Carettalar sanayileşme kurbanı

Carettalar sanayileşme kurbanı
Ordu Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, kıyı bölgelerindeki sanayi yatırımlarının caretta carettaların yaşamını ve neslini olumsuz etkilediği belirlendi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) tarafından yapılan araştırmada, kıyı bölgelerindeki sanayi yatırımlarının caretta carettaların yaşamını ve neslini olumsuz etkilediği, özellikle Akdeniz"deki deniz kirliliği ile inşa edilen iskeleler sebebiyle bu hayvanların yuvalarını sürekli taşımak zorunda bıraktığı belirlendi.

Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Onur Candan tarafından Adana'nın Yumurtalık ilçesi Sugözü köyündeki Akkum bölgesinde ''Sugözü Kumsalları Deniz Kaplumbağaları İzleme Projesi'' kapsamında gerçekleştirilen çalışmada, caretta carettaların gelişim ve yaşam süreleri inceleniyor.

2007'de başlayan ve iki yıldır süren çalışma hakkında bilgi veren Onur Candan, sanayi yatırımlarının caretta carettaların neslini etkilediğini vurgulayarak, "Bölgede pek çok rafineri ve tersane açılması gündemde. Amacımız yapılacak olan bu sanayileşme faaliyetlerinin bölgedeki deniz kaplumbağaları üzerindeki olası etkilerini en aza indirmek. Yürüttüğümüz bu proje ile hem denizsel hem de karasal sistemi korumayı amaçlıyoruz. Deniz kaplumbağaları diğer canlılar için de bayrak yani öncüdür. Çoğu canlının yaşamını da doğrudan etkiliyor. Bu nedenle deniz kaplumbağalarının varlığının güvence altına alınması halinde pek çok tür de korunmuş oluyor. Amacımız körfezde oluşacak sanayi bölgelerinin doğaya vereceği zararı en aza çekebilmek'' dedi.

"İSKELELER YÜZÜNDEN SÜREKLİ YUVA TAŞIYORLAR"

Şu ana kadar yaptıkları araştırmalarda deniz kirliliğinin yanı sıra büyük firmalar tarafından yapılan iskele yatırımlarının kaplumbağa yuvalarını tehdit ettiğini saptadıklarını belirten Candan, kaplumbağaların yuvalarını taşımak zorunda kaldıklarını anlattı. Daha önce Sugözü köyünde yuvalanan kaplumbağaların 5 kilometre uzağa taşındığının belirlendiğini kaydeden Candan, şunları söyledi: "Şu an Akkum bölgesinde yaklaşık 100 civarında yuva ve yuvalarda 10-12 bin arasında yavru bulunuyor. Ne yazık ki, bu yavruların sadece binde biri yaşayabilecek. Biz burada belirlediğimiz yuvaları sürekli izliyoruz. İz sayımı yaparak yavru sayısını belirlemeye çalışıyoruz. Bazen çok fazla sayıda yavru çıkışı meydana geliyor ve izler karışıyor. Bu durumda yuvalarda bulunan yumurta kırıklarını sayarak kesin yavru sayılarını tespit etmeye çalışıyoruz. Akkum bölgesi yuvalama kumsalı ilan edildi. Burası koruma statüsüne alınacak, ancak bunun bir an önce gerçekleştirilmesi lazım. Aksi takdirde deniz kaplumbağalarının geleceği tehlike altına girecek.''