Günde 10 saat deniz altında boru döşüyorlar

Günde 10 saat deniz altında boru döşüyorlar
Ordu Belediyesinin, "Ordu Deniziyle Barışıyor" sloganıyla kanalizasyon sorununu ortadan kaldırılmak amacıyla 10 yıl önce başlattığı "Derin Deş arj Projesi"nin yapım çalışmaları devam ediyor.

Ordu'da yapımı devam eden "Derin Deşarj Projesi"nde çalışan dalgıçlar, mesai saatlerini denizin altında çalışarak geçiriyorlar. Zor şartlar altında görev yapan dalgıçların en büyük şikayeti ise soğuklar.

Ordu Belediyesinin, "Ordu Deniziyle Barışıyor" sloganıyla kanalizasyon sorununu ortadan kaldırılmak amacıyla 10 yıl önce başlattığı "Derin Deşarj Projesi"nin yapım çalışmaları devam ediyor.

Proje kapsamında denizin altına borular döşenirken, çalışmalarda 8 dalgıç görev yapıyor.

Şu ana kadar bin 900 metre borunun denizin altına döşendiği bildirilirken, dalgıçların çalışma şartlarının zorluğu ise dikkat ç ekiyor.
Projede görev alan dalgıçlardan Resul Genç, projenin başladığı tarihten itibaren her gün denizin altında çalıştıklarını belirterek, "Her gün ortalama 10 saat denizin dibinde proje kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Özellikle kış mevsiminde bizleri zorlayan soğuk havalar oluyor" dedi.

Deniz suyunun havaların soğuması ile 5 dereceye kadar düştüğünü belirten Genç, şöyle devam etti: "Bizler çoğunlukla bölgede denizde boğulan insanları kurtaran kişiler olarak tanınırız. Ancak yine mesleğimizin bir parçası olan denizde, kimi zaman adeta inşaat işçisi gibi çalışıyoruz. Ordu Belediyesinin başlattığı projesinde yaklaşık 4 yıldır denizin dibinde hattın geçeceği bölgenin kompresör yardımı ile kazılmasını sağlıyoruz. Günümüzün neredeyse yarısını denizin dibinde geçiriyoruz. Ancak her ne kadar giydiğimiz dalgıç elbiseleri bizleri soğuğa karşı korusa da soğuyan havalar bizleri yine de etkiliyor. Suyun içinden çıktığımızda ısınmakta zorluk çekiyoruz."

Genç, projenin deniz ayağının oldukça zor olduğunu, bin 900 metre boruyu denizin dibine döşediklerini, geri kalan 100 metre boruyu ise döşeme çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

dalgic-1.20100116100337..jpg

Dalgıçlardan Gökhan Türk ise denizin altında çalışmanın oldukça zor olduğunu vurguladı. İşlerinde hata payının olmadığına dikkat çeken Türk, "Bu işte kesinlikle hata yapılmaması gerekiyor. Bizler denizin içindeyken mutlaka soğuk kanlı olmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra yine duba üzerinde bulunan arkadaşların da mutlak suretle uyanık ve açıkgöz olması gerekiyor. Her iki tarafın da yapacağı hata ciddi olayların başımıza gelmesine neden olur. Bu yüzden işimizde hata yapmamaya çalışıyoruz" dedi.

Türk, denize ikişerli olarak girdiklerini ve badi sistemi ile çalışarak deniz içinde birbirlerini kontrol ettiklerini söyledi.

Şantiye Şefi Adem Çolak da projenin gelindiği noktada dalgıçların önemli rolü olduğuna işaret etti. Dalgıçların yaz, kış demeden denizin dibinde boruların döşenmesinde çalıştıklarını kaydeden Çolak, "Dalgıç arkadaşları en çok zorlayan soğuk havalar. Ama projeyi kısa bir süre içinde teslim etmemiz gerekiyor, bu yüzden dalgıç arkadaşlarımız da bu konuda adeta fedakarlık yapıyor. Proje yaklaşık 1 ay sonra tamamlanıp teslim edilecek" dedi.

Ordu Belediye Başkan Yardımcısı Özer Karadağ ise Derin Deş arj Projesi'nde çalışan ekibin çok zor şartlar altında görevlerini yerine getirdiklerini ancak bu zorluklar karşısında tamamlanacak olan projeden sonra kıyı kesiminin daha temiz olacağını vurguladı.