Resul KURT

Resul KURT

SGK’dan iki maaş bağlanır mı?

SGK’dan iki maaş bağlanır mı?

Okurumuz Halid Y, “Ablam 2018 SSK emeklisi. Rahmetli babamız SSK emeklisi ve rahmetli annemiz emekli sandığı emeklisi idi. Bu iki maaştan birisi ablama bağlanabilir mi?” diye soruyor.

Vefat eden SSK emeklisinin kızına aylık bağlanabilmesi için üç şart aranır. Bunların ilki; kızın, bekar, boşanmış veya dul olmasıdır. İkincisi sigortalı çalışmaması ve üçüncüsü ise kendisinin çalışmalarından dolayı emekli maaşının olmamasıdır. Vefat eden Emekli Sandığı emeklisinin (yani emekli devlet memurunun) yetim kızına aylık bağlanabilmesi için de üç şart aranır. Bunların ilki; kızın, bekar, boşanmış veya dul kalmış olmasıdır. İkincisi memur olarak çalışmaması ve üçüncüsü kendisinin çalışmasına dayalı memur emekli maaşının olmamasıdır.

Bu durumda ablanız, bekar boşanmış ya da dul kalmış ise SSK emeklisi olduğu için babadan SSK yetim aylığı alamaz, ancak anneden Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir.

Bunun için SGK’ya yazılı müracaat yapılması gerekir.

 

SSK emekliliğinde Son 3.5 yıl kuralı

Okurumuz Muharrem K., “14.02.1972 doğumluyum. 01.10.1991 SSK girişim ve 2643 prim ödemem var. 24.09.2002 tarihinde BAĞKUR’lu oldum ve 5682 gün primim var. İşyerimi kapadım. Ne zaman emekli olabileceğimle ilgili bilgi verirseniz sevinirim. SSK’dan emekli olabilmek için isteğe bağlı SSK yatırabilir miyim?” diye soruyor.

Muharrem Bey, BAĞKUR şartlarında 9000 gün primle 54 yaşında, SSK şartlarından ise 5600 gün primle 53 yaşında emekli olursunuz. İsteğe bağlı sigorta BAĞKUR’a sayılır. Bu nedenle SSK emeklisi olabilmeniz için son 7 yılda en az 1260 gün SSK’lı olarak çalışmanız gerekir.

 

Engelli memurun emekliliği

Okurumuz Gülnihal D, “Hocam, 1997 yılında BAĞKUR girişim var, bilfiil 15 hizmet aldım. Daha sonra E-KPSS ile memur oldum. Memurluğum devam etmektedir. Engelli raporumu, geçmiş tarihli olduğunda Maliye kabul etmedi. Vergi indirimde yaralanmıyorum. Bu şartlarda engellilik şartlarında emekli olabilir miyim?” diye soruyor.

Değerli Okurum,

Yüzde 40 ve üzeri engelli memur emekli olabilir. Süreç şöyle işlemektedir.

1- Kişi çalıştığı kuruma engelli olduğu ve engellik nedeniyle emekli olma başvurusu yapacak.

2- Çalıştığı Kurum kişiyi sağlık kurulu raporu düzenleme yetkisi olan resmi hastaneye (sağlık bakanlığı ve Üniversitesi Hastanesi) sevk edecek.

3- Kişi sevk edildiği hastaneye gidip sağlık kuruluna gidecek. Hastane sağlık kurulu raporunu çalıştığı kurumuna yollayacak.

4- Kişinin çalıştığı Kurum hastanenin düzenlediği yeni sağlık kurulu raporunu Ankara Kocatepe SGK sağlık kuruluna gönderecek. Sağlık kurulu rapor üzerinden engellilik tespiti yapıp kişinin kurumuna engellilik oranını bildirecek.

5- SGK’nın belirlediği oran yüzde 40 ve üzeri ise çalıştığı kurum kişiyi emekliliğe sevk ederek, (yani kurumuyla ilişkisini sonlandırarak) aylık bağlanması için belgelerini aylığı bağlayacak olan SGK Kamu emeklilik Daire Başkanlığına (Ankara) yollayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi