Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Sanal alemin en iyileri

Sanal alemin en iyileri

Listemiz, yemekle ilgilenen sosyal medya hesaplarını kapsıyor. Malum konumuz yemek. Elbette bu yıldızları bulmak hiç kolay olmuyor. Yüzlerce, binlerce hesap. Dürüstü, sahtekarı, iyisi, kötüsü var. Listeyi hazırlamak son güne bırakılacak iş değil. Bir yıl boyunca hesapları taramam gerekiyor. Bu hesapları fark etmeme sebep, samimiyet, özgün paylaşımlar ve iyi kadrajlar. Peki bu listeyi neden hazırlıyorum? Sosyal medya, televizyon gibi değil. Televizyon ekranında olabilmek için birilerinin size şans vermesi, keşfetmesi gerekiyor. Fakat sosyal medya herkese birden bu şansı tanıyor. Artık bir çok insan, kendi ekranından yaptığı ya da yapamadığı işlerle “meşhur-muş” gibi yaşıyor. Müthiş bir kalabalık ve gerçek bir savaş var. Tüm bu itiş kakış arasında da gerçekten kaliteli işler yapanlar kendi halinde kalabiliyor. Amacım işte bu yeteneklerin fark edilmesini sağlamak. Zaman zaman bana mesajlar geliyor, “Tam da hesabımı kapatmak üzereydim ama beni fark ettiniz” diyorlar. Evet, sosyal medyanın acımasız dünyası sizi küstürebilir. Ama bir işi tutkuyla yapmak, zaman ayırmak ve istikrarlı olmak gerçekten önemli. İyi işler öyle ya da böyle, günün birinde mutlaka fark edilir. Belki, bu listede olmadığın için sen de hayal kırıklığı yaşayacaksın. Söyleyebileceğim tek şey şu; iyi bir şey yaptığına inanıyorsan asla pes etme!

En iyi styling ve fotoğraf

@fundacake

Funda Asan, kendini o kadar geliştirdi ki, 2017’de eskisinden de iyi bir ‘fundacake’ izledik. Sosyal medya hesaplarını aynı dinamikte bile devam ettirmek güçken onun bu başarı dolu yükselişini takdir etmemek mümkün değil. Tatlı ve pastaları için ciddi zaman ve emek harcağını rahatlıkla fark etmek mümkün. 

En tatlı

@mutfaktamimarvar

Mimar Gülen Yıldız Üçler’in hesabı oldukça iyi kurgulanmış pastalar ve kurabiyelerden oluşmakta. Tıpkı mesleğinde olduğu gibi muhtemelen ciddi bir tasarım yapıp hatta belki ölçüp biçip bu kurguları hazırlıyor. Hesabında tariflere de yer veriyor, canlı ve parlak renkleri tercih ediyor. 

En maskülen

@mutfakpsikopatlari

Melih Susal iki yıl arayla tekrar listede. Bundan iki yıl önce şef değilim, fotoğrafçı da diyordu. Sanırım yaptıklarıyla artık bu iki ünvanı da hak ediyor. Yemeklerinin ne kadar lezzetli olduğu telefon ekranından bile belli. Yaptığı, fotoğrafladığı her yemek içinizi açıyor, bir çatal da ben alayım hissi uyandırıyor. 

En çalışkan

@senays_kitchen

Şenay Özbilgin dokuz yaşında mutfağı keşfetmiş. Profesyonel mesleği finans, genelde hafta sonları işin stresini mutfakta atıyor, farklı lezzetler denemeye devam ediyor. Ancak şunu gördüm ki, fotoğraflama işinde sınıfta kalıyordu. Kendisine tavsiyem fotoğraf konusunda kendisini mutlaka geliştirmesi.

En lezzetli

@ferahustunel

“Mutfak evin ritmidir. Ev kokusu diye tabir edilen bence mutfak kokusudur” diyor Ferah Üstünel. Onun için yemek yapmak, sadece sofraya konan tabak değil. Yemek yapmayı ruhen güçlendiren, hayata artı başlatan ritüel olarak görüyor. Lezzetli görüntüler, yemeklerinin renkli dünyasıyla izleyicisini bol tarifle besliyor. 

