Ali TEZEL

Ali TEZEL

Özürlü emekliliğinde yaş şartı yok ama...

Özürlü emekliliğinde yaş şartı yok ama...

Emekli olmak için normalde 3 şart vardır. Bunlar, prim ödeme süresi, sigortalılık süresi ve yaştır. Ancak kişi özürlü ise emekli olmak için aranan üç şarttan yaş şartı aranmadığı gibi prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süreleri de daha da basitleştirilmiştir.

Sadece özürlü emekliliğinde sigortalılık şartı vardır.

NASIL EMEKLİ OLURSUNUZ?

01.11.1987 doğumluyum, 13 yaşında 2000 yılında sigortalı oldum. Benim yüzde 42 oranlı vergi indirim belgem var. Buna göre ben emekliliğim için 2000 yılını mı baz alarak emeklilik zamanı hesabı yapacağım? (Melike Ziler)

Melike Hanım, yüzde 42 oranlı vergi indirim belgeniz ile erken emekli olursunuz ama siz 18 yaşından önce işe girmişsiniz. Özürlü-engelli emekliliğinde yaş şartı yoktur ama sigortalılık süresi ile prim ödeme gün şartı vardır.

20.04.1982 sonrasında işe girenlerde de 18 yaşından önceki süreler prim hesabında dikkate alınır ama sigortalılık süresi bakımından dikkate alınmaz.

Buna göre 18 yaşınızı ikmal ettiğiniz tarih 01.11.2005 günü olduğundan, 20 yıllık sigortalılık süresi (1.11.2025) ve 4 bin 400 gün ile emekli olacaksınız.

 

Malulen emeklilik için yüzde 60, özürlü emekliliği için yüzde 40 yeter


Eşim Mart 2004 yılından beri devlet hastanesinde taşeron personeli (otomasyon) olarak çalışmakta. Gözünün birinde tembellik var, diğerinde ise ödem oluşmaya başlayınca (tedavisi mümkün değil) görme sorunu yaşamaya başladı. Bu nedenle bilgisayarda çalışamaz oldu, 2 yıldır santralde çalıştırılıyor. özür raporu yüzde 42. Malulen emekli olabilir mi? İşten ayrılırsa kıdem tazminatı hakkımız ne olur? (Murat Yarpuz/OSMANİYE)

Murat Bey, elinizde var olan yüzde 42 oranlı rapor ile Osmaniye Defterdarlığına başvurup vergi indirim belgesi alın. Bu belge ile eşiniz 2024 yılında yani 20 yıllık sigortalılık süresini ve 4 bin günü tamamlayınca emekli olacak, bu belgeyi almazsanız 58 yaşında en az 7 bin gün ile emekli olur. Rapor oranı yüzde 60 veya üzeri olsaydı o zaman malülen hemen emekli olabilirdi. Zira malülen emeklilik için en az 10 yıllık sigortalılık ve en az 1.800 gün yeterlidir buna ilaveten yüzde 60'lık rapor gerekir. Gerek malülen gerekse de özürlü emekli olunca tüm çalışma süresinin kıdem tazminatını hastaneden alacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali TEZEL Arşivi