6 milyon vatandaşa harcama çeki dağıtılacak !
Dünya kurtarma paketleriyle ekonomi gemisini yüzdürmeye çalışırken krize müdahalede yavaş kalmakla suçlanan Türkiye'de hükümet iç talebi canlandırmak için düğmeye bastı.
Sır gibi saklanan müdahale ise vatandaşa harcama çeki verilmesi.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında da gündeme gelen bu öneriyle ilgili olarak 'İç talebi canlandırmaya ihtiyaç var' yorumunda bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, harcama çeki uygulamasının iç talebi sıçratacak unsur olduğunu söyledi. Ziraat Bankası'na ait Atina ve Gümülcine şubelerinin açılışı için Atina'da yaptığı açıklamalarda Ekren, doğrudan harcamaları artırarak, iç talebin sıçratılması üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Üretim, büyüme, işsizlik rakamlarının gelmesiyle krizin etkilerinin artık net şekilde görülmeye başlandığını belirten Ekren, önemli meselenin iç talepteki düşüş olduğunun altını çizdi. Bu kapsamda, geçen ay yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında gündeme gelen "harcama çeki" önerisinin değerlendirildiğini belirtti. Ekren bir defaya mahsus ödemeyle iç talebi artırmanın yollarını aradıklarını, vatandaşa 'harcama çeki' dağıtılmasıyla bu amacı gerçekleştirebilip gerçekleştiremeyeceklerine baktıklarını dile getirdi. Ekren'e göre, süreklilik arz eden uygulamaların maliyetini yüklenmek zor ancak tek defalık olan bu tür uygulamaların maliyetini karşılamak daha mümkün.
200-500 TL'LİK DESTEK
Ekren "ABD'de yapılan harcamalar başarısız oldu. Niye? Çünkü doğrudan vatandaşın cebine koydular. Halk da harcamadı tasarruf etti. Dolayısıyla paket bir işe yaramadı" dedi. Ekren'in açıklamalarından tek defalık olacağı için bu yönteme daha yakın olduğu izlenimi ortaya çıkıyor. Bakan da harcama çeklerinin belli tarihler arasında geçerli olmasına yönelik düzenlemenin de kendilerine gelen önerilerden biri olduğunu söyledi. Peki harcama çeki kimlere ne tutarda verilecek? Henüz bu soruya yanıt yok ancak öne çıkan yaklaşım çeklerin, harcama eğilimi yüksek kesimlere verilmesi yönünde... Kayıtlı çalışanlar emekliler bu kapsamda en fazla öne çıkan iki kesim. Harcama çeki tutarının ise 200-500 TL arasında değişebileceği de konuşulanlar arasında...TÜM DÜNYA DAĞITIYOR
ABD: ABD geçtiğimiz yıl için 145 milyar dolarlık vergi indirim çeki dağıttı. Kişi başına 600 dolarlık vergi indirim çekini posta kutularına bırakan ABD, evli çiftlere 1.200 dolar ve her çocuk için de 300 dolarlık çek vermişti.
İTALYA: Orta ve ortanın altı gelirli ailelere ayda 40 eurouk bir kart dağıtarak ailelerin bununla elektrik ve gıda ihtiyaçlarını karşılamalarına katkıda bulunmalarını sağladı.
TAYVAN: Tayvan hükümetinin piyasaya sürdüğü alışveriş kuponlarının tutarı 3.600 Tayvan doları (108 dolar). Alışverişlerin yanı sıra karaoke söylemek gibi farklı alanlarda da kullanılabiliyor. Hükümet 82 milyar Tayvan dolarına mal olan kuponlar ile GSYİH’yi yüzde 0.65 puan yükseltmeyi hedefliyor.
