Resul KURT

Resul KURT

Pişman FETÖ’cü nereye başvursun?

Pişman FETÖ’cü nereye başvursun?

FETÖ, uzun yıllar toplumu zehirledi, bir kanser gibi yayıldı ve zehirlediği insanları beyinsiz birer mankurta dönüştürdü. 5 Temmuz darbe ve işgal girişimi, FETÖ’nün ne kadar alçalabileceğini de gösterdiğinden, toplumda bu hain terör örgütüne ve sümsük elebaşına karşı da büyük bir nefret uyanmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan her fırsatta FETÖ mücadelesinin önemini vurguluyor, “Acırsanız acınacak hale gelirsiniz” diyor, ama ne yazık ki, bir çok kamu kurumunda sorumsuzluğun ve nemelazımcılığın had safhada olduğunu görüyoruz. Bunu ihraç listelerinden bile görmek mümkün. Bazı kurumlar canını dişine takmış FETÖ mücadelesi verirken bazıları koltuğuna sinmiş, çoluk çocuğunun istikbalini planlıyor, göstermelik bir iki kişiyi ihraç ediyor.

Halen kripto tabir edilen ve kendilerini gizleyerek örgütle irtibatlarını koparmayan çok sayıda kamu görevlisi ile mahrem imamların faaliyetlerini fütursuzca yürüttükleri gün gibi aşikar. Bunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun sorumsuz muhalefet anlayışının büyük payı var. Darbe yapmaktan tutun da soru çalmaya, tehdit, şantaj, kumpas, iftira ve kamu malını yağmaya kadar bir çok suç işleyen FETÖ herkes için tehlikedir. Zekeriya Öz ve avanesi savcıların kumpaslarının mürekkebi kurumadı daha. Maalesef Kılıçdaroğlu bunu ya idrak edemiyor, göremiyor ya da artık siyasi istikbalini FETÖ’cülerin getireceği üç beş oyda görüyor.

Neredeyse Türkiye düşmanı herkesin avukatlığına soyunan Kılıçdaroğlu ile FETÖ’nün ne gibi irtibatları olduğu da elbet bir gün açığa çıkacak. Belki içerdeki danışmanı ve CHP Elazığ Milletvekili Adayı Fatih Gürsul etkin pişmanlıktan faydalanmak ister, kim bilir?

Ancak bugün başka bir konuyu ele almak istiyorum. Özellikle örgütün çözülmesi ve bağlantıların açığa çıkmasında etkin pişmanlığın büyük önemi olduğunu görüyoruz. Ben de bugün bu konuyu paylaşmak istiyorum. Zira etkin pişmanlıkla bir yandan örgütün çözülmesi kolaylaşırken, öte yandan da devletle işbirliği yapan itirafçıların serbest kalmaları veya cezalarında indirime gidilmesi mümkün oluyor. Ailelerin mutlaka FETÖ’cü yakınlarına etkin pişmanlıktan yararlanmaları için baskı yapmaları gerekiyor.

Türk Ceza Kanunu’nun 221. maddesinde 'Etkin pişmanlık' konusu düzenlenmiş olup, gerek suç işlemek amacıyla örgüt kurma (TCK M. 220) ve gerekse silahlı örgüt (TCK  M.314) suçlarını işleyip de etkin pişmanlık gösteren faillerin affedilmeleri veya cezalarında önemli bir indirime gidilmesi mümkün kılınmıştır.

Türk Ceza Kanunu’nun 221/1. Maddesi'ne göre; suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle ceza soruşturmasına başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, kurduğu veya yönettiği örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmedilmeyecektir.

Yine, örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz. Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi hâlinde, hakkında cezaya hükmolunmaz. 

Yukarıdaki hususlarla ilgili olarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli verilen bilgilerin; örgütün tespiti, üyelerinin yakalanması ve çökertilmesine yardımcı olması gerekmektedir. Bunun dışında örgüt, failin verdiği bilgiler dışında başka delil ve veriler sayesinde tespit edilir, üyeleri yakalanır veya çökertilirse, etkin pişmanlık hükümleri uygulanacaktır.

Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi hâlinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Cezasızlık öngören etkin pişmanlığın uygulanabilmesi için; TCK  Madde 220’de sayılan faillerin gönüllü olarak teslim olmaları, yakalanmamaları ve bunun yanında örgütün yapısı ile varsa faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili yararlı, yani somut ve makul bilgilerin verilmesi etkin pişmanlıktan faydalanması için aranan şartlardır. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi hâlinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır. Cezanın üçte birden dörtte üçe kadar indirilmesinde takdir, somut olayın özelliklerine göre değerlendirilmek üzere mahkemeye aittir.

Kişinin örgütle veya örgütün faaliyetleri ile ilgili bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, fail hakkında tam cezasızlık değil, indirimli cezasızlık uygulanacaktır.

Önemle belirtmek gerekir ki, soyut, faydası olmayan, yanlış veya başkasına suç atmak suretiyle etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenler etkin pişmanlığın sağladığı haklardan yararlanamayacaktır. Bu kapsamda etkin pişmanlıktan faydalanmak isteyenler, mutlaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na ya da kolluk kuvvetine bizzat başvurarak etkin pişmanlıktan yararlanabilirler. Buradan tekrar hatırlatmak lazım, ailelerin mutlaka FETÖ’cü yakınlarına etkin pişmanlıktan yararlanmaları için baskı yapmaları gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi