Çayın ve Suyun Geleceği
Açılıştan sonra Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda “Çayın ve Suyun Geleceği” konulu bir konferans veren Rize Eski Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu çay’a ve suya dair önemli açıklamalarda bulundu.
Hiç Kimse Geleceğine Dair Umutlu Değil
Teknolojinin bu kadar ilerlemesine ve hayatın rahatlamasına rağmen kimsenin geleceğine dair inancının ve umudunun olmadığını ifade eden Rize Eski Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu , “Teknoloji çok gelişti. İnsanoğlunun yüz yıl evvel aklının ucundan geçiremediği şeyler bugün oldu. Fakat insanlar mutlu değil. Bunun yanında savaşlar devam ediyor, huzursuzluklar devam ediyor, iç karışıklıklar devam ediyor, dünyanın her tarafında ekonomik krizler devam ediyor, işsizlik devam ediyor. İnsanların geleceği ile ilgili artık rüyaları kalmadı. Hiç kimse geleceğine dair bir inancı, bir güveni yok” dedi.
Bu Ekonomik Modele Göre Kar Eden Her Şey Özelleştirilecek, Çayda Özelleştirilecek
İktidarın ekonomik modelinin özelleştirmeye dönük olduğunu ifade eden Bekaroğlu, “Bu ekonomik modele göre kar eden her şey özelleştirilecek, çayda özelleştirilecek” ifadelerini kullandıktan sonra, “Şimdi geleceğimizi düşünün, çayın geleceği ne olacak, suyun geleceği ne olacak? İki tane başbakan bir şekilde bugüne kadar tuttular çayı. Yoksa ikisinin de uygulamış oldukları ekonomik model bellidir. Bu ekonomik modele göre kar eden her şey özelleştirilecek, çayda özelleştirilecek. Bu sistem böyle devam ediyorsa ki ediyor, hiç fark etmez ha Adalet ve Kalkınma Partisi İktidarda kalsın, ha Baykal gitti Kılıçtaroğlu gelir, CHP gelir, hiç fark etmez. Yine aynı ekonomik sistemi uygulayacaklar ve eninde sonunda çayı özelleştirecekler” dedi.
Tekellere Göre Türkiye Üretici Ülke Değil, Tüketici Ülke
“Tekellere göre Türkiye üretici ülke değil, tüketici ülke. Bir süre sonra çayı özelleştirecekler” tespitini yapan Bekaroğlu, “Ne demek çayı özelleştirecekler? Ben bunu defalara Rize’de söyledim, bir kez daha söylemek istiyorum, dünyada büyük tekellerin elinde 2-2.5 milyon ton kuru çay fazlası var. Türkiye’de yılda 300 bin tonluk tüketimi ile büyük bir pazar. Tekellere göre Türkiye üretici ülke değil, tüketici ülke. Bir süre sonra çayı özelleştirecekler. Bir süre daha biz çay üreteceğiz, çay harmanlanacak giderek yabancı çayların oranı arttırılacak, Türkiye içicisinin damağı alıştırılacak böylece çay işi bitmiş olacak. Bu iktidarlar devam ederse çayın sonu bu olacak, her şeyin sonu bu olacak” ifadelerini kullandı.
%0.5 İçin Karadeniz’in Sularını Neden Feda Ediyoruz?
“Dünyanın en güzel suları Türkiye’dedir, Bu bölgededir, bunu elimizden alıyorlar” diyen Bekaroğlu, “Suyun sonu ne olacak? Türkiye’nin suyu ne oluyor, Karadeniz’in suyu ne oluyor? Belli. Karadenizin sularından elektrik üretecekler, biliyorsunuz. Bunun için satılıyor. Bütün Karadeniz’in suları elektriğe çevrilse Türkiye’nin elektrik tüketiminin %0.5 ediyor. Yüzde 0.5 için Karadeniz feda edilemez, neden Karadeniz feda edilsin ki. Su basit bir şey değil. Artık su petrol kadar stratejik değere sahip oldu. Bunu herkes biliyor, dünya biliyor. Dünyanın en güzel suları Türkiye’dedir, Bu bölgededir, bunu elimizden alıyorlar. Yağmur suyunu toplayıp kendi evinin suyunu karşıladığı için Bolivya’da kolcular, korucular sudan dolayı adam öldürüyor. Su için ayağa kalkacağız, insan için ayağa kalkacağız, kuş için ayağa kalkacağız, hava için ayağa kalkacağız Allah’ın nimetlerinin pazarlanmasına, satılmasına, insanın değerlerinin ayaklar altına alınmasına karşı çıkacağız. Benim hep söylediğim bir şey var, Saadet Partisi bu milletin vicdanıdır. Bundan dolayı vicdanıdır” dedi.