Çaykur'da Stok 110 Bin Ton!

Çaykur'da Stok 110 Bin Ton!
Rizeli İşadamı Zeki Mayi, 2013 Temmuz ayı itibariyle toplam kuru çay stoğu 110 bin Tona ulaşan Çaykur'un kuru çay depolamak için kiralık depo arar hale nasıl getirildiğini sordu.

İşadamı Zeki Mayi yaptığı açıklamada, Afrika kıtasında yaşanan kıtlığı gerekçe göstererek, bir çok Afrika ülkesine yardım kampanyaları düzenleyen AKP hükümeti meğer, Türk çiftçisine en büyük darbeyi vuracak olan “tarımsal üretim amaçlı toprak kiralama” anlaşmaları yapıldığını belirtti.

Tarımsal üretimin her alanında Türkiye’yi dışa bağımlı bir hale getiren AKP hükümeti, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bağlı TİGEM aracılığıyla, Sudan’da Beyaz Nil Nehri kenarında 5 milyon dönümlük verimli araziyi 99 yıllığına kiraladı. Bölgede ilk aşamada, Türkiye’nin ithal ettiği pamuk ve tropikal meyveler ile yağlı tohumlar yetiştirileceği açıklandı. Afrika’da ki sömürgecilik faaliyetlerinin öncülerinden olan Fransa’nın Tarım Bakanlığı tarafından ''Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı'' verilen sayın Bakan Mehdi EKER demek ki bu şekilde şövalye unvanına hak kazanmış…

Bakanlık tarafından basına yapılan açıklamada ; Türkiye ile Sudan arasında 2012 yılı Mayıs ayında imzalanan “Karma Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Mutabakat Zaptı”ndan sonra Proje kapsamında TİGEM ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) uzmanların dan oluşan 13 kişilik teknik ekip Sudan’a giderek incelemelerde bulunmuş. 2013 yılı Şubat ayı içerisinde Sudan’dan getirilen su ve toprak örneklerinin analizlerini tamamlanmış ve bu bölge topraklarını çok verimli olduğunun anlaşıldığını açıklamıştır. Böylece de Bakanlık, Sudan’ın tarımsal potansiyelinden yaralanmak için çalışmalara başladığını duyurmuştur. Bu kapsamda TİGEM aracılığıyla Sudan’ın Abugota bölgesinde Bakanlığa ait bir tarımsal işletme kuracak ayrıca Sudan’ın Omdurman, Rahat ve Medani bölgelerinde ise özel sektör eliyle işletme kurulmasını sağlayacağını da duyurdu. Üstelik Sudan’dan da ki sürecin sonuçlanmasından sonra ; Etiyopya, Madagaskar, Mali, Mozambik, Tanzanya gibi ülkelerin de ‘toprak kiralamak’ için gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Dünyanın en verimli topraklarına sahip Anadolu coğrafyasına, Fırat ve Dicle nehirlerinin suladığı Mezopotamya topraklarına sahip Türkiye’de yapılamayan tarım, nasıl oluyor da Sudan’da yapılıyor ? Türk çiftçisi her alanda perişan iken aldığı gübre, tohum ve ilacın parasını ödeyemezken, bankalara borçlu yaşarken AKP’nin Sudan’da tarımsal üretim amacıyla toprak kiralaması hangi vatan sevgisiyle izah edilir ?

RİZE’YE VE ÇAY TARIMINA ZARAR VERECEK BİR YÖNETMELİK !

AKP Hükümeti tarafından 30 Temmuz 2013 Tarih ve 28723 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Giren, Çay Bahçesi Kuracak Olanlara Ruhsatname Verilmesinde Uygulanacak Esaslara Dair Yönetmelik, Rize’de heyelanlar başta olmak üzere kalitesiz çay tarım alanlarının kumlasına yol açacaktır.

Çünkü bu yönetmeliğin “Çay Bahçesi Kurulacak Arazilerde Aranılan Şartlar” başlığı altında ki 6. Madde incelendiğinde görüleceği üzere; ne arazilerin eğim derecelerine göre teraslama yapılması, ne toprak vasıflarının analizi nede hangi tohumluk veya fidelerden yeni çaylıkların kurulacağı açıklanmamıştır. Bunun yerine gelişi güzel bir yeni çaylık kurulması öngörülmüştür. Üstelik bu yönetmeliği hazırlayan ÇAYKUR !

ÇAYKUR KURU ÇAY DEPOLAMAK İÇİN KİRALIK DEPO ARAR HALE NASIL GETİRİLDİ ?

Türkiye’ye giren kaçak çay miktarındaki artış ile birlikte sahte etiket ve paketlemenin de önüne geçilemeyince her geçen yıl yurt içi pazar payı daralan ve azalan, ihracatı ise sıfıra yakın olan ÇAYKUR, ilçe ve köylerdeki fabrikalarından bulundukları bölgelerde kuru çay kiralamaya uygun depoları araştırmalarını ve bu depoları vatandaşlardan kiralayacağını duyurmuştur. 2013 Temmuz ayı itibariyle toplam kuru çay stoğu 110 bin Tona ulaşan ÇAYKUR, bu durumun faturasını 2013 yılı 3. Sürgün kotasını düşürerek üreticilere kesmemelidir !