30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı
30 Ağustos ZAFER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN...

Yüce Türk Ulusu’nun yaratılışıyla örtüşmeyen işgal altında yaşama durumunun, Ulu Önder Atatürk‘ün komutasındaki kahraman Türk ordusunun büyük başarısıyla bozulduğu ve Türk Yurdu’nun yeniden Türklere kazandırıldığı 30 Ağustos gününü şerefle anıyor, bugün bu topraklarda yaşamamızı sağlayan yiğit Türk erlerinin ruhlarının şad olmasını diliyoruz.

Ne mutlu Türk olana, ne mutlu atalarını unutmayana ve ne mutlu ‘Türk’çe yaşayana…

Günün Anlam ve Önemi:Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla yurdumuz tamamen elimizden alınıyor, vatanımızda hür olarak yaşama hakkımıza son veriliyordu. Yüzyıllardır üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız bu topraklar düşmanlara veriliyor, bizim de bunu kabul etmemiz isteniyordu.

Türk milletinin bu durumu kabul etmesi elbette mümkün değildi. 19 Mayıs 1919′da Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla, lideriyle kucaklaşan Anadolu, Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Amasya Genelgesi’nin yayınlanmasının ardından Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı. Daha sonra 27 Aralık 1919′da Ankara’ya gelen Atatürk, 23 Nisan 1920′de TBMM’yi kurdu. Böylece hem memleketin yönetimi halkın iradesine verilmiş oluyordu. Hem de Kurtuluş Savaşı’nın merkezi Ankara oluyordu.

TBMM meclisi yaptığı görüşmelerde yurdun durumunu ve kurtuluş çarelerini aradı. “Misak-ı Millî sınırları içinde vatanın bir bütün olduğu ve parçalanamayacağı görüşü”nden hareketle, düşmanla mücadele kararı alındı. Oluşturulan düzenli ordularla savaşa girildi. İlk başarı, Doğu’da Ermeni çetelerine karşı kazanıldı. Daha sonra, Batı cephesinde, Yunanlılarla, I. İnönü ve II. İnönü Savaşları yapıldı. Bu savaşların kazanılmasıyla Yunanlılar’a büyük bir darbe indirilmiş oldu. Bunun üzerine Yunan ordusu yeniden saldırıya geçti. Saldırı üzerine Mustafa Kemal, ordularına: “Hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır. Bu satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz.” emrini verdi.

Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla bu karara uydu. 23 Ağustos ve 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Meydan Muharebesiyle, Türk milleti 1699 Karlofça Antlaşmasından beri ilk defa toprak kazanmaya başlıyordu. Sakarya Savaşı, Türk milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Bu zafer sonunda, TBMM tarafından, Mustafa Kemal’e “gazi” unvanı ve “Mareşal” rütbesi verildi.

Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı. 1922 yılı Ağustosuna kadar, hazırlıklar tamamlandı. Güneydeki Türk birlikle-ri, büyük bir gizlilik içinde Batı cephesine kaydmld”. İstanbul’daki cephane depolarından silah ve cephane kaçırıldı. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silâhlar satın alındı. Ordumuza taarruz eğitimi yaptırıldı. Bu hazırlıklardan sonra, Gazi Mustafa Kemal’in başkomutan-lığını yaptığı ordumuz, 26 Ağustos 1922′de düşmana saldırdı. Bir saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos’ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis’te vardı.

Bu savaş, Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı. Büyük Taarruzun başarıyla sonuçlanmasından sonra düşman, İzmir’e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922′de İzmir’in kurtarılmasıyla yurdumuz düşmandan temizlenmiş oldu. Hain düşmanın, haksızca ve alçakça işgaline “dur” diyen ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferi her yıl, 30 Ağustos günü, bayram yaparak kutluyoruz.

8421

2009 Yılında Türkiye'de Zafer Bayramı kutlamaları, birçok ilke imza atacak

Genelkurmay Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın daha etkin kutlanması için kutlama faaliyetlerinde birçok ilke imza attı. Bu kapsamda ülkedeki tüm birliklerin sancakları, Hipodrom'daki resmi geçit töreni için Ankara'ya getirildi. Ayrıca, geçiş yapacak personel sayısı ile zırhlı ve mekanize araç sayısı da iki kat artırıldı.

