Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Ramazana ayına özel “e-kitap”

Ramazana ayına özel “e-kitap”

Beş dile çevrilen 19 yemek kitabı yazan Ömür Akkor’un son kitabı, tarihin tozlu sayfalarından sıyrılıp bize en saf halleriyle sunulan tariflerle dolu. Favorim domates suyunda pişmiş pilav.

Ramazan ayının başlangıç ve bitişini, Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğunu tespit etmek İstanbul Kadısı’nın göreviydi ve kadının görevlendirdiği memurlar minarelerde hilali gözetlerdi. Hilali gördüklerinde şahitleriyle birlikte kadının huzuruna çıkılır ve mahkeme kurulur, hilali görenler ‘Şu saatte gördüm. Bu gece Ramazanın başlangıcıdır. Şahadet ederim’ dedikten sonra şahitlerin de ifadeleri ile durum kesinleşince ramazan ayı başlamış olurdu. Tüm bu olan bitenler gizlilik içinde yapılır, ramazan kesinleşince mahkeme kapısında bekleyen mahyacılar çağırılır ve onların sayesinde ramazanın başladığı, halka duyurulurdu”

DENEMESİ BEDAVA

Böyle başlıyor Ramazan Lezzetleri kitabı. Ömür Akkor’un ismini sanırım bir, bilemediniz iki senedir duyuyoruz. Tanıdığım gün sevdim. Hem sempatik hem ciddi. Hem alçak gönüllü hem konusunda bilgili. Sıcakkanlı ve pozitif duruşuyla da sanırım herkes tarafından sevilen biri oldu bu kısa sürede. Hepimizin ortak şaşkınlığı ise bu kadar genç birisinin altı sene içinde toplam 19 yemek kitabını nasıl olup da yazabilmiş olmasıydı. Peki daha önce neredeydi, neden ismini yeni duyuyorduk? Bu kadar kitap yazmış olmasını kendisine bahşedilen özel bir yetenek olduğunu söylüyor: “Eğer restoran açsaydım veya program yapsaydım çok daha popüler olur, tanınırdım ama bu kitaplara zaman ayıramazdım” diye cevap veriyor. O, istediği şeyin elden ele geçen öğretileri, reçeteleri eksiksiz ve en saf haliyle paylaşmak olduğuna çoktan karar vermiş. Evvelki sene Selçuklu kitabıyla Gourmand tarafından dünyanın en iyi yemek tarihi ödülünü alan Akkor, geçtiğimiz sene de Almanya’da görme engelliler için bir ilki gerçekleştirerek yemek kitabı hazırlamıştı. Tariflere kendisinden bir parça baharat bile katmadığının altını çizen Akkor, Selçuklu kitabı için tam 350 eseri araştırmış. Topladığı ve araştırdığı tariflerin kayıt altına alınması yolculuğuna bu sefer de Ramazan tariflerini ekliyor...

Kitaptaki yemeklerden birkaçını bir kaç gün önce yeme şansım oldu. Tarihin tozlu sayfalarından sıyrılıp, en saf halleriyle hayat bulan bu tariflerden benim favorim hiç su katılmadan, domates suyunda pişmiş domates pilavıydı. Üzerinde saatlerce pişirilmiş, her saat başı taze otları yenilenip üzeri yağlanmış, büyük emekle hazırlanmış kuzu incik vardı ama benim aklım yanındaki pilavda kaldı. Bir de soğan dolması vardı ki tadılası bir lezzetti. Elbette zevkler değişebilir ancak denemesi de bedava. Gerçekten! Akkor’un Komili işbirliği ile hazırladığı bu kitabı arzu eden herkes Komili’nin web sitesinden e-kitap olarak indirebilir. İşte keyifli bir ramazan sofrası için benim önerilerim, afiyetle!

DÜNYA TÜRK MUTFAĞINI ONA SORUYOR

Ömür Akkor, Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu. Halen Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümüne devam etmekte. Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nde Anadolu Mutfak Tarihi, Osmanlı Mutfağı ve Türk Mutfak Tarihi dersleri vermekte. Türk mutfağı üzerine seyahatler yapan Akkor, “Türk mutfağı için 250.000 km” projesi ile 77 ile ait yemek kayıtlarını “M. Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesi” ile arşivlemektedir. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 250’ye yakın makalesi olan Akkor yine ulusal ve uluslararası firmalarda Türk Mutfağı üzerine danışmanlıklar yapmakta.

