Mauritius Müslümanlarını hiç duydunuz mu?

Mauritius Müslümanlarını hiç duydunuz mu?
Mauritius diye bir ülke duydunuz mu? Peki ya bu ülkede yaşayan 200 Bin Müslümana dair herhangi bir cümleye şahit oldunuz? Birlik, beraberlik ve kardeşlik ayını yaşadığımız şu günlerde Mauritius Müslümanlarını hatırlayalım.

Mauritius Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nun güneybatı kısmında yer alan bir ada ülkesidir. 1 Milyon 300 Bin nüfusa sahiptir. Başkenti Port Louis'dir. Madagaskar'a yakındır. Maritus, coğrafî olarak Hint Okyanusu'ndaki Maskaren Adaları'nın bir parçasıdır. Önce 16. Yüzyılda Portekizlilerve daha sonra Hollandalılar işgal etti.

18. Yüzyılda ise bu defa Fransızların işgaline uğradı. Müslümanlar ise daha 10. Yüzyıldan itibaren Mauritius'u biliyorlardı. İlk olarak Müslüman tüccarlar bölgede İslam'ı yaymışlardı. Uzun yüzyıllar boyunca Portekiz, Hollanda ve Fransa'nın işgali altına kalıp sömürülen Mauritius, 1968'de bağımsızlığını kazanıp 1992 yılında Cumhuriyet haline gelse de pek özgür sayılmaz. Fransa hala her şeyi ile Mauritius'tadır.

İSLAM ÜLKESİNDE HIRİSTİYANLIK YASAL, İSLAM YASAKYüzyıllarca Mauritius'u demir yumrukla yöneten Fransa, laik bir rejime sahip olduğunu iddia etse de diğer bütün sömürgesi altındaki yerlerde yaptığı gibi burada da Hıristiyanlığı yaymak için elinden gelen her şeyi yapmış. Müslüman ve Hindulardan oluşan bu adada Fransızların koyduğu yasalara göre sadece Katolik Hıristiyanlık yasaldı. İslam ve diğer dinler gizliceyaşanmak zorunda kalmıştı. Adaya Hindistan ve Pakistan'dan çalıştırılmak üzere zorla getirilen Müslüman ve Hindular ise kendi kimliklerini her şeye rağmen korumayı başardılar. İlk Müslümanlar Campdes Lascards Camii olarak bilinen adanın ilk camisini inşa ettiler. Bu camide topluca Cuma namazları kılınıyordu.

CAMİLERİN ETRAFINDA TOPLANDILAR

1835 yılında Hint Sözleşmesi adı verilen meşhur sözleşmenin ilan edilmesinden sonra İslam Mauritius'a hızla yerleşti. Kalküta, Bombay ve Madras'tan zorla gemilere bindirilerek Mauritius'a gönderilen bu yeni göç dalgasında çoğunluğu Müslümanlar oluşturuyordu. Adaya gelen Müslümanların genelinin Urduca bilmesi nedeniyle Müslümanların ortak dili Urduca haline geldi.Arapça da öğrenen Müslümanlar Mauritius nüfusunun %17'sini oluşturmaktadır. Ülke nüfusu genel olarak Hindu. Müslümanlar ile Hinduların arasında ciddi bir sıkıntı yoktur. Genelde camiler etrafında teşkilatlanan Mauritius Müslümanları bu camiler sayesinde kendi inanç ve kimliklerini korumuşlar, ayrıca sosyo ekonomik gelişimlerine de büyük katkı sağlamışlardır.

RAMAZAN MAURİTİUS İÇİN BAMBAŞKA

İlk camiyi 1805 yılında inşa eden Müslümanlar bugün 200'den fazla büyük camiye sahiptir. Bu camiler özellikle Ramazan aylarında çocuklar, yetişkinler, kadınlar ve erkekler tarafından doldurulmaktadır. Camilerin çevresinde fuarlar düzenlenmekte, hava-i fişek gösterileri yapılmaktadır. Mauritius Müslümanları Ramazan'ı hem ibadet hem de toplumsal dayanışma ayı olarak görmektedirler. Müslümanlar yoğun olarak Plaine Verte, Ward IV, Valle Pitot ve Camp Yoloff gibi bölgelerin yanı sıra ağırlıklı olarak başkenti Port Louis'te yaşıyorlar. Çok sayıda okul, medrese, helal restoran ve helal gıdaların satıldığı helal marketlere sahip olan Müslümanların şikayetçi oldukları en önemli husus ise Mauritius medyasının Müslümanlara karşı olan tahammülsüzlükleri.

MAURİTİUS MÜSLAMANLARININ KÖKLÜ KURULUŞLARI VAR

Diğer taraftan Mauritius Müslümanları ciddi örgütlenmeleri de başarmıştır. 1852 gibi çok çok erken bir tarihte faaliyete başlayan Cutchee Meiman Sunnee Müslüman Derneği'nin yanı sıra yine çok erken bir tarih olan 1890'da faaliyetlerine başlayan Surtee Sunnee Müslüman Derneği gibi örgütler varlığını hala sürdürmektedir.

Madadul İslam Koleji, İslam Kültür Koleji ve Aleemiah Koleji gibi birçok okulun yanı sıra Tebliğ Cemaati, İslam Refah Vakfı gibi birçok İslami kuruluş da çalışmalarını sürdürmektedir. Zemzem İslam Merkezi ise yakın bir tarihte, 1996 yılında kurulmuştur. Başkanlığını Ebubekir Baheminia Arif yürütmektedir. Zemzem İslam Merkezi, gayelerinin eğitim yolu ile İslam'ı yaymak olduğunu açıklıyor.

Mustafa Uzun/Milli Gazete