Aydan ÜSTKANAT

Aydan ÜSTKANAT

Yakut gibi parlak tabaklar

Yakut gibi parlak tabaklar

Bu gece için bir planınız yoksa bence hiç oturup beklemeyin. Yüzünüzü de asmayın. Hemen alışverişi yapıp mutfağın yolunu tutun. Kendiniz için, sevdikleriniz için küçük bir sofra kurun. Dünyanın en bereketli meyvesi ile süsleyin o sofrayı. Mutlu olmak için sağlık, afiyet olsun gerisi zaten teferruat! 

Son dakikacılar padişahlara layık bir kutlama sofrası yapamaz mı? Pekala yapabilir. Bir malzeme seçerek işe başlayalım. Mevsim itibariyle hem lezzetli, hem de güzel görünen bir malzeme olsun. Mesela kestane, armut, cennet hurması gibi. Ben bu gece nar ile renklendirmek istiyorum soframı. Peki neden nar?

Tarih kadar eski, tüm zamanlarda medeniyetleri etkisi altına alan bir meyve nar. Çinliler, yeni evli çiftlerin yatağına nar taneleri serpiştirdiğinde, onların kutsandıklarına inanır. Anadolu’da sevdiği kıza evlenmek istediğini, elindeki nar ile anlatır delikanlılar. Bedevi gelinler evlendikleri gece odalarında, bereketli bir evlilik için mutlaka nar bulundurur. Yılbaşı gecesi kapı eşiğinde ayakla nar ezmek önemlidir mesela. Bu kapı eşiği seramonisi biraz ortalık batırır ama önemlidir bazıları için. Ezilen nardan ne kadar tane fırlarsa o kadar berekete delalet eder ki, artık tüm dünyaya yayılmış bir ritüel halini almıştır. Tevrat, İncil ve Kuran-ı Kerim’de de bereket ve bolluğun sembolüdür nar meyvesi. Uzun lafın kısası, nar meyvesi yüz yıllardır bereket ve bollukla iç içe anılır. Yeter ki, siz de onu, onun size sunduğu cömertlikte kullanın. Uyum sağlar, ekşimtırak tadıyla yemeklere lezzet katar, hatta bunlarla da kalmaz yakut gibi parlak taneleri ile tabağı estetik hale getirir. Madem bugün koca bir yılı bitiriyoruz, o halde sofralar da narın bereketli gücüyle kurulsun. Hepinize hazırladığım bu yemeklerin lezzeti kadar güzel, ağız tadı ile mutlu bir yıl dilerim. Afiyetle!

Narlı granolalı ayvalı tavuk baget

- 4-5 kişilik n 10 adet tavuk butu (baget) n 1 adet ayva (soyulmadan, 8 adet dilimlenmiş)

- 3 adet pancar n 20gr taze zencefil (rendelenmiş) n 50 ml nar ekşisi

- 1 yemek kaşığı toz şeker n yeteri kadar zeytinyağı n tuz

Narlı Gremolata için

İnce kıyılmış maydanoz, bir limon kabuğunun rendesi ve bol miktarda nar tanesi.

Tavuk butlarını soğuk suda yıkayıp, kağıt havlu ile kurulayın. Bir kapta zencefil, zeytinyağı, toz şeker, tuz, nar ekşisini karıştırın. Tavuk bagetlerin derilerini parmağınızla aralayıp bu sosa iyice bulayın ve tekrar derilerini ete yapıştırarak düzeltin. Her taraflarını bu marinaya bulayın. Bu şekilde en az dört saat buzdolabında üzeri kapalı bekletin.

Pancarların yüzeyini sert fırça ile fırçalayarak yıkayın. Tam ortadan ikiye kesin. Ayvayı kabuklarını soymadan, sekiz eşit parçaya kesip, dilimleyin. Tavuk bagetleri fırın kabına gelişigüzel sıralayın, pancar ve ayvayı tavuğun marine suyunda karıştırıp tavukların yanına serpiştirin. 200°C’de 40 dakika pişirin. İnce kıyılmış maydanoz, bir limon kabuğunun rendesi ve bol miktarda nar tanesini karıştırıp tavuğun üzerine serpip servis edin.

Not: Tavukların nar gibi olması için, pişirme sırasında, ara sıra saldığı suyu üzerinde gezdirin.

