Resul KURT

Resul KURT

Yeni istihdam teşviğinde püf noktalar

Yeni istihdam teşviğinde püf noktalar

Ülkemizin genç ve dinamik nüfusu göz önünde bulundurulduğunda esasen bir çok ülkeye göre ciddi bir ekonomik potansiyel olduğu görülecektir. Genç, iyi eğitimli ve yüksek standartta kaliteli hizmet ve üretim yapabilme kapasitesi olan vatandaşlarımıza her yıl 900 bin kişilik yeni istihdam sağlamamız ve yeni iş alanları açmamız gerekiyor. 

Bunun için de bürokrasinin azaldığı ve çözüm odaklı kamu personel sistemiyle hizmetlerin yürütülmesine büyük ihtiyaç var. 

Bir yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının haksız ve hukuksuz bir şekilde not düşürmesi, öbür yandan siyasi ve ekonomik baskılarla ülkemiz yeniden boyunduruk altına alınmak istenirken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB Ekonomi Şurası’nda iş dünyasına yaptığı işsizlik rakamlarını düşürmek için milli seferberlik davetine iş dünyasının olumlu tepkisi çığ gibi büyüyor. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdamda milli seferberlik çağrısına bir destek de hükümetten geldi ve önceki gün yayınlanan teşviklerle çalışma hayatında yeni bir dönem başlamış oldu.

Bugüne kadar istihdamı artırmak için; 

- Beş puanlık SGK prim teşviki 

- Yurtdışına götürülen sigortalılar için sağlanan teşvik 

- 1. Bölge için 1 yıl daha uzatılan ve en az 10 işçi çalıştırma koşulunun kaldırıldığı belirli bölgelerde sigortalı çalıştıranlara sağlanan teşvik, engelli istihdam eden işverenlere sağlanan teşvik 

- Kültür yatırımı yapan ve asgari personel şartlarını sağlayan işverenlere sağlanan teşvik 

- Araştırma ve geliştirme, tasarım faaliyetlerine yapılan yatırımlara sağlanan teşvik 

- Kadın ve genç işsizlerin istihdamı halinde sağlanan teşvik ve mesleki yeterlilik halinde sağlanan teşvik 

- İşsizlik Ödeneği Alanları İstihdam işverenlere sağlanan teşvik 

- Yatırımlarda Devlet Yardımları Teşviki, İşbaşı eğitim programlarını tamamlayanlar için teşvik

-  SGK primlerinin ertelenmesi

- Asgari ücret desteği

Gibi uygulamalarla sağlanan teşviklerle istihdamda ciddi artışlar sağlandı. 

Yine son olarak 687 sayılı KHK ile iki teşvik getirildi. Yeni Teşvik, 4447 sayılı Kanunun, Geçici 17. Maddesine eklenerek yasal zemine kavuştu.  Buna göre;

1.2.2017 tarihinden 31.12.2017 tarihine ya da İŞKUR’ a kayıtlı işsizler arasından işe alınması 

İşe alınacak kişinin son 3 aydır işsiz olması

2016 yılı Aralık ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısına ilave olması durumunda,  teşvik uygulanıyor.

İşe alındıkları tarihten itibaren 31.12.2017 tarihine kadar geçerli olmak üzere aylık prim ödeme gün sayısının 22,22 TL ile çarpılması sonucunda bulunacak tutar teşvik olarak uygulanıyor. 

Süre 1.2.2017-31.12.2017 arasını kapsadığı için işe girdiği tarih önce olan işçiden faydalanılan teşvik daha fazla olacaktır. Bu teşvik uygulaması sonucu işveren asgari ücrete kadar kısım için işsizlik sigortası primi dâhil hiç prim ödemiyor. Hatta gelir vergisi terkini de yapılarak, destek pekiştiriliyor. 

Ücretlerinin 2017 yılında uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir.

Gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlananlar, diğer kanunlarda yer alan benzer nitelikli gelir vergisi stopajı teşviklerinden yararlanamayacak. Bu kapsamda yapılan ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kâğıtlara ait damga vergisinin aylık brüt asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısmı beyan edilmez ve ödenmez. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Resul KURT Arşivi