Lise yönetmeliğinde radikal değişiklik, Nişanlı öğrenciler liseden atılmayacak

Lise yönetmeliğinde radikal değişiklik, Nişanlı öğrenciler liseden atılmayacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 45 yıllık 'Lise ve Ortaokullar Yönetmeliği'ni yeniledi.
Nişanlı öğrencileri okuldan atılmaktan kurtaracak yeni yönetmelik, liseye kayıt yaşını 19'dan 18'e indirdi; lisedeki sınıf mevcutlarına ise '36' standardı getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4 ay önce Başbakanlık'a gönderdiği yeni 'Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Milli Eğitim Temel Kanunu'ndan 9 yıl önce yürürlüğe giren ve çok sayıda maddesi değişen yönetmelik, nişanlı öğrencilerin lisede okumasına engel teşkil ediyordu. Bu yönetmelikteki 'Evli ve nişanlı olanlar okula öğrenci olarak alınmazlar. Öğrenci iken evlenen ve nişanlananların okulla ilişkileri kesilir' hükmü nedeniyle okuldan atılan öğrenciler olmuştu. 3 yıl önce Bala Lisesi'nde 17 yaşındaki bir kız öğrencinin nişanlandığının öğrenilmesi üzerine okulla ilişiği kesilmiş, devreye Milli Eğitim bakanı girince öğrenci yeniden okula alınmıştı. Yeni yönetmelik nişanlı öğrencileri okuldan atılmaktan kurtarıyor, ancak evlenmek yine yasak. Buna göre evli olanların liseye kayıtları yapılmayacak, öğrenci iken evlenenlerin kayıtları silinerek okulla ilişkileri kesilecek.

Lise öğrencileri genel olarak 15-19 yaş aralığında bulunuyor. 'Az sayıda da olsa' nişana liselerin son sınıflarında rastlandığı, hukuki dayanağı olmayan nişanlılığın ispatlanmasının da zor olduğu ifade ediliyor. Değişikliğin ise kanunen evlenme izni bile olan 18 yaşındaki bir kızın 'nişanlandı diye' eğitim dışına atılmasının yanlışlığı' gerekçesiyle yapıldığı belirtiliyor.

18 YAŞINI BİTİRENLER LİSEYE KAYDOLAMAYACAK

Yeni düzenleme ile liseye ilk defa kayıt olacakların öğretim yılının başlayacağı tarihte '18 yaşını bitirmemiş olmaları' gerekecek. Valiliğin izni ile 'bir yaş büyük öğrencilerin de' liseye alınabileceği yetkisi kaldırıldı. Daha önce liseye kayıtta yaş sınırı 19 olarak uygulanıyor, valilik de bir yıl uzatınca 20 yaşında liseye başlamak mümkün oluyordu.

Ayrıca genel liselere ilk kez sınıf mevcudu standardı getirildi. Buna göre liselerde bir sınıftaki öğrenci sayısı 36'yı geçemeyecek. Lise öğrencilerinin 20 gün özürsüz, 25 gün de özürlü devamsızlık sürelerinde bir değişikliğe gidilmedi. Okul müdürlerinin öğrencilere vereceği izne de sınır getirildi. Artık okul müdürü 'velilerin başvuruları üzerine' en fazla 5 gün izin verebilecek. Bu izin 25 günlük özürlü izin süresinin içinde olacak.