Mezar yeri devretmek zorlaşıyor

Mezar yeri devretmek zorlaşıyor
Trabzon'da mezar yerlerinin fahiş fiyatlara çıkması ve gazete ilanı ile satılması, belediye yetkililerini harekete geçirdi.

Trabzon'da mezar yerlerinin fahiş fiyatlara ulaşması ve gazete ilanıyla satışa çıkarılması, belediye yetkililerini harekete geçirdi. Konunun rant kavgasına dönüşmesi Belediye Meclisi'nde de gündeme gelirken, Belediye Başkan Yardımcısı Necip Sevinç, "Bir kişilik mezar yeri 6 bin liraya satılıyor. Mezar yeri devirlerini, kan hısımlığı, dede, baba, evlat, torun ilişkisi ile sınırlamak için bir öneri hazırlıyoruz. Böylece bu rant kavgasına son vermek istiyoruz" dedi.

Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Necip Sevinç, Trabzon'daki mezar yeri rantının geçmişten bu yana devam ettiğini ifade ederek, "Buna çare bulmaya çalışıyoruz. Bu olay yeterli mezar yeri olmamasından kaynaklanmıyor. Herkes babasının, dedesinin veya akrabalarının yanında mezar yeri bulmanın peşinde olduğu için fiyatlar böyle fahiş oluyor" dedi.

İnsanların özellikle Sülüklü ve Bahçecik mezarlıklarında mezar yeri almak için büyük talebi olduğuna dikkat çeken Sevinç, "Çok önceden buralardan 10 - 20 kişilik yer edinenlerin büyük bir kısmı, maalesef yerlerini satıyorlar. Maalesef kelimesini şundan dolayı kullanıyorum; çok fahiş fiyattan satıyorlar. Gazetede `5 kişilik mezar yeri 27 bin liradan satılık' diye ilan verebiliyorlar. Eskiden 5 kişilik mezar yeri veriliyordu. Bu sefer herkes başkalarının üzerine 15 tane, 20 tane, 25 tane yer aldı. Şimdi kendi üzerlerine devretmek için geliyorlar" dedi.

Mezarlıklarda akrabanın yanında olmak ve camilere yakın olmanın bir özellik olarak kabul edildiğini ifade eden Sevinç, "Mesela Bahçecik Mezarlığı'ndaki caminin yanında olmak bir özellik. Bahçecik'te bu tür mezar yerleri 6 bin liraya satılabiliyor. Sülüklü Mezarlığı'nda iki kişilik yerin 10 bin liranın üzerinde satıldığını duyuyoruz" diye konuştu.

Mezar yeri satışlarını engellemek için belediye olarak arayış içinde bulunduklarını ifade eden Necip Sevinç, "Meclisimizde devirleri, kan hısımlığı ile dede, baba, evlat, torun ilişkisi ile sınırlamak için bir öneri getirdik. Birkaç gün içinde sonuçlanacak. Devri önleyebilirsek alan kişi de yarın başkasına devredemeyeceğini bildiği için bu satış soru ortadan kalkacak" ifadesini kullandı.

Sevinç, belediyenin cenazesi olan kişilere mezar yerini 200 liradan sattığını, ancak önceden mezar yeri almak isteyenlerden mezar yeri başına 2 bin lira istendiğini söyledi.

5 BİN MEZAR YERİ BOŞ

Trabzon'da 2009 yılında toplam 180 mezar yeri satılırken, 2010 yılının ilk 3 ayında bu rakam 210'a yükseldi. Trabzon Belediyesi'ne ait 4 mezarlıkta 2009 yılında 305 cenaze defnedildi. Bostancı Mezarlığı'nda belediyenin satışında bulunan bin kişilik mezar yerinin boş olduğu, 4 mezarlıkta ise vatandaşlara satışı yapılmış yaklaşık 5 bin mezar yerinin ise boş durduğu öğrenildi.