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Genelkurmay Karargahı'nda gerçekleştirdiği toplantıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'nün 87. yıl etkinleri kapsamında bugüne kadar icra edilen ve icra edilecek faaliyetler hakkında bilgi verdi. Tümgeneral Güler, 22-30 Ağustos 2009 tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Samsun ve Erzurum'da vatandaşların yoğun olarak kullandığı alışveriş merkezlerinde TSK'yı tanıtıcı stantlar açıldığını söyledi. Bunun yanı sıra çeşitli afiş, pano, CD ve broşürler hazırlandığını ifade eden Tümgeneral Güler, bu sene ayrıca 'Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye' sloganı oluşturduklarını bildirdi.

Tümgeneral Güler, bu yıl ilk defa Hipodrom'da yapılacak kutlama törenine katılacak bütün vatandaşlara ve yabancı ülke temsilcilerine dağıtılmak üzere Türkçe ve İngilizce '30 Ağustos Broşürü' ile TSK'yı tanıcı CD hazırlandığını belirtti. Kutlamalar kapsamında Afyonkarahisar'daki etkinliklerin 25-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildiğini belirten Tümgeneral Güler, Afyonkarahisar'da dün yapılan törenlere Genelkurmay Başkanı seviyesinde ilk kez katılımın sağlandığını hatırlattı.

Tümgeneral Güler, Devlet Mezarlığı'nda her sene 30 Ağustos tarihinde gerçekleşen törenin bu sene 29 Ağustos Cumartesi günü saat 16.30'da icra edileceğini belirtti. Tümgeneral Güler, geçmiş yıllarda sadece Genelkurmay Başkanı, kuvvetler komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile Ankara'daki orgenerallerin katıldığı törene bu sene Ankara Garnizonu'ndaki bütün general ve amirallerin katılacağını ifade etti.

KIRAÇ KONSERİ VE TÖREN PROGRAMI
Kutlamalar kapsamında, 22-27 Ağustos 2009 tarihleri arasında Ankara'daki 6 farklı merkezde askeri bando konserleri düzenlendiğini ifade eden Tümgeneral Güler, ayrıca yarın akşam Batıkent'teki Vedat Dolakay Parkı'nda Mehteran Bölüğü ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu konserlerinin ardından sanatçı Kıraç'ın bir konser vereceğini bildirdi. Tümgeneral Güler, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve TSK Günü kutlama tören programına ilişkin ise şu bilgileri verdi:
"Zafer Bayramı saat 07.00'de başlayacak. Daha sonra 08.30'da Ankara'daki Atatürk Anıtları'na çelenk konulacak. Anıtkabir'deki törenlerin ardından Genelkurmay Başkanı 09.45'de tebrikleri kabul edecek. Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) saat 11.00'deki geçit töreninden sonra saat 12.00'de 21 pare top atışı icra edilecek. Ayrıca, saat 15.00'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan bir tabur, Alay Bandosu eşliğinde Sıhhıye-Kızılay-TBMM güzergahında bir yürüyüş yapacak. Saat 16.00'da ise Kara Harp Okulu diploma töreni var. Daha sonra ise saat 20.30'da Merkez Orduevi'nde 30 Ağustos Resepsiyonu yapılacak. Törenler, saat 24.00'da resmi olarak sona erecek."

30 AĞUSTOS'TAKİ İLKLER
Tümgeneral Güler, AKM tören alanında icra edilecek geçit töreninde, törene katılacak birliklere ait önceki yıllardan farklılık arz eden uygulamalar hakkında da bilgi verdi.

Tümgeneral Güler, daha önceki yıllarda sadece Ankara Garnizonu'nda konuşlu birliklerin sancakları geçit töreninde yer alırken, bu yıl ilk kez Türkiye'deki tüm birliklere ait 60 sancağın törene katılacağını bildirdi.

Tümgeneral Güler, yine bu yıl ilk kez milli birlik ve bütünlüğün simgesi Türk bayrağının Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı'na mensup 660 askerden oluşan birlik tarafından tören geçişleri esnasında taşınacağını kaydetti. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'nden bir Piyade Taburu, iç güvenlik harekat bölgesinde görev yapan 2. Ordu Komutanlığı'ndan bir Komando Taburu, 1. Komando Tugayı'ndan bir Hava İndirme Taburu'nun da geçmiş yıllardan farklı olarak bu yılki törenlere ilk kez katılacağını belirten Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:

"Benzer şekilde Uzman Jandarma Adayı Taburu ile Asteğmen Adayı Taburu da bu yılki törenlere ilk kez katılacaktır. Bu yıl, zırhlı birliklerin geçit törenine Ankara Garnizonu'nda konuşlu tank birliklerimizin yerine 1. Ordu Komutanlığı'ndan intikal eden Leopard 2A-4 tanklarından teşkil edilmiş tank taburu katılacaktır. Yine bu yıl, geçit törenine katılan birliklerin miktarı ve silah, araç, gereç sayıları arttırılmıştır. Bu kapsamda, Kara Harp Okulu daha önce tabur seviyesinde katılırken alay seviyesinde, Astsubay Meslek Yüksekokulları da daha önce bölük seviyesinde katılırken tabur seviyesine törene katılacaktır. Ayrıca bir tanker uçağı, 3 adet F-16 savaş uçağı refakatinde geçit törenine katılacaktır."