En tarz

@maya.kitchen

Özlem Arıkan, artık bankacılık yapmıyor, beş yıl öncesine kadar doğru düzgün mutfağa da girmemiş. Oğluna sağlıklı yiyecek yedirmek adına başladığı bu serüven, onu adeta fethettmiş. Özellikle ekşimayalı ekmek ve vegan tatlılar başta olmak üzere glütensiz ürünler üzerine denemeler yapıyor.

En farklı 

@busraoktr

Büşra Oktar, ilginç bir hesabı yönetiyor. Hesabı kendisinin de söylediği gibi karanlık fotoğraflardan oluşuyor. İlginç kompozisyonlarla yemek kareleri çekiyor. Her biri için ciddi bir emek harcıyor. Söylediğine göre bu fotoğraflar için kullandığı aksesuarlarla şimdiden dolapları dolmuş.

En sağlıklı

@styeandberry

Tuba Yarluğ Kasap’ın galerisi iç açıcı yemeklerle dolu, beyaz zeminde sunduğu sağlıklı yemeklerinde eğer ilham kaynağı varsa mutlaka paylaşıyor. Hesabı, kısa sürede hazırlanabilen, pratik, malzemenin besin değerini kaybetmeyerek hazırlanan yemeklerden oluşuyor. 

En iyi el becerisi

@berguzarerden

Mevlude Özkan, benim için ekmeğin kraliçesi. Ekmek sanatında olağanüstü bir yeteneğe sahip. Ekşi mayasını işleyişini adım adım paylaşıyor. Başına gelen aksilikleri de çekinmeden söylüyor. Ekmek kadar iyi yaptığı dondurmaları, samimiyeti, dürüstlüğü, ahlaklı duruşu ile benim için bambaşka bir yerde. 

Instagram’da yemek tarifi veren hesaplar için küçük öneriler

- Yemek meselesi ilhamla ve yetenekle ilgili. Sizde yoksa yok, dert etmeyin. İlla yemekle ilgili hesap yönetecekseniz o halde en iyi tarifleri bulup, isim ve adres vererek “Denedim, oldu/olmadı” tarzında hesap açın. Siz de bu işi farklı bir açıdan ele alın. İnanın herkes o kadar “Ben yaptım” demenin derdinde ki, bu alanda ciddi açık var.

- Temel tarifler etrafında kurgulanan her yeni tarifiniz dünyanın diğer ucundan birinin aklına da gelebilir. “Pişti” olmak dünyanın sonu değil. Sadece ne kadar sıklıkla pişti olduğunuzu kontrol edin.

- Tariflerinizin kaynağını paylaşın. Bu sizi daha güvenilir yapar. Bazı hesaplar “ilham” almakla “intihal” etmeyi karıştırıyor. 

- Kanaat önderi olmak sosyal medyada bir hesap açmakla olmuyor. Buna kendinizi inandırabilirsiniz ama akıllı insanları asla. O sebeple cümlelerinizi kurarken sanki evinizde tahlil laboratuvarı varmış gibi kurmayın. 

- Artık biliyoruz ki takipçi satın almayan hesap neredeyse yok. Çoğunluğa uymak istemiyorsanız, yapmayın. 

Hangi kriterler önemli?

- Elbette yemekle ilgisi olmalı.

- Hesap ‘düzgün’ olmalı. Çalıntı post olmamalı, taklit etmemeli. Alıntıları da mutlaka belirtmeli.

- Aktif olmalı, uzun aralıklı paylaşım bu liste için uygun değil.

- Tıklama, yorum, takipçi sayıları ile ilgilenmiyorum. Bunların tümü artık satın alınabiliyor. Önemli olan hesabın niteliği.

- Fotoğraf kalitesi iyi olmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi