Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Şeftali iyi olur onunla tatlı...

Şeftali iyi olur onunla tatlı...

Tüm meyvelerle dost, tatlılarla kan kardeş bir meyve şeftali... Ülkemizde 60 küsür çeşidi bulunan meyveye bir de dış kabuğu tek renk, koyu sarı şeftali eklendi. Bu şeftali ile unuttuğumuz lezzete tekrar doyacağız.

Uyumlu, estetik, lezzetli ve ekonomik. Hiçbir reçete yok ki onu dışlasın, egosu yüksek çilolata bile içtenlikle sarmalar şeftaliyi.

Kimi meyve pişmeye gelmez, kimisi taze yenmez. Kimisi tatlıları sulandırır, keke, tarta konmaz, kimisi fırında kek pişene kadar kurur, kavrulur. Kısaca her meyve her tarife eklenmez. Şeftalide ise durum farklı. O girdiği her tarife uyum sağlar. Mesela bir şeftaliyi rendeleyin, içine bisküvi kırıntıları koyup karıştırın. Şu an size baya baya bebek maması yaptım... Peki buna hayır diyecek var mı aranızda? Emin olun ben bu püreyi günün her saati bayıla bayıla yerim.

Sarı şeftalinin İstanbul çıkartması

1885 yılına kadar İran’dan çıktığı sanılan şeftalinin, ünlü botanikçi De Condolle’nin ortaya koyduğu Çin’li olduğu tarihte kanıtlanmıştı. Şimdi biliyoruz ki şeftali, orta Asya üzerinden göç yoluyla Buhara, Keşmir ve İran’a Çin üzerinden yayılmış bir meyve. Miladi tarihin başlarında ise Roma’ya, aynı dönem Fransa ve İtalya’ya götürülmüş. Zaten sonrasında da tüm dünyaya hızla yayılmış. Çünkü lezzetli bir meyve. Reçeli, tatlısı tadanları kendisine hayran bırakıyor. Günümüze kadar çeşitleri sürekli arttırılan, sevilen bir meyve.Şeftalinin beyaz, sarı ve kırmızı etli olarak Türkiye’de de 60 küsür çeşidi bulunmakta. Bölgesel olarak tüketilen türlerinin dışında bizler genellikle üç çeşidini pazarda görüyoruz. Halk arasında ‘domat şeftali’ denilen ‘yassı şeftali’, çekirdeği kolay ayrılan ‘yarma şeftali’ ve çekirdeği etine neredeyse yapışık olan ‘et şeftalisi.’ Ancak market alışverişlerimde son birkaç haftadır sarı şeftali denilen türüne de denk geliyorum. Dış kabuğu tek renk, koyu sarı bir şeftali bu. Baktığınızda pek al benisi yok. Kayısının hormonlusu biraz da solgunu gibi duruyor. Yaklaştıkça burnunuza bir koku gelmeye başlyor. Çocukluğumda kalan mis şeftali kokusu. Artık unuttuğumuz bir aroma. Kokusu ve lezzeti gerçekten çok güzel, aroması yoğun, sulu ve bol etli bir şeftali. Peki bu sarı güzel, niye bir anda hayatımıza girdi, daha önce neredeydi? Kısa bir araştımayla bu şeftali türünün bir zamanlar Akdeniz taraflarında yetiştiğini ancak uzun bir zamandır yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını öğrendim. Migros ise çiftçiyi bu şeftali türünü yetiştirmesi için destekleyerek üretimine teşvik etmiş. Sanırım ileriki senelerde daha da bol göreceğiz bu türü.

Şeftalinin beyaz, sarı ve kırmızı olarak Türkiye’de 60 küsür çeşidi bulunmakta.

Nerelerde kullanabiliriz?

Tatlılarda, yani pişirilerek kullanılacak olan şeftalinin ‘et şeftalisi’ olmasına dikkat edin. Kokusu parfümümsü, olgun ve beresiz olanlarını tercih edin. Özellikle de komposto yapacaksanız mutlaka beresizleri seçin. Tart, pasta, kurabiyeye çok yakışan, yoğurtu ve bisküvili yediğinizde tadı damağınızda kalan şeftaliyi aklınıza gelen her türlü tarife uyarlayabilirsiniz. Yaz günlerinde yerken keyif alacağınız basit bir tarif paylaşıyorum bu gün, afiyetle!

Haftanın Tarifi

Yoğurtlu buz şeftali

4 kişilik

- 6 adet şeftali

- 200gr süzme yoğurt

- 4 yemek kaşığı bal veya agave şurubu

- 200gr kurabiye (tercihen şekersiz hazırlanmış)

-1 paket limonlu jöle (hazır toz)

-1 tatlı kaşığı vanilya şurubu

Limon jölesini hazırlayıp ılımasını bekleyin. Şeftalilerin ikisini ince olarak dilimleyin. Servis yapacağınız kaplara önce şeftali dilimlerini paylaştırıp dilimleri üzerine ekleyin. Buzdolabına koyup donmasını bekleyin bu yaklaşık 10dk sürecektir. Yoğurdu bal ile çırpın, bisküvileri ufalayın. Geri kalan şeftalinin kabuklarını soyup bir kaç parça buz ile blenderdan geçirin. Jölenin üzerine sırasıyla bisküvi, yoğurt ve şeftali püresini koyup bekletmeden servis yapın.

Ajandanıza şimdiden not edin

1 - 4 Eylül’de kapılarını İstanbul Fuar Merkezi CNR Expo’da kapılarını açacak olan 24’üncü Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı için geri sayım başladı. Uluslararası Fuarcılık tarafından düzenlenen 24’üncü Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı’nda konuk ülke Kenya’lı aşçılarla özel etkinlikler, sektöre yönelik özel bölümler, konferanslar, Türk ve uluslararası mutfakların lezzetlerine ait ikramların yapılacağı etkinliklerde, yemek şovları da gerçekleşecek. Yurt dışında Türk mutfağını başarıyla temsil eden EuroTurk Chef Club aşçıları ‘aşçılık sanatı’, ‘artistik’ ve ‘patisserie’ dallarında gösteriler yapacaklar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi