DTP Kapatıldı

DTP Kapatıldı
Anayasa Mahkemesi, günlerdir merakla beklenen DTP'nin kapatılması ile ilgili davada kararını verdi. İşte Anayasa Mahkemesi'nin DTP hakkında verdiği karar...

Yargıtay Başsavcısı'nın, DTP'nin PKK'yı desteklediği gerekçesiyle kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davada karar açıklandı. Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılmasına karar verdi.

* Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un partinin kapatılmasıyla ilgili gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra milletvekilliklerinin sona ermesine karar verildiğini bildirdi.

* Aşağıdaki parti üyelerinin, Anayasanın 9. fıkrası gereğince 5 yıl siyaset yasağı getirildi.

  • Abdulkadir Fırat
  • Ahmet Ay
  • Ahmet Türk
  • Ali Bozan
  • Ayhan karabulut
  • Aysel Tuğluk
  • Cemal Kuhak
  • Fettah Dadaş
  • Hatice Adıbelle
  • Hilmi Aydoğdu
  • İbrahim Sunkur
  • Kemal Aktaş
  • Leyla Zana Metin
  • Tekçe Murat Ağcı
  • Nurattin Demirtaş
  • Selim Sadak

Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürüldü

* Parti tüzel kişiliğinin sona ermesine

* Parti Mal varlığına el konmasına karar verildi.

Gerekçesi en kısa zamanda Resmi Gazete'de yayınlanacak. Ancak karar yazılana kadar Anayasa Mahkamesi ile ilgili eleştirileri görüyor gibiyim. Bu nedenle mahkememizle ilgili karardan önce de bazı düşüncelerin olduğunu basın organlarından izledik.

Burnlar içinde demokrasi insan hakları süreci başlamışken bu dava ile sabote edildiği, kararın siyasi bir darbe olarak nitelendirildiği zamanlamasının da görüşülmesine ilişkin tarihin de çok düşündürücü olduğu ifade edildi.

Eleştiriler çok haksız ve acımasız. Bu dava 2 yıldır devam etmektedir. 2 yıldır bu konuda yargıtay ile 141 belgenen eklerine ilişkin eksiklikler görüldü.

Raportörlerin kararı ile tamamlanmaya çalışıldı. Bu partiye ilişkin gündemi tespit ederken dışarda sürmekte olan demokratikleşme ile ilgili öngörümüz değerlendirmemiz tasarrufumuz olamaz.

Anayasa Mahkemesi hak ve özgürlükler konusunda devletin menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda denge kurar.

Bir siyasi parti terör içeren eylemlerin söylemleri kullanma hakkına sahip değildir. Bunlarla barışçı önermelerini birbirinden ayırmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konu üzerinde durmuş ve bu konuda önemli ölçütler ortaya koymuştur.

Bir partinin teröre yakınlığını meşru göstermeye çalışması, övmesi, yardım ve yataklık yapması, destek vermesi uygun görülmemiştir.

Anayasa Mahkemesi AİHM'in çıkarmış olduğu kararları ciddi bir şekilde uyguluyor. Hukukun yükünü mahkemeler çeker. Kimse mahkemelerin siyasi bir yardım beklememeli, beklemeye hakkı da yoktur. Siyasi partiler ihtiyaç duyulan değişiklikleri yapar.

Gerekli düzenlemeler yapılmalıydı. Çağrımız duyulmadı. Terör ve şiddete ilişkin bir düzenleme yapılamaz, bu konuda da bir çağrımız yok.

Terör eylemleri itibari ile korku endişe güvensizlik yaratarak toplumun moralini bozuyor. Siyasi hedeflerine ulaşmak ister. TC bütün kurumları çalışmaktadır.

Kaybolan diyaloglar kurulmalı ve milletimizin layık olduğu yere gelmeli. Bu kararın milletimiz ve devletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.