Fındıklı Taş Ocağına Tepkili

Fındıklı Taş Ocağına Tepkili
Rize'nin Fındıklı ilçesine bağlı Meyvalı köyünde yapılması planlanan taş ocağına karşı çıkan köylüler, bilgilendirme toplantısında tepkilerini dile getirdi.

Köy meydanında düzenlenen toplantıya köy muhtarı Güven Ergüven, Fındıklı Dereleri Koruma Platformu sözcüsü Avni Ertaş ve köylüler katıldı.

Muhtar Ergüven, burada yaptığı açıklamada, Cevizlik Mahallesi'nde 47 dönümlük arazide yapılması planlanan taş ocağının yerleşim yerlerine ve çevreye zarar vereceğini iddia ederek, bu nedenle köy halkı olarak taş ocağını istemediklerini söyledi.

Taş ocağı proje tanıtım dosyasının kendilerine 6 ay önce verilmesi gerekirken birkaç gün önce verildiğini öne süren Ergüven, ''Tanıtım dosyasını yetkililer biz istemeden vermesi gerekirken, müracaatlarımız üzerine verdiler. Ayrıca tanıtım dosyası yapılmadan önce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun da alınması gerekiyordu. Ama Çevre ve Orman İl Müdürlüğü 'ÇED gerekli değil' kararı verdi'' dedi.

Ergüven, taş ocağının yapılmaması için Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü, Rize Valiliği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ve Fındıklı Kaymakamlığına dilekçe yazdıklarını, ancak olumlu sonuç alamadıklarını iddia etti.

Fındıklı Dereleri Koruma Platformu sözcüsü Ertaş ise taş ocağı projesi tanıtım dosyasının köy halkına geç verilmesiyle köy halkının proje hakkında bilgi sahibi olmamasının amaçlandığını ileri sürdü.

Ertaş, bu tür projeler yapılırken mutlaka alternatiflerinin de belirlenmesi gerektiğini, taş ocağı proje dosyasında buna benzer pek çok hata bulunduğunu savundu.