Siyah puding

4 kişilik

- 2 çay bardağı siyah pirinç n 1 adet çubuk tarçın n 1 adet çubuk vanilya

- 2 su bardağı su n 1 su bardağı süt

- 1 yemek kaşığı kakao n 1 yumurtanın sarısı n bir adet muz n nar taneleri

- 1 tatlı kaşığı tereyağı

- bir çay bardağı agave şurubu veya yarım bardak toz şeker veya bal

Su ve sütü bir tencereye alın yıkadığınız siyah pirinci, tarçın ve vanilyayı ekleyip yumuşayana kadar orta ateşte haşlayın. Siyah pirinç kolay haşlanmaz bu aşamada biraz su kaybı olabilir. Pirinç haşlanınca içine kakao tozunu  ve agaveyi ekleyin (Şeker kullanacaksanız daha önceki aşamada pirinçle birlikte tencereye atmalısınız). Yumurta sarısını çırpıp tencereye ilave edin hızla karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını ocaktan indirdiğiniz zaman tencereye ekleyip malzemeler homojen hale gelene kadar karıştırmaya devam edin. Kaselere paylaştırın ve soğuması için bekletin. Buzdolabına alıp en az bir saat bekletin. Servis zamanı meyve dilimleri ekleyip servis edin.

Baharatlı yılbaşı içeceği

10-12 kişilik

- 1lt nar suyu n 100 ml soğuk su n 2 yemek bal

- 2 adet tarçın çubuğu n 2 dal adaçayı n karabiber tanesi, az miktar kakule, bir iki adet yıldız anason

servis için

- toz şeker ve toz tarçın karışımı

Karabiber tanelerini biraz ezin. Tüm baharatları (çubuk tarçın hariç) bir tülbente alıp sıkıca bağlayın. Nar suyunu ve şekeri bir tencereye alıp içine tarçın ve tülbent kesesini atın. Kaynama noktasına getirip ocaktan alın. Bu şekilde minimum 6 saat buzdolabında tutun. İçinden keseyi alıp, suyu ekleyin ve karıştırıp bir şişeye aktarın. Buz gibi soğutun. Servis yapılacak küçük bardakların ağızını biraz ıslatıp, toz şeker ve tarçınlı karışıma batırın, içecekleri bu şekilde ikram edin.

8-10 kişilik

- 1 kilo bonfile  (sinirleri ayıklanmış, bütün) n 3 adet kırmızı kuru soğan (dikine irice dilimlenmiş)  n 4-5 adet sarımsak  (kabuklarıyla ikiye kesilmiş) bol miktarda taze kekik ve biberiye (kıyılmış)

- 20gr çitlembik (menengeç tohumu) n tuz ve zeytinyağı, nar ekşisi

Bonfileyi soğuk suda yıkayıp, kağıt havlu ile kurulayın. Bonfilenin üzerini tuzlayıp, fırça ile bolca nar ekşisi sürün. Tuz ve nar ekşisini elinizle eşit olarak yayın. Çitlenbikleri kağıt havlu arasına alıp, et dövücüsü ile irice olacak şekilde parçalayın. Taze biberiye ve kekik ile karıştırın. Bu karışımı bonfilenin üzerine döküp ette hiç boşluk olmayacak şekilde tüm yüzeyini kaplayın. Derin ve orta boy bir fırın tepsisine bonfileyi yerleştirip, kenarlarına soğan ve sarımsakları serpiştirin. Üzerine bolca zeytinyağı gezdirin. Bunu yaparken zeytinyağlık (ince uç) kullanın çünkü bonfilenin üzerindeki tüm otları iyice yağlamanız gerekiyor. 230°C’de ısınmış fırında 10 dakika pişirip, fırının ayarını 200°C’ye indirin ve 30 dakika daha pişirin. Eti servise kadar folyo kağıdı ile kapatıp, tekrar ısıtabilirsiniz. Bu et orta pişmiş ve yumuşacık olur, arzu ederseniz 5 dk daha pişme süresine ekleme yapabilirsiniz. Ancak bunun üzerindeki pişme süreleri eti sertleştirir, lezzetini azaltır.

Not: Etin suyuna bir tatlı kaşığı eritilmiş nişasta koyup ocakta (tepsideyken) ısıtarak kıvam aldırıp, servis yaparken etin yanında küçük bir soslukta sunabilirsiniz.

Nar taneli ve nar ekşisi ile marine edilmiş tavuklu salata

4-5 kişilik

- 400 gr bebek ıspanak yarım adet tavuk göğüs eti (haşlanmış) n nar taneleri

- az miktar kuru kayısı, kuru dut, kuru kiraz, taze fındık, kajun fıstığı, ceviz 

- yeteri kadar kişniş tohumu, kimyon tohumu, zeytinyağı, tuz, nar ekşisi

Tavuk etini incecik didikleyip, tuz, nar ekşisi, zeytinyağı, kişniş ve hardal tohumu ile karıştırıp yarım saat bekletin. Ispanağı yıkayıp, suyunu tamamen alın. Tavuk ve ıspanağı karıştırıp salata tabağına yayın. Üzerine bol miktar nar tanesi ve kuru yemiş serperek servis yapın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Aydan ÜSTKANAT Arşivi