Tümgeneral Güler, 30 Ağustos törenlerinde geçiş yapacak personel sayısının geçen yıl 4 bin 512 iken, bu yıl 8 bin 881'e çıktığını söyledi. Yine bu yılki törene katılacak zırhlı ve mekanize araç sayısının 42'den 94'e çıkarıldığını bildiren Tümgeneral Güler, "Topçu ve diğer unsurlara ait araç sayısı da 50'den 80'e çıkarılmıştır. Törene katılacak uçak sayısı 19 artışla 56'ya çıkmış, helikopter sayısı da 5 artışla 25 olmuştur" şeklinde konuştu.

RESEPSİYONA 4 BİN KİŞİ DAVET EDİLDİ
Tümgeneral Güler, bu seneki 30 Ağustos Resepsiyonu'nun Merkez Orduevi'nde, geçen yıldan daha kapsamlı, toplumun her kesiminden yaklaşık 4 bin davetlinin katılımı ile icra edileceğini söyledi. Resepsiyona devlet erkanı, askeri personel, şehit ve gazi yakınları, bürokratlar, iş adamları, sanatçılar ve yazarlar ile vatandaşların davet edildiğini bildiren Tümgeneral Güler, resepsiyonda geçmiş yıllardan farklı olarak Atatürk'ün giydiği kıyafetlerden oluşan Faruk Saraç'ın hazırladığı 'Sarı Zeybek Defilesi'nin de sunulacağını belirtti.

Tümgeneral Güler, 30 Ağustos günü toplamda 22 gemi, 11 uçak ve helikopterin de İstanbul Boğazı'nda denizde resmi geçit icra edeceğini kaydetti. Tümgeneral Güler, "Bu yıl büyük bir coşkuyla kutlayacağımız Zafer Bayramı'nın 87. yılının, önceki törenlerimizde olduğu gibi birlik ve beraberliğimizin bir simgesi olacağına inanıyoruz" dedi.

RESEPSİYONA 100 VATANDAŞ DAVET EDİLDİ
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Tümgeneral Güler, bir gazetecinin 'Resepsiyona kaç vatandaş çağrıldı ve neye göre belirlendi?' sorusuna, "Ankara Valiliği'ne 50 çift olmak üzere 100 kişilik bir davetiye gönderdik. Tamamen Ankara Valiliği'nin takdiriyle getirilecek" diye konuştu.

Bir soru üzerine, kutlama törenlerinin daha coşkulu kutlanmasının artarak devam etmesini planladıklarını dile getiren Tümgeneral Güler, 'Bu seneki törenlere neden 60 sancak gelecek? Bunun özel bir nedeni var mı?' sorusuna ise, "Herhangi bir özel anlamı yok. Sadece daha görkemli törenlerin yapılması için elimizdeki imkanlarla, araç ve birlik sayısı artırılarak, faaliyetler daha da yoğunlaştırılarak bu planlama yapıldı" karşılığını verdi.

Tümgeneral Güler, bir soru üzerine 30 Ağustos Resepsiyonu'na Ankara protokolündeki devlet erkanının davet edildiğini vurgulayarak, "Bunlara ilave olarak, işadamları, sanatçılar ve vatandaşlarımız dahil oldu. Yer sınırlandırılması dolayısıyla emekli general ve amiraller katılmıyorlardı, bu yıl Ankara Garnizonu'ndaki 500 civarında emekli general-amiral da davet edildi" dedi.

Tümgeneral Güler, 'Geçmiş yıllarda bir grup milletvekili resepsiyona davet edilmemişti. Bu yıl nasıl bir uygulama var?' yönündeki soru üzerine, "Geçen yılki yapılan davet kıstaslarımız geçerlidir" karşılığını verdi.

olay53 camiası olarak milletimizin 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINI KUTLARIZ...

GÜNÜN ANLAMINI ANLATAN VİDEO