Mehmet Emin TOPRAK

Mehmet Emin TOPRAK

Sahil Külliyesinin Şehir ile Entegresi !

Sahil Külliyesinin Şehir ile Entegresi !

Geçen Çarşamba günü Rize Belediyesi, meclis salonunda, sahilde düşünülen “SAHİL KÜLLİYESİ” ile ilgili bir arama konferansı düzenledi. Sağ olsunlar bizleri de davet ettiler.

Söz konusu külliye işine emek veren mimarlar ve teknik adamlar konuyla ilgili katılımcılara detaylı bilgiler verdiler.

Kesinleşmiş bir proje olmadığı için, herkesin görüşlerini ve eleştirilerini aldılar.

Yapılan öneri ve eleştirilerin detayına girmiyorum. Çünkü herkesin değerlendirmesi farklı olabilir. Ve nitekim çok farklı öneriler sunuldu. Yetkili kişiler de tam bir olgunlukla öneri, teklif ve eleştirileri dinlediler.

Yapılan tekliflerin hepsini not alıp bazılarına hemen orada cevap verdiler, bazılarını da değerlendireceklerini söylediler. Yapılması gereken de buydu…

Bizim şahsen üzerinde duracağımız konu şudur:  Söz konusu proje, öyle veya böyle inşallah hayata geçecek. Bunu hayata geçirirken, bu projenin, şehrin diğer birimleriyle entegresi nasıl sağlanacak!

Tek başına düşünüldüğünde gerçekten fevkalade bir eser ortaya çıkacağı benziyor. Fakat şehirle entegresi, insanların oradan rahat istifade etmesi nasıl temin edilecek!

Sözü fazla uzatmadan şöyle söyleyelim. O sahil yolu bu şekilde durduğu sürece ve sahille şehrin irtibatını sağlayan veya sağlamaya çalışan o ucube ve asansörleri dahi olmayan mevcut üst geçitler bu entegreyi sağlayabilecek mi! Hemen söyleyeyim ki bence değil!!!

Zaten belediyedeki konferansta bu konuyu gündeme getiren çok değerli katılımcılar oldu. Proje ile ilgilenenler katılımcılara hak vermekle beraber, bizim yapabileceğimiz pek bir şey yok dercesine etrafa bakındılar… Bazıları da Sayın Belediye Başkanımızı adres gösterdiler. Tabii ki bazıları daha yukarıları…

Bizde diyoruz ki, bu ve buna benzer konularda birbirimize bakınacağımız yerde, bu işlerin programlayıcılarına gidip derdimizi anlatmalıyız. Tabii ki o yetkililere, karayolları ise karayollarına giderken mahalde konuyu masaya yatırıp konuşmalıyız…

İlin belediyesi var, meslek kuruluşları var, STK’ları var, Valisi var, Emniyeti var, kim varsa görüşlerini alıp bir dosya ile beraber bölge müdürlüğüne, gerekirse acilen Ankara’ya gidilmelidir.

“SAHİL KÜLLİYESİ” ni konuştuğumuz bu süreçte, şehir ile entegresini, o “ÜST GEÇİTLERİ” ve özellikle “SAHİL YOLUNU”  konuşmamak, bence yapılacak olan tesisleri yalnızlığa iter. Şehir halkı oraya uzaktan bakıp durur… Ve zamanla oradaki tesisler fonksiyonunu icra edemez olur!

Hazır işin başındayken, yetkililere sesleniyoruz. Artık birbirimize bakınmayalım, konuyu geçiştirmeyelim, karambole getirmeyelim.

Rize’miz bugüne kadar “KOORDİNESİZLİK” den çok çekti! Zor bir şey midir, şehrin önde gelenlerinin bir araya gelmesi!

Her zaman söylediğim bir şey var. O da şudur: Bir mahallin “Ev sahibi” o yerin belediyesidir. Bu koordineyi ve birlikteliği sağlayacak olan da dolayısıyla belediye olması lazım.

Şehrimizin yeni Belediye Başkanı’na bu konularda güveniyoruz. Bu birlikteliği ve koordine eksikliğimizi gidereceğine inanıyoruz…

Birçok yapılması gereken şeyler, sırf bu irtibatsızlıktan gecikmektedir. Buna çok örnekler verilebilir. Fakat bu konuya şimdilik girmek istemiyorum.

Sayın Başkanımıza yeni görevinde başarılar dilerim…

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum
Mehmet Emin TOPRAK Arşivi