Arıcılar seminerde bilgi sahibi oldu
İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere, Tema Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri, Artvin Camili (Macahel) Kırsal Kalkınma Projesi Teknik ekibi ile bölgede arıcılık faaliyetleriyle uğraşan çok sayıda vatandaş katıldı.
Seminerde konuşan Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin arıcılık faaliyetleri açısından çok büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Doğu Karadeniz'in çok zengin iklimsel özellikleri bünyesinde barındırdığını hatırlatan Özer, ''Bölgemiz, kıyı çizgisinden hemen yükselen dağları, derin vadileri, şelaleler yaparak denize ulaşan dereleri, doğal yaşlı ormanları, ormangülü çalılıkları, yaylaları, yüksek yağış miktarı, coğrafyası, farklı iklimsel özellikleriyle çok zengin ve çeşitli arı florasına sahiptir. Bu durum arıcılık faaliyetleri açısından çok önemli imkanlar sunmaktadır.'' diye konuştu.
Dünyada nadir bulunan Kafkas arısının Karadeniz'de barınmasının bölgenin çok zengin faunaya sahip olmasından kaynaklandığını söyleyen Özer, şöyle dedi: ''Bitki çeşitliliğinin yanında bölgenin olumsuz hava şartlarına rağmen arı ırklarına sahip olmuşuz. Kafkas arısı gibi dünyada değeri yüksek olan bir arı ırkına sahibiz.''
Seminerde konuşma yapan Rize Tarım İl Müdürü Adem Çekiç ise yeryüzünde her zaman insanların ilgisini çekmiş gizemli varlıkların başında arıların geldiğini söyledi.
Tarım İl Müdürlüğü tarafından arıcılara yönelik geçmiş yıllarda yürütülen eğitim faaliyetlerinin yeni yılda da uygulanacağını ifade eden Çekiç, şunları kaydetti: ''İlimizde yaklaşık 2500 arıcı var. Bunların 1837 kişisi Arıcılar Birliği Kooperatifi'ne üye. Bunun yanında ilde arıcılara yönelik iki kooperatif ve bir de üretici birliği var. Arıcılığın daha verimli yapılabilmesi için nisan ayında ilimizde arıcılık yapılabilecek alanlarda bilimsel çalışmalar yapacağız. Yeni yılda arıcılarımıza yönelik eğitim faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam edecektir.''