demeyeceksiniz, baştan söyleyeyim. Önce pastanın kek kısmını hazırlıyoruz. Altı yumurtanın beyaz ve sarısını ayırıp derin, cam iki ayrı kaba alıyorum. Beyazına bir tutam tuz ilave edip hızlı devirde çırpıcıyla kocaman bir kartopu görüntüsü alana kadar çırpıyorum. Şu an hazırladığım size pandispanya gibi gelebilir ama değil.

Şimdi lezzeti ve yoğunluğunu neyin verdiğini keşfedeceksiniz: Pralin yani çikolatalı fındık kreması! Yumurta sarılarını diğer tarafta çırpıp 125 gram erimiş tereyağı ve 400 gram fındık kremasıyla karıştırıyorum. Bu karışımı hızlı devirde çırpmanıza gerek yok.

Malzemeler birbirine iyice karıştığında içine bir su bardağı kadar toz fındık ve en  son 100 gram eritilmiş bitter çikolatayı ilave ediyorum. Daha önce başka bir kapta çırptığım kar halindeki yumurta aklarına bu karışımı yavaş yavaş koyup dikkatle karıştırıyorum. Ne eksik ne fazla, yani yumurtanın puf halini söndürmeden, fazla karıştırmadan malzemeleri birbirine yediriyorum. Bu karışımı ikiye bölmek gerekiyor şimdi. İki kekimiz olacak, yani 7-8 santim yüksekliğinde bir pasta olacak bittiğinde. Ölçüleri orantılı olarak arttırarak siz pastayı üç veya dört ara katlı hazırlayabilirsiniz. Kek katları için tıpa tıp aynı, 18 santim çaplarında kalıp kullanıyorum. 180 derecede 20 dakika pişirip fırından çıkarıyorum

İşin keyifli kısmı krema

Başında demiştim çikolatayı bol kullanacaksınız diye. Tam 400 gram çikolata yazıyor tarifte. Çikolatayı kırıp benmari usulü ocağa alıyorum. İçine yarım kilo krema ve bir yemek kaşığı tereyağı ilave edip eritiyorum. Kıvamlı bir krema oluyor. Bunun üçte ikisini pişen kekin üzerine yayıyorum ve geri kalanına bir, iki yemek kaşığı krema daha ekleyip tekrar ocağa alıyorum. Böylelikle biraz daha sulanıyor ganaj. Zaten istediğim de bu.

Pastanın ikinci kekini kremalı tabanın üzerine kapatıp tel bir ızgaraya alıyorum. İyice eriyen ve sıvılaşan ganajı kekin orta merkezine yavaşça döküyorum. Ganaj aynı merkezden döküldükçe pastanın üzerini düzgünce kaplıyor. Düz bir spatulayla kenarlarını düzeltiyorum. Biraz hızlı çalışmak gerekiyor çünkü havayla temasında ganaj hemen soğuyor.

Pasta iyice soğuduğunda daha önce yıkayıp kuruladığım çilekleri bütün olarak saplarıyla içten dışa doğru üzerine sıralıyorum. Başka hiçbir süse ihtiyaç yok! Pasta yoğun çikolata ve fındık tadında olduğundan üzerine koyulacak taze meyveler lezzeti dengeleyecek. Siz elbette frambuaz veya vişne gibi meyveleri de kullanabilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi