Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Kuymak, içli köfte, kaz eti 24 saatte kapınızda

Kuymak, içli köfte, kaz eti 24 saatte kapınızda

Kars’tan kaz eti, Antakya’dan içli köfte, börek, sultan sarması ve aşure siparişi verdim. 24 saat sonra ayrı paketlerde tertemiz kapıma gelen bu yöresel lezzetleri denedim. Her iki restoranın yemeklerini şiddetle öneririm

BİR yemeğin en lezzetli yenileceği yer kendi şehridir. Enginar dolmasını İzmir’de yiyeceksin mesela... Kayganayı Trabzon’da, keşkeki Afyon’da, künefeyi Hatay’da... Ama çoğumuz için Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna örneğin bir ‘içli köfte’ için gitmek sadece güzel bir hayaldir. Zaten pratik olduğu hiç söylenemez, bu kadar iş güç arasında akıllı işi de değildir hani. Peki gidemiyorsan o yemeklerin sana geleceğini düşünmek de mi hayaldir? Küçük bir araştırmayla bunun pekala mümkün olduğunu gördüm. En azından akmayan, kokmayan, anında yenmesi gerekmeyen yemekler için durum buymuş!

Kavatalar, çullamalar, kuymaklar, göbeteler, kaytaz börekleri ve daha neler neler... Günün birinde İstanbul’da Anadolu yemekleri yapan bir restoran açılır. Malzemeleri bölgesinden getirmiyorsa ustası işinin uzmanı değilse biraz zordur o lezzetleri yakalamak. Nitekim İstanbul’da Anadolu lezzetleri denince bir elin parmaklarını geçmez iyi işletlemerin sayısı.

Tertemiz hijyenik paketler

Dediğim gibi küçük bir araştırma yaptım. Bu işletmelerin ortak özelliği ise başka illerde şubelerinin bulunmamasıydı. Her hafta iki yerden sipariş verdim. Yaklaşık dört hafta sürdü denemelerim. Sistem çok basit. Sanki mahallenizdeki pizzacıdan sipariş veriyorsunuz. Siparişi verdikten bir veya iki gün sonra da elinizde oluyor. Zaten siparişi alanlar söylüyorlar ne zaman geleceğini. Yemekler tertemiz ayrı ayrı paketlerde iyi bir kolileme sistemiyle gönderiliyor. Yani başına bir şey gelmesi mümkün değil. Ezilmiyor, parçalanmıyor. Sonuç itibariyle yediklerim bana “Böyle yaprak sarması ve içli köfte yemedim” dedirtti. Benden söylemesi!

Antakya’daki Sultan Sofrası

1990 yılından beri Antakya’da hizmet veren Sultan Sofrası’nın başka şubesi yok. Müşterilerinin ısrarı sonucu sekiz sene önce şehirlerarası servise başlamışlar. Siparişlerde hiçbir sınırlama yok. Hedefleri, kültürel lezzetlerini her daim aynı lezzette tutabilmek ve bu lezzetleri bilmeyenleri görmeyenleri ilk tattıkları andan itibaren ektilemek. Son derece profesyonel bir işletme. Siparişimi alır almaz kargoya verdiler ve bir gün sonra elimdeydi. Herbiri ayrı ayrı ve son derece özenle paketlenmiş harika yemekler. Üstelik yemek isimleri ve hangi yemeği nasıl ısıtılması gerektiği küçük kartlara yazılmıştı. İçli köftesi ve börekleri nefis. Ama aşure ve sultan sarması (kıymalı yaprak sarması) muhteşem ötesiydi. Yemekler haftalık olarak değiştirildiği için web adreslerinden sık sık kontrol etmelisiniz. Yani lezzetli Antakya yemekleri yemek istiyorsanız, 24 saat sabretmeniz yeterli! www.sultansofrasi.com Tel: (0326)213 8759

Nuran Abla’nın kaz evi

Nuran Oğuz Özyılmaz müthiş bir kadın! Ben bu mekanı bir arkadaşımın önerisiyle buldum. Öğrendiğim kadarıyla uzun süredir yurtdışından misafir ağırlıyorlarmış. Kilometreler uzun bile olsa lezzetli yemek yemeyi sevenler aradığını bulur.

Özyılmaz, Kars doğumlu ve öğrenimini de Kars’ta tamamlamış. Dört çocuğuna karşın iş hayatında oldukça faal. Beni en çok kadınlar için sunduğu yeni iş olanakları ve onlara verdiği güç etkiledi. 1985’te Kars’ta örgü atölyesi kurmuş ve birçok kadına bu mesleği öğretmiş. 2008 yılında Kars’ın ilk ve tek Kars Kaz Evi ve Yöresel Yemekler restoranını açmış.

Kaz soyunun devamlılığı için Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme adıyla bir dernek de kurmuş. Dernek olarak Birleşmiş Milletler’e sunduğu ‘Sürdürülebilir Kars Kazı’ projesini kabul ettirmiş ve yine tam 40 kadın yetiştirciye ilk defa bilimsel eğitim verilmiş.

Maalesef geleneksel yöntemlerle saklanan kaz eti kontaminasyona maruz kaldığından gıda güvenirliği açısından tehlike oluşturuyor. Nuran Oğuz Özyılmaz, bu konuda da çözüm üretmiş. Kaz Evi’nde kazlar uygun şekilde mevsiminde kesilip özel olarak ambalajlanıp özel soğutucularda saklanıyor. Böylelikle 12 ay boyunca sağlıkla tüketilebilir hale geliyor. Denemek isteyenler için telefon: (0474)2123713 - (0546)9453992

AYDAN’IN ÖNERİSİ

Kargo hizmetine dikkat!

BU yazı için birçok yerden, birçok yemek siparişi verdim. Siz de damak tadınıza göre tek tek deneme yanılma yapabilirsiniz. Ben denedim en beğendiklerimi sizlerle paylaşıyorum. Fakat siparişlerimi taşıyan Yurtiçi Kargo’nun Sarıyer Şubesi son derece kötü bir kargo hizmeti verdi. Buradan ilgililere duyurayım!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi