Asuman Bilgin YURDAÖZ

Asuman Bilgin YURDAÖZ

Pazarlama Sadece Satış Değildir!

Pazarlama Sadece Satış Değildir!

Satış pazarlamanın bir adımıdır sadece. Pazarlama kapı kapı tencere, tava satmak ya da televizyondan bal satmak da değildir.

Peki pazarlama nedir?

Pazarlama stratejik düşünme kabiliyeti gerektiren bir alandır. Pazarlama bir işletmenin en önemli fonksiyonudur. Aslında İşletmeye bağlı diğer tüm bölümler, dolaylı veya doğrudan pazarlamaya hizmet eder.

Pazarlamanın en önemli unsurlarından biri de iyi bir satış elemanıdır. Satış elemanları firmaların kazançlarını arttırmada önemli bir göreve sahiptirler. Araştırmalara göre en fazla iş ilanı yayınlanan iş sektörüdür pazarlama. Aslında sektör için yeni bir alandır. Yeni olması, bu alanda uzmanlaşmış eleman olmamasından dolayı çokça çalışan ihtiyacı olan taze bir sektördür.

Perakende sektöründeki işletmeler dış görünümüne dikkat eden, insanlarla iyi iletişim kurabilen, ekip çalışmasına müsait ve çalışma saatlerinin esnek olmasının problem olmadığı kişileri kurumlarında çalıştırmak istemektedirler. Ülkemizde bu sektöre ara eleman yetiştiren meslek liseleri mevcuttur. Ancak birçok firma bu konudan habersiz hala kendi personelini kendi eğitmek için uğraşmakta ve bu da maliyeti arttırmaktadır. İlimizdeki bu sektörün günden güne geliştiğini düşünürsek  ara elemanlara olan ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu bağlamda sektörün önde gelen firmaları meslek liseleri ile diyalog içinde olmalı, isteklerini belirtmeli ve bu alanda eğitim veren meslek liselerine taleplerini iletmeleri gerekmektedir. Bu alanda eğitim veren Rize Merkez mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Pazarlama ve Perakende Alanı günden güne kendini geliştirmekte ve sektörün ihtiyaç duyduğu ara elemanı yetiştirmeye çalışmaktadır.

Ülkemizdeki en büyük sıkıntı belki de yeterli donanıma sahip ara eleman bulamama durumudur. O açıdan meslek liseleri ile yapılacak protokoller ile istekler belirlenip, karşılıklı diyalog içinde iyi eleman yetiştirilmesini sağlamaya çalışmak da birinci öncelik olmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Asuman Bilgin YURDAÖZ Arşivi