Allah sabrını veriyor, orucu bize kolaylaştırıyor

Allah sabrını veriyor, orucu bize kolaylaştırıyor
Ramazan'da sıcak havada ateşte döner pişiren döner ustaları, sıcaklara karşı zorlu imtihan veriyor.

Ramazan'da oruç tutmayan müşterilerine hizmet sunmak için sıcağın karşısında döner pişiren dönerciler, bir yandan açlıkla, bir yandan da sıcakla mücadele ediyor.

Niyetli olduğunu belirten döner ustası Müslüm Altun, "Burası 50-60 derece. Her gün bu sıcağın karşısında bunu çekiyoruz. Ne yapalım ekmek parası. Zor oluyor" dedi.Bir başka dönerci Halil Aktaş ise, "Ramazan'da sıcak hava. Ateş de olunca biraz zor oluyor. Oruç tutan da var, tutmayan da var. Biz de mecbur ateşin karşısında bekliyoruz" diye konuştu.

ALLAH SABRINI VERİYOR

ıcak yaz günlerinde oruç tutmakta en çok zorlananlardan biri de 80 derece ateşin karşısında çalışan döner ustaları.

Geçimini karşılamak için döner ustalığı yapanlar için sıcak ve açlık iki imtihanı birden yaşatıyor. Ancak buna rağmen bir yandan çalışırken bir yandan da ibadetlerini yerine getiriyorlar. Müşterilerine keyifli ve lezzetli bir iftar sunmak için çalışan aşçı ve ustalar, Ramazan'da zor şartlarda tuttukları oruç için Allah'ın sabır verdiğini belirtiyorlar.

"Peygamberimiz (sas) çöl sıcağında bir yudum su ve hurma ile oruç tutuyordu, biz niye bırakalım?" diyen ustalar, oruç ile sıhhat bulduklarını söylüyor. Sıcak Ramazan günlerinde 80 derece ateşin karşısında oruç tutanlardan biri de Şirinevler Meydanı'nda dönerci ustası Mustafa Özdemir. Peygamberimiz'in (sas) de çöl sıcağında bir yudum su ve bir hurma ile oruç tuttuğunu hatırlatan Özdemir, "Allah her zorlukta bir kolaylık veriyor." diyor. 34 yaşındaki Özdemir, yaklaşık 12 saat boyunca ayakta, sıcağa rağmen şükrünü dilinden düşürmüyor. Sultanahmet'te bir restoranda döner ustalığı yapan Mehmet Ali Yaprak (43) da sıcak günlere ve zorlu işine rağmen orucunu aksatmayanlardan. "Cenab-ı Hak yardım ediyor. Oruç ile sıhhat buluyorum." diyen Mehmet Ali Usta, gün içerisinde en çok susuzluktan muzdarip. Orucunu küçük yaşlardan beri aksatmadan tuttuğunu anlatıyor. Mehmet Ali Usta zor koşullarda 8 saat çalışmasına, nefis terbiyesine, açlığa, susuzluğa rağmen "Rabbim zorluk çektirmiyor, aç olduğumu hissetmiyorum, böyle bir işte çalışıp oruç tutmanın bir sınav olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullanıyor.

Fatih'te dönercilik yapan 55 yaşındaki Enver Usta da, ''Ramazan'da bazen sıcak ve zor oluyor ama alıştık. Günde 10 saate yakın çalışıyorum. Buna rağmen orucumu aksatmıyorum." şeklinde konuşuyor. Enver Usta sağlığı el verdiği sürece orucunu tutmaya devam edeceğini söylüyor. 8 çocuk babası Enver Usta, "Hepsine oruç tutmalarını tavsiye ediyorum. Oruç sabrın ne olduğunu öğretiyor. Onlar da sabretmeyi öğrensin istiyorum." diyor.