Mayi: AKP’nin Toplu Açılış Törenleri, Toplu Göz Boyama mı?

Mayi: AKP’nin Toplu Açılış Törenleri, Toplu Göz Boyama mı?
MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi, Başbakan Erdoğan'ın Rize'de açılışını gerçekleştirdiği 1944 adet projeli toplu açılış töreninin AKP'nin toplu göz boyama töreni olduğunu iddia ederek "Rize'de açılışı gerçekleşen 19444 proje nerede" dedi.

ZEKİ MAYİ: 1944 ADET PROJE NEREDE ? 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize İl Başkanı Zeki Mayi, yaptığı yazılı açıklamada Başbakan Erdoğan tarafından Rize'de toplu açılışı gerçekleştirilen 1944 projeden 1884 adetinin köylere yönelik altyapı projeleri olduğunu ancak bu projelerden ne köy muhtarlarının ne de köylerde yaşayan vatandaşların haberdar olmadığına vurgu yaparak "AKP tarafından toplu açılış töreni yapılan toplam 1944 ADET PROJE İÇERİSİNDE ÖZELLİKLE KÖYLERE YÖNELİK ALTYAPI YATIRIMLARINI İÇEREN 1884 ADET PROJE Kİ MALİYETİ 83 MİLYON TL olduğu açıklanmıştı, Rize’nin hangi köylerinde hayata geçirilmiş olduğunu, köy muhtarları başta olmak üzere köylerde ikamet eden hemşehrilerimiz de tespit edemediğini gördük." dedi.

Mayi yazılı açıklamasında şunları kaydetti: Tüm Rizeli hemşehrilerimizin hatırlayacağı üzere, 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü Rize Yeni Şehir Stadında düzenlenen AKP Rize İli 4. Olağan Kongresinin ardından, Rize Valiliğinin yanındaki otopark üzerinde yine AKP tarafından, toplam maliyet bedelinin 424 Milyon TL olduğu açıklanan 1944 projenin toplu açılış töreni gerçekleştirilmişti. Hatta bu bilgi basın açıklaması olarak hem Başbakanlık internet sayfasında hemde Rize Valiliğinin internet sayfasında yer almıştır.

12 Mayıs 2012 tarihinden bugüne kadar, Rize’de ki köylerimize yapmış olduğumuz ziyaretlerde gerek muhtarlarımızla, gerekse hemşehrilerimizle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerimizde, AKP tarafından toplu açılış töreni yapılan toplam 1944 ADET PROJE İÇERİSİNDE ÖZELLİKLE KÖYLERE YÖNELİK ALTYAPI YATIRIMLARINI İÇEREN 1884 ADET PROJE Kİ MALİYETİ 83 MİLYON TL olduğu açıklanmıştı, Rize’nin hangi köylerinde hayata geçirilmiş olduğunu, köy muhtarları başta olmak üzere köylerde ikamet eden hemşehrilerimiz de tespit edemediğini gördük.

Şimdi buradan AKP Rize Milletvekilleri başta olmak üzere, AKP Rize il yöneticilerine Rizeliler adına soruyoruz : 1884 adet proje Rize’nin hangi köylerinde ve hangi öncelik kriterleri dikkate alınarak planlanmış ve hayat geçirilmiştir ? Geride kalan 60 adet proje ise Rize’in hangi ilçe ve mahallesinde “tesis – yapı” aşaması tamamlanarak hizmete açılmıştır ?   

Ayrıca Rize’nin 347 adet köyü olduğunu dikkate aldığımızda söz konusu 1884 adet proje ki köy başına ortalama 5 Adet proje düşmesi gerekir, SÖZ KONUSU BU 1884 PROJENİN TAM LİSTESİ İLE BİRLİKTE BULUNDUKLARI KÖY VE MEVKİLERİNİN İSİMLERİ İLE BİRLİKTE AÇIKLANMASI ZOR OLMASA GEREKTİR !   

RİZE’DE “KAFEİN ÜRETİM TESİSİ” KURULMALIDIR !

Günümüzde dünya kafein tüketiminin %70’e yaklaşan kısmı kolalı içeceklerde ile enerji içeceklerinde, geri kalan kısmı ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Dünyada doğal olarak birçok bitkide bulunmakla beraber, genellikle ticari olarak iki çeşit bitkiden üretilmektedir. Bu bitkilerden en önemlileri kahve ve çaydır. Kafein büyük oranda sentetik yollarla endüstriyel laboratuarlarda elde edilmektedir.

Dünya kafein üretiminin %45’i doğal kaynaklardan (dekafeinize kahve üretiminden ve çay atıklarından) geri kısmı ise sentetik yollarla elde edilmektedir. Ülkemiz kafein ihtiyacının tamamını ithalatla karşılamaktadır.

Gerek ilaç sanayinin gelişmesi gerekse soğuk içeceklerin üretim ve tüketimindeki artışlarla ithal edilen kafein miktarı devamlı yükselme göstermektedir. Bu nedenle, Çay atıklarındaki kafeini çıkaracak bir tesisin kurulması Ülkemiz ihtiyacı olan kafeinin tamamının öz kaynaklardan üreterek kafein ithalatına gerek kalmayacağı düşünceleri 1960’lı yıllardan beri tartışılmakta ve akademik çalışmalarda önerilmektedir. Özellikle 1987 yılında Rize’de Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitelerinin Eczacılık Fakültelerinin ortaklaşa yapmış oldukları araştırma ve bu araştırmanın sonucunda Rize’de bir kafein üretim fabrikasının kurulmasını açıkça önerilmektedir.

Basit bir hesaplama ile, sadece ÇAYKUR’a ait çay esaslı ham madde atığını (çay lifi, çöpü, tozu) işleme oranı yılda en az 20.000 ton  olan bir kafein üretim tesisinden, ortalama çay atıklarının ihtiva etmiş olduğu %1 - 1,43 kafein hesabına göre yılda 286 ton “saf (doğal) kafein” elde edilebilecektir ki bunun yanında, sentetik yolla üretilen toz kefin’in kilogram fiyatının 2011 yılı rakamlarına göre 64,50 ABD Doları olduğu dikkate alındığında sadece çay atıkları kullanılarak yıllık brüt 18 Milyon ABD Doları’nda bir ekonomik kaynak elde edilmesi mümkündür. Ayrıca kafein üretim fabrikası yılın 12 ayı çalışacaktır, çünkü çay üretim dönemi dışında kalan aylarda kimya endüstrisi başta olmak üzere Türkiye’nin ihtiyacı olan sentetik kafein üretimini yapacaktır. Kafeini alınan çay atıkları tekrar organik gübre katkı maddesi olarakta değerlendirilebilir. Bu hem ülke ihtiyacına hemde ihracata yönelik önemli bir ekonomik kaynak oluşturacağı gibi Rize’de yaratacağı istihdam dikkate alındığında önemi daha iyi anlaşılmış olacaktır.