Kuru Çay Zammında Hayal Kırıklığı. Yaş Çay Üreticisini Zor Günler Bekliyor

Kuru Çay Zammında Hayal Kırıklığı. Yaş Çay Üreticisini Zor Günler Bekliyor
ÇAYKUR’un 2 yıl aradan sonra kuru çaya enflasyon rakamlarının çok çok altında zam yapması yaş çay sezonunda üreticiyi bir kez daha zora sokacak. Üreticiler yaş çayını ÇAYKUR fiyatının yüzde 30 düşüğüne özel sektöre satma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), 12 Mart Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere kuru çaya yüzde 10 zam yaptı. Son iki yıldır kuru çaya zam yapılmaması ve yapılan yüzde 10’luk kuru çay zammının son 4 yılda yapılan 3. zam olmasına rağmen ekonomik koşullardaki gelişmeler ve girdi maliyetlerindeki artışları karşılayamayacak derecede çok düşük kalması nedeniyle özel sektör çay firmalarına yaş çay satan üreticiyi bir kez daha zora sokacak.

Son 4 yıldır kuru çaya üretim ve girdi maliyetlerini karşılayacak şekilde yapılmayan zamlar nedeniyle zorda kalan özel sektöre ait çay firmaları bu maliyetleri karşılayabilmek için yaş çay fiyatını zaman zaman ÇAYKUR yaş çay fiyatının yüzde 15 ile yüzde 20 altına çekiyordu. Bu nedenle çay üreticisi de özel sektöre düşük fiyatlarda yaş çay satıyordu.

Aynı sorunları bu yılda yaşamak istemeyen ve kuru çaya en az yüzde 30-35 zam yapılmasını bekleyen çay üreticisine ise iktidardan kötü haber geldi. Son 4 yıldır özel sektörün yaş çay fiyatını süreli şekilde ÇAYKUR fiyatına çıkarabilmesi için ÇAYKUR’un kuru çaya zam yapmasını bekleyen çay üreticileri bu yıl da hayal kırıklığına uğradı. ÇAYKUR’un 2 yıl aradan sonra yaptığı kuru çay zammı beklentileri karşılaşamadı ve enflasyonun altında yüzde 10 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında başlayacak yaş çay sezonu öncesi iktidarın kuru çaya en az yüzde 20 daha zam yapmaması halinde ise çay üreticilerini kabus dolu günler bekliyor olacak. Çay üreticileri özel sektöre ÇAYKUR kilo fiyatının yüzde 30 altında 1 ila 1,5 TL altında değişen fiyatlarda yaş çay satma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

2021 YAŞ ÇAY KİLO FİYATI DESTEKLEME İLE BİRLİKTE 3,90 İLE 4 TL ARASINDA BEKLENİYOR

Öte yandan mayıs ayında başlayacak olan yaş çay sezonunda ÇAYKUR’un taban kilo fiyatı 3,27 lira ve 13 kuruş destekleme bedeli ile birlikte 3,40 lira olan yaş çay kilo fiyatını, taban kilo fiyatı 3,77 veya 3,87 lira, 13 kuruş destekleme bedeli ile birlikte kilo fiyatını ise 3,90 veya 4 lira olarak açıklaması bekleniyor.

karadeniz-matbaasi-038.jpg