Elektronik Radar Uygulaması Sona Erdi

Elektronik Radar Uygulaması Sona Erdi
İçişleri Bakanı Soylu kamuoyunda büyük tepki toplayan elektronik radar uygulamasının sona erdiğini açıkladı

Sadece Ordu'da bir yılda yarım milyon araca ceza kesen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'ne tepkiler çığ gibi artmış, sistemden pay almak isteyen belediyeler adeta sıraya girmişti. Bakanlık tepkileri dikkate alarak uygulamayı durdurdu.

Sürücüleri bıktıran uygulama kaldırıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, elektronik radar sistem uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Soylu, “Hükümetimiz yeni bir düzenleme yapmış. Bugün Maliye Bakanlığı ile Bakanlığımız arasında 11 gün içerisinde yürürlüğe girmesi beklenen protokolü imzaladık. Tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir” dedi. 

“Elektronik radar uygulaması sona ermiştir”

“Yol güzergahlarında 2013'de daha az kaza olsun, denetimi elektronik olsun diye kurulan bir kanunun belki de yanlış yorumlanmasıyla vatandaşlarımız sıkıntı çekmektedir” diyen Bakan Soylu şunları kaydetti: “Bunun bilinci içindeyiz. Radar uygulamalarının ve bir takım elektronik denetimlerin özellikle ağır bir ceza ile karşı karşıya bıraktığı vatandaşlarımıza bir açıklığı buradan getirmek istiyoruz. Hükümetimiz yeni bir düzenleme yapmış, bugün de Maliye Bakanlığıyla, Bakanlığımız ve Emniyet Genel Müdürlüğümüz arasında 10 gün içerisinde yürürlüğe girebilecek bir protokolü imzalamıştır. Öyle tuzak radar uygulaması, elektronik radar uygulaması sona ermiştir. Bunu çok net bir şekilde söylemek istiyorum. 500 metre öncesinden uygulamayı vatandaşa giydiren, öyle istedikleri yere elektronik radar koyulabilecek bir anlayışı ortaya kaldırabilecek yönetmeliği veya üst üste cezaları gerçekleştirebilecek yönetmeliği düzeltecek bir anlayışı getirdik. Yani her 300 metrede bir, 1 kilometrede bir ceza anlayışı ortadan kalkmıştır. Bu konuda elbette ki vatandaşlarımızın bizim ortaya koyduğumuz bu sürece karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Kesintisiz kabahatlerde fiil tek fiil sayılacak. Yani aynı yerden giderken üst üste kesilen cezalarla ilgili fiil tek fiildir. 10 kilometreden sonra tekrardan aynı şey olursa elbette ki yeni bir değerlendirme yapılabilme şansına sahip olur. Bir taraftan biz dikkatli olacağız ama bir taraftan da vatandaşımız dikkatli olacaktır.”  

PİLOT İL ORDU

18 Kasım 2015'ten ilk pilot il olarak seçilen Ordu'da hayata geçen TEDES, ardından Tekirdağ Çorlu, Uşak'ın Banaz, Çorum'un Osmancık ilçeleri ile Gaziantep, Kayseri, Edirne ve Bilecik'te kuruldu.

DENEME AŞAMASINDA TEPKİ

Amasya'ya kurulan ve 19 Eylül'de hizmete girecek olan TEDES, daha deneme aşamasında tepkilere neden oldu. Amasyalı sürücüler, deneme aşamasında 200 kişinin hata yaptığını tespit eden ancak bu sürücülere ceza kesilmeyen sisteme karşı çıktı.