İsmet KÖSOĞLU

İsmet KÖSOĞLU

Rize'yi Bitiren Böcek Hükümet İşi

Rize'yi Bitiren Böcek Hükümet İşi

Son yıllarda Rize başta olmak üzere sahil şeridi boyunca sebzelere olumsuz yönde büyük darbe vuran bir böcek var.

Rize’de önemli tedbirlerin alındığını söylemek zor.

Duyarlı insanlar ses çıkarıyor (işadamı Kenan Yelkenci başta olmak üzere)ama duan yok. Yetkililer ilgisiz.

Rize’miz Yerel Basını ilgi gösteriyor ama yetersiz. Yazılı basının gösterdiği duyarlılığı maalesef uydudan yayın yapan 2 TV. Kanalımızın göstermemesi şevkimizi kırıyor. Şenliklerde horon yayınına verilen değerin Rize’de bitkiye zarar veren haşereye karşıda gösterilmesini isteriz. Bölgede maddi değerler yok oluyor sıranın yaş ÇAYA mı gelmesi bekleniyor?

Çay yok olduktan sonra mı sesiniz çıkacak?

Rize’de en yetkili Valiliğimiz ve Belediyemizin bu konuda kamuoyu yapacak destek olacak hiçbir çalışmasında maalesef göremiyoruz.

Biliyorum bu haşere ile mücadele etmek Valiliğin direkt görevi değil ama ilgilileri yaptırım konusunda itelemeli. Yerelde imkân belki yok ama Ankara’dan yardım destek istemeli.

Benim bildiğim teknik olarak yalnız Üniversitemizin Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Akıner’in çalışma yaptığıdır. Doç.Dr. Akiner hoca kısıtlı imkânlarla gerek arazide gerek laboratuvarında çözüm bulucu materyaller araştırıyor.

2009 yılından bu yana Rize merkezde filizlenerek hızla yayılan Japonika ismi verilen haşere için Ankara’dan Hükümet desteği ile çok kapsamlı araştırma yapılması gerekir.

İktidar yetkilileri çok duyarlı olmalı, bugüne kadar böyle bir duyarlılık ve ilgiyi göremediğimizde belirtmek isterim.

Rize’deki meslek odaları ve STK ların sesi daha çok çıkmalı, olumlu yönde tepkilerini yapacakları açıklamalarla duyurmalıdır.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana bölgedeki tarım arazisinde hızla yayıldığı tespit edilen zararlıya karşı acilen daha etkili mücadele yapılması lazım. Sıranın ÇAY’a gelmesi beklenmesin.

Bölgede hızla çoğalan ve büyük zararlar veren bu haşerenin daha da yayılmasını önlemek için Tarım Bakanlığı, Çevre Bakanlığı velhasıl Ankara’ya gönderdiğimiz 3 Milletvekilimiz elbirliği içinde olarak işi hızlandırmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İsmet KÖSOĞLU Arşivi