Karbon Vergisi Ödeyecek Şirketlere Çözüm: Dijital Dönüşüm

Karbon Vergisi Ödeyecek Şirketlere Çözüm: Dijital Dönüşüm
İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iklim krizinin etkilerinin azaltılması için karbon ayak izinin azaltılması gerektiğini vurgulayarak Türkiye'de karbon salınımının vergilendirilmesi...

İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iklim krizinin etkilerinin azaltılması için karbon ayak izinin azaltılması gerektiğini vurgulayarak Türkiye'de karbon salınımının vergilendirilmesi gerektiğini ifade etti. TÜRKKEP'e göre; dijital çözümler, şirketler için muhtemel karbon vergisi yükünü ciddi oranda azaltacak.

Küresel ısınma ve iklim değişikliği hem ülkemizin hem de dünyanın en önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor. Karbon salınımının azaltılması ve sürdürülebilir çevre politikalarının hayata geçirilmesi ise bu süreçte büyük önem taşıyor. Birçok ülke, karbon vergisi gibi düzenlemelerle çevreye duyarlı politikaları teşvik ediyor. Bu çabalar, Türkiye'de de artarak devam ediyor.

İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iklim krizinin etkilerinin önümüzdeki yıllarda çok daha fazla hissedileceğini söyleyerek, karbon ayak izinin mutlaka azaltılması gerektiğini vurguladı. Bakan Şimşek, bu çerçevede Türkiye'de karbon salınımının vergilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır hedefi olduğuna dikkat çeken Şimşek, bu hedefe ulaşmak için yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün bir zaruret olduğunun altını çizdi. Mehmet Şimşek ayrıca yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm uygulamalarının Türkiye'nin uluslararası rekabet gücünü artıracağını vurguladı.

Bakan Şimşek'ten gelen karbon salınımı vergisi açıklamalarını değerlendiren TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, "Sayın Bakanımızın açıklamaları Türkiye'de karbon vergisi uygulamasının yakın zamanda hayata geçeceğinin sinyalini veriyor. Bu açıklamalar geçtiğimiz günlerde duyurulan ve Türkiye'nin ekonomideki 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) ile de örtüşüyor. Karbon vergisi uygulamasının ülke ekonomisine pozitif yönde katkı sunacağına ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkili sonuçlar sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca bu uygulama; Paris İklim Anlaşması çerçevesinde sorumluluğumuz olan "2053 yılına kadar karbon nötr" seviyesine ulaşma hedefi için de önemli bir adım. Tüm şirketlerimizin iş süreçlerini dijilleştirerek önümüzdeki dönemde karbon vergisi yükünü ciddi oranda azaltabileceğini net bir şekilde ifade edebiliriz. Örneğin; bin çalışanlı bir şirket bordro yönetimini dijitalleştirdiğinde kâğıt, basım, zarf ve kargo masraflarından yüzde 80 oranında tasarruf ederken, 3 yılda yaklaşık 12 ton karbon emisyonunu engelleyebiliyor. Bu da 480 yetişkin ağacın 1 yılda kazandırdığı oksijene eşit bir miktar" ifadelerini kullandı.

Kaynak:IHA

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.