DİSK: Çaykur Fabrikasındaki İş Cinayetinin Sorumluluğu Çaykur'undur

DİSK: Çaykur Fabrikasındaki İş Cinayetinin Sorumluluğu Çaykur'undur
Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası, Çaykurun İyidere ilçesinde yeni yapılmakta olan paketleme çay fabrikasında elektrik akımına kapılan 1 işçinin hayatını kaybetmesi, 1 işçinin de yaralanmasına neden olan olayla ilgili Çaykur Genel Müdürlüğünü suçladı

Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası DİSK’ten yapılan açıklamada, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Mehmet Çordan ‘ın ailesine taziyede bulunulup, yaralanan Yüksel Kolcu’ya ise acil şifalar dilenirken, meydana gelen iş kazası ile ilgili olarak Çaykur’un sorumluluğunun bulunulduğu kaydedildi.

DİSK’in yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi: DİSK ÇAYKUR’ un inşaatı devam eden yeni paketleme fabrikasında meydana gelen iş cinayetinde bir işçi arkadaşımız hayatını kaybetmiş, bir işçide yaralanmıştır. Hayatını kaybeden işçinin acılı ailesine başsağlığı ve sabır, yaralı kardeşimize de acil şifalar diliyoruz. Rize’ nin İyidere ilçesinde yapımı devam eden inşaat da yaşanan bu iş cinayetinde gerekli işçi sağlığı iş güvenliği önlemlerini almayan yüklenici firma kadar gerekli denetimleri yapmayan çalışma bakanlığının ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün de sorumluluğu bulunmaktadır.

Ülkemizde her yıl iki bine yakın işçi gerekli tedbirler alınmadığı için iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor, binlercesi sakat kalıyor ve yine binlerce işçi meslek hastalıklarına bağlı olarak hayata erken veda ediyor. Ağır çalışma şartları altında düşük ücretlerle sefalet içinde yaşamaya mahkum edilen işçilerimizin hayatı maalesef patronların insafına terk edilmiş durumdadır. Daha çok kar etme hırsıyla hareket eden işverenler,  gerekli İşçi sağlığı iş güvenliği önlemleri almıyor, gerekli eğitimleri yapmıyor ve işçilerin can güvenliğini hiç umursamıyorlar. İşçilerin can güvenliği ve sağlığı onlar için insani bir mesele değil sadece bir maliyet hesabından ibarettir. Bakanlığın ve Hükümetin yapması gereken denetimler maaşları işverenler tarafından ödenen özel firmalara terk edilmiştir. Bu nedenle bu yaşananlar basit bir iş kazası olarak geçiştirilemez. Bunlar tam anlamıyla iş cinayetidir. Bazen tek tek, bazen toplu halde adeta bir katliam şeklinde yaşanmaktadır. Ve bugüne kadar bu iş cinayetlerinden dolayı yargılanmış ve büyük cezalara çarptırılmış tek bir patron bile yoktur. Küçük para cezaları ile mesele geçiştirilmektedir. Taşerona verildikten sonra 301 madencinin katledildiği Soma davasında bile neredeyse işçiler suçlu gösterilmekte, gerçek sorumlular gizlenmektedir. Sıkılmadan bu cinayetleri fıtrat olarak kabul etmemiz gerektiğini ve boynumuzu büküp sessiz kalmamızı istiyorlar.

Bir kamu kuruluşu olan ÇAYKUR da da sürekli iş kazaları gündeme gelmekte ve birçok işçi arkadaşımız yaralanmakta, sakat kalmaktadır. Birçok iş hizmet alımı adı altında taşerona devredilmekte ve üç işçinin yapacağı iş bir işçiye yaptırılmaktadır. ÇAYKUR da yetkili sendika da İşçi sağlığı iş güvenliği konusunda bu güne kadar tek bir adım atmayarak bu sorumsuzluğa ortak olmuştur. Gıda İş sendikası olarak bu meseleyi her şeyin önünde tutuyor ve bu konuda üyelerimizle yaptığımız eğitimleri ve mücadelemizi sürdürüyoruz. ÇAYKUR çalışanları kendi başlarına gelmeden ve daha büyük kazalar yaşanmadan can güvenliği ve sağlığı için mücadeleye katılmalıdır.