Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Soğuk içecek hazırlamak iki dakika!

Soğuk içecek hazırlamak iki dakika!

Eğer sıcak havada soğuk içeceklerle serinlemek istiyorsanız bir blendır edinin ve sadece iki dakikanızı ayırın. Karpuzdan şeftaliye, vişneden limonataya birçok içeceği hazırlayabilirsiniz.

Hazır içecekler pratiktir, hızlıdır. Mutfakta bir dolu şeyle uğraşırken bir de meyve yıkayıp doğramak gereksiz gibi gelebilir, anlıyorum. Hoş ben bilgisayarda çalışırken mutfağa iki dakika uğrayıp şeftali frozen hazırlayan bir tipim. Bilgisayarım, ben ve şeftali frozen’ım... Pek keyifli oluyor. Mevsiminde meyvelerle çay ve biraz limonla iki dakikada lezzetli içecekler yapmanın çok da büyük külfetini göremiyorum. Çünkü sadece birkaç dakikanızı alıyor.

En azından arada sırada kendi hazırladığınız içecekleri dostlarınızla paylaşmak keyifli bir durum. Emin olun, bunların lezzetini aldıkça yemek kadar önemli olduğunu görecek ve hazırların yerine ev yapımı bu içecekleri mutfağa dahil etmeye başlayacaksınız. Çünkü onlar da tıpkı yemekler gibi sizin tercihlerinizi, zevkinizi yansıtacak.

“Hayır uğraşamam” diyorsanız en azından içme suyuna birkaç dilim limon atın. Buzdolabında beklediğinde çok güzel oluyor. Ben, yaz sıcağında limonlu suya bayılıyorum. “Biraz daha detaylı içecekler hazırlayabilirim” diyenlerle ise genellikle dostlarımla paylaştığım birkaç içecek tarifini paylaşıyorum. Afiyetle!

Limonata

Bir kilo limonu ikiye kesin, üzerine biraz toz şeker serpip bir kasede elinizle sıkın. Bir bardak toz şekeri beş su bardağı suyla kaynatıp ılıtın. Bir avuç taze naneyi yıkayın. Naneyi ve şekerli suyu derin kaptaki limonların üzerine boşaltın. Biraz bekletip süzerek sürahiye doldurun, içine taze nane yaprakları atın. Buzdolabında en az altı saat bekletin, soğuk olarak servis yapın. Arzu ederseniz bir portakalı (veya zencefili)  kabuklarıyla dilimleyip içine atın ve daha farklı bir lezzet yakalayın.

Karpuz frozen

Bir su bardağı buz, iki top çilekli dondurma ve iki dilim (yarım ay) karpuzu parçalayıp blendırdan geçirip buzlar incelene kadar kırın. Bardaklara bölüştürüp karıştırıcı çubukla birlikte servis yapın.

Kakao shake

Bir yemek kaşığı kakaoyu, bir buçuk su bardağı süt, iki top kaymaklı dondurma, bir adet muzla blenderdan geçirip bardaklara paylaştırın. Üzerine kakao serpip servis yapın.

Şeftalili buzlu çay

Bir limonu ikiye kesip derin bir kapta bir çay bardağı kadar (damak tadınıza göre) şekerle yoğurarak iyice suyunu sıkın. İçine yıkanmış bir tutam taze naneyi ekleyerek biraz daha yoğurun. Üzerine yarım litre su koyup buzdolabında bir saat bekletin, tülbentten geçirerek süzün. Bu arada yarım litre suyu iki demlik poşet siyah çayla demleyin. Demlik poşetleri çıkarın ve limonlu, naneli suyla birleştirin. İki tane şeftaliyi temizleyip katı meyve sıkacağında suyunu sıkıp yarım litre suyla birlikte çaylı suya ekleyin, tahta bir kaşıkla karıştırıp sürahiye aktarın. Soğuması için buzdolabında bekletip buz küpleriyle büyük bardaklarda servis yapın.

Elmalı şeftalili smoothie

Bir adet yeşil elma ve iki şeftaliyi temizleyip dilimleyin. Meyveleri blendır’a koyup üzerine iki top sade dondurma, üç yemek kaşığı yoğurt ve bir dilim zencefil ilave edin. Yaklaşık yarım dakika tüm malzeme tamamen birbirine karışıp pürüzsüz olana kadar parçalayın. Karıştırma işlemini bitirdiğinizde üzerinde nefis bir köpük oluşacaktır. Hızlı bir şekilde bardağınıza aktarıp için.

Ahududulu çilekli pembe smoothie

Bir bardak çilek, bir tutam frambuaz, arzu ederseniz biraz şeker, iki top frambuazlı veya sade dondurma, yarım su bardağı sütü blendırda çırpın. Bekletmeden bardaklara servis yapın.

Vişne şerbeti

Vişneleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın. Üzerine az miktar şeker koyup kısık ateşte ve az sürede şeker eriyene kadar kaynatın. Bu malzemeyi başka bir kaba süzgeçten geçirerek vişneleri tahta bir kaşıkla ezip kabuklarını ayırarak aktarın. Üzerine şeker oranına ve kıvamına göre su ilave edip karıştırın ve sürahiye aktarıp buzdolabında soğutun. İstediğiniz zaman biraz karıştırıp servis yapın.

Aklınızda bulunsun 

Meyveli içecekleri vitamini ve lezzeti için hemen tüketmelisiniz.

Meyveleri bir gece önce buzluğa koyabilirsiniz.

Kullanacağınız meyvelerin ham olmamasına dikkat edin. Meyve suyu ilave etmeniz gerekiyorsa, hazır paketler yerine meyvesine göre normal veya katı meyve sıkacağında taze olarak sıkıp kullanın.

Bardakları buzlukta bekletin ve pipetle servis yapın.

Tariflerde ne yazarsa yazsın, şekeri mutlaka damak tadınıza göre aşamalı olarak ilave edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi