Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Sevgiliye crumpet

Sevgiliye crumpet

Mayalı hamurdan yapılan crumpet görüntü açısından kurabiyeye benziyor. İster peynirle ister reçelle yiyebiliyorsunuz. Ancak “Bir Anglosakson icadı” diyebileceğimiz crumpet’i İngiltere’de bile bulmak çok zor. Bu yüzden önerim bu tarifi bir köşeye not etmeniz!

Aslında tamamen raslantı oldu. Sevgililer gününe uygun olduğu için crumpet (krumpet) yapmış değilim. Ama crumpet, geçenlerde Tchibo’dan satın aldığım kalp şeklindeki kalıplarla piştiğinde bu başlığa bence pek yakıştı. Yeri gelmişken bu silikon kalıplara gerçekten bayıldım, tava için mükemmel.

Sık sık Londra’ya veya İngiltere’nin herhangi bir şehrine gidip crumpet’e hiç rastlamayanların şaşıracağını biliyorum. Çünkü crumpet genellikle evlerde yapılır. Ancak scone ya da pancake gibi kafe kültüründe yaygınlaşamamış. Lezzetinin çok güzel olduğunu düşünürsek bunun nedeni belki de mayalı hamuru gereğinden fazla bekletme imkanının olmaması. Hamuru karmaya başladığınız andan itibaren diğer tüm mayalı hamur işleri gibi mayalama süresi gerekiyor. Ama mayalama işlemi bittiğinde onu diğer mayalılardan ayıran şey, hamuru saatlerce bekletmemek gerektiği... Ya pişireceksiniz ya da hamur dağılacak, kullanılamayacak duruma gelecek. Bu durum kafeler için pek de pratik olmasa gerek.

Akmayan sulu hamur

Hakkında yazılan, bilinen çok da fazla bir şey yok. British Museum’dan çıkarken bir kitapçı vardır. Orada benim için hazine değerinde olan minicik bir kitapçık bulmuştum. İlk basımı 1980 senesi olan, İngilizler’in meşhur beş çayları için hazırlanmış bir kitapçık bu. İşte crumpet’i ilk orada görmüştüm. Sonra da inat edip bulup tatmıştım. Crumpet’in ilk çıkış zamanlarında, yani seneler seneler önce, kalburun üstünde, odun ateşinde açık havada pişirilen sert bir pancake olduğu söylenir. Zaman içinde Londra çevresinde mayalı hamura eklenen kabartma tozu ilavesiyle delikli crumpet’ler yapılmaya başlanmış. İnce, düz kek anlamına gelen krampoez  kelimesinden geldiğini var saymak benzerliği itibariyle pek de yanlış olmaz sanırım.

Cruppets’in mayalı hamura eklenen kabartma tozu sayesinde yumuşacık, puf puf bir dokusu var. Biraz sulu bir hamurdan yapılıyor ama mayalı olduğu için krep hamuru gibi hızlı akmıyor. Üç su bardağı unu elekten geçirip bir tutam tuz, bir çay kaşığı toz şeker ve iki çay kaşığı kuru mayayla karıştırın. İki su bardağı sütü ılıtıp karışıma iyice yedirin, üzerini örtün ve 45 dakika sıcak bir yerde mayalayın. Üzeri balon balon olacak. Başka bir kapta bir su bardağı su ile bir tatlı kaşığı karbonatı karıştırıp hamura ekleyin. İyice karıştırın, yarım saat bekletin. Sonra tereyağıyla yağlanmış yanmaz tabanlı bir tavaya kalıpları koyun, içine kepçeyle bolca hamurdan koyup alt üst pişirin. Ben birkaç tane tavada yaptıktan sonra kalıplarımı yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine dizdim ve 200 derecede 15 dakika fırında pişirdim. İnanın daha güzel bir sonuç aldım. Üstelik çok pratik oldu! Peki, pişen crumpet’leri nasıl yiyeceğiz? Elbette çayın yanında ister peynirle, ister pudra şekeri serpip reçelle! Her iki şekilde de harika oluyor emin olun. Hepinize afiyetle!

En güzel keki kim yapacak?

Kek tarifi yarışması düzenliyorum. Farklı, yepyeni tarifleri ortaya çıkartmak için düzenlediğim bu yarışmaya Ülker sponsor oldu, ürünleriyle dopdolu kocaman sepetler hediye edecekler. Çok teşekkür ederim.

Aslında bu öylesine bir yarışma değil, sonrası da olacak. Devamı da katılımcılara sürprizim olsun. “En güzeli benim tarifim” diyorsanız Facebook sayfamdaki yarışmaya mutlaka katılın. Tarifinizi 2 Mart’a kadar fotoğraflı olarak [email protected] adresine göndermeniz yeterli. Eksiksiz ve yarışmaya uygun olan tüm tarifler 8 Mart’ta Facebook sayfasında yayınlanacak. Ardından, 25 Mart’a kadar en çok oy alan ilk üç kişi yarışmanın talihlileri olacak. Detayları www.facebook.com/AydanUstkanat adresinde bulabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum
Aydan ÜSTKANAT Arşivi