MIKLA

MALZEMELER

-  6 adet yumurta

- Yarım çay bardağı erken hasat zeytinyağı

- 1 diş sarımsak

- 1 kase süzme yoğurt

- Kaya tuzu l Karabiber

HAZIRLANIŞI

Sarımsağı kaya tuzu ile ezip yoğurda katın. Yoğurt ve sarımsağı birkaç dakika çırpın. Zeytinyağını bir tavaya koyup üzerine yumurtaları kırın. Tavayı ocağa koyup altını açın. Yumurtaları ara ara karıştırarak pişirin. Hazır olan yumurtayı biraz soğutup yağıyla beraber yoğurda katın. Üzerine karabiberle servis edin. Dilerseniz soğuk da servis edebilirsiniz.

ÇAM FISTIKLI MÜCVER

MALZEMELER 

- 2 kabak

- 3 yumurta

- 3 yemek kaşığı un

- 1/2 demet yeşil soğan

- 1/2 demet dereotul 1/2 demet maydanoz 

- 1/2 demet taze nane

- 2 yemek kaşığı susam

- 2 kaşık çam fıstığı

- Zeytinyağı

- Çırpılmış labne peyniri

- Karabiber

- Kaya tuzu

HAZIRLANIŞI

Kabakları bir kabı alın. Üzerine ince kıydığınız maydanoz, taze nane, yeşil soğan ve dereotunu ilave edin. Yumurtaları karışımın üzerine kırın. Un, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Hazır olan mücveri Komili zeytinyağı ile yağladığınız tavaya birer kaşık olacak şekilde yerleştirin. Üstlerine susam ve çam fıstığı ekleyin ve sonra da bu tarafını pişirin. İki tarafı da kızarınca tabağa alın. Mücverlerin üzerine labne peyniri ve kavrulmuş susam koyarak servis edin.

DOMATES PİLAVI

MALZEMELER

- 1,5 kg domates

- 1,5 bardak pirinç

 -4 kaşık zeytinyağı

- 1/2 demet roka

- 1/2  demet maydanoz

- 1/2 demet dereotu

- 1/2 demet kuru soğan

- 2 diş sarımsak

- 1 kaşık tereyağı

- 1 tatlı kaşığı şeker

- Karabiber

- 1 çay kaşığı kaya tuzu

HAZIRLANIŞI

Kabakları derin bir kabı alın. Üzerine ince kıydığınız maydanoz, taze nane, yeşil soğan ve dereotunu ilave edin. Yumurtaları karışımın üzerine kırın. Un, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Hazır olan mücveri Komili zeytinyağı ile yağladığınız tavaya birer kaşık olacak şekilde yerleştirin. Üstlerine susam ve çam fıstığı ekleyin ve sonra da bu tarafını pişirin. İki tarafı da kızarınca servis tabağına alın. Mücverlerin üzerine labne peyniri ve kavrulmuş susam koyarak servis edin.

YUFKA EKMEKLİ TİRİT

MALZEMELER 

- 4 adet yufka ekmek

- 6 kaşık natürel sızma zeytinyağı

 - 500 gr kuzu eti

- 7 bardak su

- 2 kase süzme yoğurt

- 12-20 yaprak taze nane

- 5 diş sarımsak l Karabiber

- Pul biber

- Kaya tuzu

HAZIRLANIŞI

Suyu, kemikli kuzu etini, tuzu ve karabiberi tencereye koyun. Ateşin altını orta hararete getirin ve yaklaşık 2 saat kaynatın. • 2 saat sonra eti suyundan çıkarıp kemiklerinden ayırın. • Etleri tekrar yemeğin suyunun içine didikleyin ve kaynamaya bırakın. Bu esnada ekmekleri servis tabağına elinizle parçalayarak yerleştirin. Sarımsağı ezip süzme yoğurtla karıştırın. Kaynayan et ve suyundan ekmeklerin üzerine dökün. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ilave edip nane yapraklarını ekleyin... Zeytinyağını bir tavada yakıp ocaktan alın ve pul biber ekleyin. Pul biberi yakmadan hemen yemeğin üzerinde gezdirerek servis edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi