Kıvanç Tığlı BULUT

Kıvanç Tığlı BULUT

Sedef hastalığında psikolojik destek çok yararlı

Sedef hastalığında psikolojik destek çok yararlı

Değerli okuyucularım, Psikosomatik hastalıkları, yaşantımızdaki ve iç dünyamızdaki duygusal ve düşünsel çatışmaların bedensel belirtiler, fiziksel şikâyetler olarak kendini göstermesi olarak tanımlayabiliriz. Psikosomatik hastalıkların ortaya çıkışını tetikleyen en yaygın faktörler, kayıp ve ayrılıktır. Stres de pek çok hastalığa davetiye çıkarır..

Prof. Dr. Serap Öztürkcan’a göre renkli kepeklerle karakterize bir hastalık olan sedef hastalığı, görünümü nedeniyle kişileri rahatsız etmektedir. Sedef hastaları bu döküntüler ve yaşadıkları çevrenin de bulaşıcı olduğunu düşünmesi nedeniyle toplum içerisinde hep kendilerini geri çekme ve sosyal ortamlara girmekten kaçınma durumundadırlar. Hâlbuki bu hastalık temasla, el sıkışma yoluyla bulaşan bir hastalık değildir. Sedef hastalarının görünümle ilgili hissettikleri sıkıntının boyutu, hastalığın şiddetiyle de gittikçe artmaktadır. Sedef hastaları sosyal hayattan kaçarlarken, tedavi nedeniyle işten de uzak durmak zorunda kalmakta ve yaşam kaliteleri de bozulabilmektedir.

Prof. Dr. Bilal Doğan’a göre, sedef hastalığının tutulum şiddetine göre fiziksel kısıtlılıklara yol açmasının yanı sıra kişide “damgalanma”, “reddedilme”, “çekiciliğin azalması korkusu”, “işe girişlerde, terfilerde sorun yaşama çekinceleri” gibi birçok soruna neden olduğu söylenebilir. Önceden sadece deri hastalığı olarak nitelendirilen sedef artık sistemik bir hastalık olarak kabul edilmekte ve tedavisinde psikolojik destek görmek büyük önem taşımaktadır.
  Sedef nedeniyle tedavi planlanan hastalara, hangi tedavi seviyesinde olursa olsun psikolojik destek verilmesi gereklidir. Bu destek, hastaların gereksinim duyduğu ilaç dozunun azalmasına ya da hastaların daha hızlı iyileşmesine önemli katkı sağlar. Depresyon ve anksiyete, sedef hastalarının çoğuna eşlik eden sorunlardır ve bunların en büyük nedenlerinden biri de kaşıntıdır. Bu tür psikolojik sorunların tedavisi aynı zamanda dermatolojik tedavi sonuçlarını da pozitif olarak etkilemektedir. Hastaların psikolojik olarak da iyi durumda olmalarını sağlamak, sedef hastalığı tedavisinin olmazsa olmazlarından biridir.

Uzm. Dr. Sevilay Zorlu’ya göre stresin sebep olduğu cilt hastalıklarının tedavisinde başarılı olunması için her şeyden önce altta yatan psikolojik sorunun olabildiğince ortadan kaldırılması gerekir. Cilt sorunları içinse haricen kullanılabilecek ilaçlar kullanılır. Kişinin çevresi tarafından anlaşılması, sorumluluklarının paylaşılması bu tür rahatsızlıkların ortaya çıkmasını ya önlemekte ya da iyileşmesini kolaylaştırmaktadır. Birkaç günlük tatil, yakın akraba ya da arkadaş ziyaretleri, spor, sağlıklı beslenme, kişinin gevşeyip rahatlamasıyla problem hafifleyebilir. Kişinin sevdiği meşguliyetlerle uğraşması, iç enerjisini uygun şekilde kanalize etmesi de yararlıdır. Bu tür problemlerin tedavisi çok yönlü bir yaklaşım gerektirmektedir. Tedavide cilt hastalıkları uzmanı ile birlikte psikiyatristin vereceği ilaç tedavisi yararlı olmakla birlikte psikoterapi görmek çok etkilidir. Psikoterapiler, kişinin konuşup rahatlaması kadar benlik düzenlemesini ve alışkanlığını bırakması için profesyonel destek görmesini amaçlamaktadır.

Sedef hastalarına önerilerim;

Stresle başa çıkmak için öncelikle olumsuz düşüncelerimizi olumluya çevirmeliyiz. Her şerde bir hayır vardır sözünü hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Her bir kötü olaydan ders çıkarmalı ve bunları yaşamam gereken bir tecrübe olarak değerlendirmeliyiz. Hz. Mevlana olumlu düşünme hakkında şöyle demiştir; “Olumsuz duygularınızı güneşi engelleyen bulutlar olarak görün. Güneşin er geç kendini göstereceğini hatırlayın.”

Kendimizden kapasitemiz ve olanaklarımız dışında şeyleri beklememeliyiz.

Düzenli uyku ve sağlıklı beslenme de stresle başa çıkmada çok önemlidir. Stresli olduğumuz zamanlarda dua ederek, tefekkür ederek, ibadet ederek, doğada yürüyüş yaparak, sevdiğimiz kişilerle konuşarak stresimizi yenebiliriz.

Ayrıca geçmişte veya şimdiki zamanda bize üzüntü yaşatan kişileri de affetmeli kalbimizden kin, nefret, düşmanlık gibi duyguları çıkarmalıyız. Çünkü bu tür olumsuz düşünceler ancak size zarar verir, şu anın tadını çıkarmanızı engeller, depresyon, kaygı bozukluklarına sebep olur.

Sağlıklı huzurlu günler duasıyla Allah’a (c.c) emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Kıvanç Tığlı BULUT Arşivi