Çay İsyanı Dalga Dalga Büyüyor

Çay İsyanı Dalga Dalga Büyüyor
Rize'de günlerdir farklı noktalarda süren ve dalga dalga Rize geneline yayılan çay üreticisinin isyanı bugün Cumhuriyet Meydanında yankılandı. Ak Parti İl Başkanlığına yürümek isteyen üreticiler bu emellerine ulaşamadı.

Rize’de Çaykur’un yaş çay alımlarında sürdürdüğü kontenjan uygulaması, özel sektörün bunu fırsat bilerek açıklanan yaş çay taban fiyatının çok altında yaş çay alması üreticilerin protesto ve eylemlerine neden oluyor.

Rize’nin bir çok noktasında hafta başından itibaren gerçekleştirilen protesto gösterileri ile Çaykur’un kontenjan uygulaması ve özel sektörün düşük fiyatla çay alması eleştirilirken, bugün bir grup çay üreticisi AK Parti İl Başkanlığı’na yürüyerek siyah çelenk bırakmak istedi.

cay-protesto-3.jpg

Çay Üreticileri Sendikası ve Tüm Üretici Köylü Sendikası mensupları öğle saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptılar. Sendika mensupları adına açıklamayı Çay Üreticileri Sendikası Kurucu Genel Başkanı Recep Memişoğlu yaptı. Memişoğlu konuşmasında, “Biz ‘yaradanın ürününe kotamı konulur’ diyen başbakanın kotayı ve kontenjanı kaldırmasını istiyoruz. Biz 2002 yılında ‘yaş çay taban fiyatı 75 kuruş olmalı’ diyen başbakanın çayımıza hak ettiği değeri vermesini istiyoruz“ dedi.

cay-protesto-2.jpg

Memişoğlu, yaş çay üreticilerin dayanacak gücü kalmadığını belirterek, ''Çay bizim emeğimiz, alın terimiz, çocuğumuzun okul harçlığı, düğün masrafı, nafakamız. Bölgede çay olmazsa hayat durur, insanlar aç kalır, açlık ve işsizlik artar. Çay esnafın siftahı, ticaretin temelidir. Gelinen noktada artık çay üreticisi ürününü satamıyor. Yok pahasına özel sektöre satmaya mahkum bırakılıyor. Çay üreticisine acilen birileri sahip çıkmalı. Çay üreticisinin sorunlarına çözüm aranmalı. ÇAYKUR Genel Müdürü, çay müstahsili olmasına rağmen duygularımızı anlayamamıştır'' dedi.

Yetkililerden çaya yeterli değeri vermelerini isteyen Memişoğlu, ''Açıklanan 1.22 lira yaş çay fiyatının özel sektörü de kapsayacak şekilde düzenleme yapılmasını istiyoruz. Özel sektörün taban fiyatın altında çay almamasını, alırsa yasal engelin ve yaptırımın olmasını talep ediyoruz. Müstahsilin çay sürecinde söz sahibi olmasını istiyoruz. Bizim adımıza Ticaret Borsası'nın karar vermesini istemiyoruz. Ziraat odaları üreticiyi artık temsil edemeyecek duruma gelmiştir'' diye konuştu.

Protestocu grup daha sonra yanlarında getirdikleri yaş çayları Atatürk Anıtı önüne dökerek, hazırladıkları siyah çelengi AK Parti İl Binası önüne bırakmak üzere yürüyüşe geçtiler. Protestocu grup yürüyüşe geçince polis engeli ile karşılaştı. Polisin megafon ile yaptığı uyarı üzerine yürüyüşten vazgeçen grup, hazırladıkları çelengi yere atıp parçalayarak üzerindeki çiçekleri tekmelediler. Grup slogan atarak dağıldı.

cay-protesto-4.20120524143523.jpg

cay-protesto-1.jpg

cay-protesto-5.jpg