Gürcü Çalıştırdı Hayatı Kaydı!

Gürcü Çalıştırdı Hayatı Kaydı!
Rize'de çay toplamaya yabancı işçi alan kişi yıllık kazandığının 6 katını, yaklaşık 25 Bin TL. ceza olarak ödeyecek

Rize'de çay hasadında yabancı uyruklu kaçak işçileri çalıştıran kişiye, 24 bin 652 lira para cezası verildi.

Rize'de kent merkezine bağlı Küçükköy'de yarıcılık (ürünü mal sahibi ile yarı yarıya bölme durumu) olarak bilinen yöntemle çay tarımı yapan İbrahim Karagüzel (35), gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl eşi ve 3 çocuğu ile buraya yerleştiğini belirtti.

Karagüzel, burada yarıcılık yöntemi ile çay tarımı yaptığını ifade ederek, şunları söyledi: ''Bu yıl çay hasat mevsiminde eşim, hastalanan oğlumuzla ilgilenmek için evde kaldı, bana yardım edemedi. Ben de çay hasadı için Gürcistan uyruklu 4 işçi çalıştırdım. Topladığımız çayları kamyonetle fabrikaya götürürken denetleme yapan polis, yabancı uyruklu işçi çalıştırdığım için tutanak tuttu. 2 ay kadar sonra da bana, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'na göre, 24 bin 652 lira para cezası verildiği tebliğ edildi.''

Maddi durumlarının kötü olduğunu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım aldıklarını anlatan Karagüzel, ''Ben çaydan yılda 4 bin lira civarında para kazanıyorum. Bu cezayı ödeyecek gücüm yok. Borcum nedeniyle haciz işlemi başlatıldı. Aylardır evimin kirasını ödeyemiyorum. Evime doğru dürüst yiyecek bile alamıyorum. Yetkililerden sorunumuz çözülmesini istiyorum'' diye konuştu.

Öte yandan kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen kişiye, çalıştırılan kişi başına, yaklaşık 6'şar bin lira para cezası verildiği öğrenildi.