Kredisini erken kapatmak isteyene şok!
Halen
Habertürk'ün haberine göre,Tasarının tüketici kredilerinde erken ödeme hükümlerini düzenleyen 27. maddesine göre, tüketici kredisinin erken ödenmesi durumunda bankalar tarafından erken ödeme tazminatı talep edilebilecek.
Tazminat, taksit süresinin bitmesine bir yıldan az kalan kredilerde, erken ödenen tutarın binde 5'ini (yüzde 0.5) aşamayacak. Taksitlerin bitmesine bir yıldan fazla süre kalanlarda ise bankalar erken ödenen kredi tutarının yüzde 1'ine kadar tazminat alabilecek.
Her koşulda erken ödeme tazminatı, tüketicinin erken ödemesi ile kredi sözleşmesinin sona erme tarihi arasındaki dönemde ödenmesi öngörülen faiz tutarını aşamayacak.
Örneğin üç yıl vadeyle 40 bin lira taşıt kredisi kullanan bir kişi, ikinci yıl 25 bin lira toplu para ödeme yoluna giderse 250 lira erken ödeme cezası ödeyecek.
Mevcut yasaya göre, bankaların halen sadece konut kredilerinin erken ödenmesinde yüzde 2 oranında ceza alma hakkı bulunuyor.
20 BİN LİRA ALTI CEZASIZ
Tasarıya göre, bir yıl içerisinde yapılacak erken ödeme tutarı 20 bin liranın altında kalanlardan ceza alınmayacak.
Ayrıca, tüketici kredisi için sigorta yapılmışsa, borçlunun ölmesi durumunda sigorta şirketince yapılacak erken ödemeler ile kredili mevduat hesapları için yapılacak erken ödemelerde ceza söz konusu olmayacak.
Halen ihtiyaç ve taşıt gibi tüketici kredilerinden hiçbir erken ödeme cezası alınmıyor. Ancak birkaç banka, yasayı dolanarak, konuta ipotek koyarak kullandırdıkları ihtiyaç kredilerinden de erken ödeme cezası alıyor.
Tamamını öde talebi için 30 gün süre
Tasarıya göre, tüketici kredisi taksitlerinin ödenmemesi durumunda bankanın borcun tamamının ödenmesini talep edebilmesi için birbirini izleyen en az iki taksidin ödenmemesi gerekecek. Ancak, bankanın bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunlu olacak. Mevcut yasada bu süre 7 gün ile sınırlı bulunuyor. Konut kredilerinde ise halen muacceliyet uyarısı için 30 günlük süre uygulanıyor.