Mısır Ordusu Mursi'den şunları istedi Mursi cevap verdi

Mısır Ordusu Mursi'den şunları istedi Mursi cevap verdi
Mısır'ın resmi haber ajansına göre ordunun ültimatomunda bahsedilen yol haritası şunları içeriyor.

Anayasa askıya alınacak, Meclis lağvedilecek ve 1 yıllık geçici bir başkanlık konseyi oluşturulacak. Konseyde Anayasa Mahkemesi başkanı, savunma bakanı, siyasal partiler, gençlik örgütleri, El Ezher ve Kıpti Kilisesi'nden temsilciler yer alacak.

Mısır’ın resmi haber ajansına göre ordunun ültimatomunda bahsedilen yol haritası şunları içeriyor. Anayasa askıya alınacak, Meclis lağvedilecek ve 1 yıllık geçici bir başkanlık konseyi oluşturulacak. Konseyde Anayasa Mahkemesi başkanı, savunma bakanı, siyasal partiler, gençlik örgütleri, El Ezher ve Kıpti Kilisesi’nden temsilciler yer alacak.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, anayasa ve hükümet değişikliğine sıcak baktığı ancak erken Cumhurbaşkanlığı seçimini reddettiği belirtildi. Bu arada Cumhurbaşkanı Mursi, orduya "48 saat ültimatomunu geri çek" çağrısı yaptı.

MURSİ GECE  DEVLET TELEVİZYONUNDAN HALKA SESLENDİ

İŞTE KONUŞMADAN SATIRBAŞLARI:

"Bir yıl içinde elimden geleni yaptım. Bazı hatalarımın olduğunu kabul ettim. Tabloyu daha net gördüm."

"Hangi güç olursa olsun kendi istediğini dayatamaz"

Bir sene canla başla çalıştım. Bizim de hatalarımız oldu. Bunları gördük.

Mısır'ın kendi iradesine sahip çikmasnı ıstemeyen güçler var

"Bazıları Mısır'ın gerçek konumunu elde etmesini istemiyor."

Eski rejimin kalntları "derin devlet", yolsuzluk düzenlerinin devaminı ısteyenler ayakta

bütün mücadele derin devlet ve eski yolsuzluk düzeninin eskiden olduğu gibi bu dönemde de devam edebilmesi mücadelesidir

Derin devlet, yolsuzluk, Ekonomi durumu, yeni demokratik tecrübesi, eski rejim gibi bir çok sorunla savaştık

Eski rejim dönmeye çalışıyor ama halk iradesiyle hiç bir gün geri dönemez

Sokaktaki barışcıl ve daha fazla özgürlük isteyenler olduğu kadar, olayları provoke eden bir kitle de var"

Sokaktaki öfkeyi provoke edip yönlendirmek isteyen, kaos ortaya çıkarmak için şiddet yoluna başvuranlar var"

Bazıları gençlerin doğal kızgınlıklarını kullanıyor. Eski rejimin kalıntıları demokrasiye karşı savaşıyor."

Eski rejimin devamı olan, şiddete başvuran ve insanları öldürenleri meşru olarak görmeyiz

Seçimle gelen bir meşrutiyet istemediklerini söylüyorlar, öyleyse ne istiyorsunuz ?

Halk beni seçti ve görevlendirdi. Sorumluluğumu yerine getirmekten başka seçeneğim yok."

lakin beni seçenlerin benim üzerime yükledikleri bir sorumluluk var, şiddeti durdurmak, istikrarı sağlamak,

Sözlerim demokrasiye inanan onurlu muhaliflere."

Selefi davet hareketinin siyasi kanadı Nur Partisi'nin erken Cumhurbaşkanlığı seçimi çağrısı üzerine, partiden 14 yönetici seviyesinde üye istifa ettiğini açıkladı.

Mursi taraftarlarının bulunduğu Rabiatül Adaviyye ve Nahda gibi meydanlara baltaci grupların saldıracağı şeklinde iddialar var. Müslüman Kardeşler yöneticilerinden Muhammed Baltacı, 25 Ocak Devrimi esnasında Tahrir Meydanı'na yapılan atlı ve develi saldırılar gibi bu gece de Rabiatül Adaviyye ve Nahda Meydanlarına saldırı yapılabileceğini iddia etti.

Mursi'nin istifa etmesi için Tahrir Meydanı'nda binlerce kişi toplandı. Ancak İslami hareketlerin taraftarlarının toplandığı iki meydanda halk kitlelerin daha fazla olduğu gözleniyor.

ÇATIŞMALARDA 7 KİŞİ ÖLDÜ İDDİASI

Öte yandan Başkent Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları ve yanlıları arasında çıkan çatışmalarda 7 kişinin öldüğü öğrenildi.

MISIR'DA  KISACA NELER OLUYOR:

Mısır iktidar partisi Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkan yardımcısı Essam El-Erian, Mübarek dönemi başbakanı Ahmet Şefik'in Muhammed Mursi'ye karşı protesto gösterilerini finanse ettiğini ileri sürdü.

- Devrik diktatör Hüsnü Mübarek de konuştu: Mursi Mısır halkının selameti için bir an önce yönetimi bırakmalıdır. Ben 2011 yılında halkın isteği karşısında istifa etttim, şimdi sen istifa et."

- Mısır ordusunun anayasa ve parlamentoyu askıya alacak bir plan hazırladığı belirtildi.

- Mısır askeri kaynakları, ordunun karşıt gruplar arasındaki çatışmaları önlemek için başkent Kahire ve diğer kentlere askeri güçlerin konuşlandırılacağını belirtiyor.

-Mısır ordusunun yönetime el koyup bir başkanlık konseyi oluşturacağı ileri sürüldü.

- Mısır'ın Luxor ve Beni Suef kentlerinde karşıt taraflar arasında çatışmaların çıktığı, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ettiği ve çatışmalarda yaralananların olduğu belirtildi.

- Mısır sağlık bakanlığı Giza'daki çatışmalarda bir kişinin hayatını kaybettiğini, bugünkü çatışmalarda 72 kişinin yaralandığını duyurdu.

- Amerika hep ikili oynuyor. Amerikan Dışişleri Bakanlığının, Mursi'yi erken seçime çağırdığı yönündeki açıklamasına bu kez yalanlama geldi.

- Mısır'dan karşıt gruplar arasında yoğun çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Minya kentinde Mursi yanlısı gruplar ile karşıt gruplar arasında çatışmaların çıktığı ileri sürüldü.

El Ahram gazetesinin Mursi'ye yönelik yaptığı suçlamalar ne anlama geliyor?

Mısır'ın en etkin gazetesi olan El Ahram'ın Muhammed Mursi'ye yönelik eleştirilerinin arkasında yatan temel etken, Mursi'nin İsrail ile ilişkilerini öne çıkararak, Mursi'nin güvenirliliği olmadığını ve dolayısıyla, ülke içi ekonomik sorunların yanısıra, dış politikada da İslamcı kimlikle bağdaşmayacak bir yol izlediğini belirterek ona karşı olan muhalefete psikolojik destek vermek.

El Ahram Mursi'yi İsrail üzerinden vururken, diğer yandan da, İsrail tarafına şu mesajı veriyor: "Mursi'nin devrilmesi durumunda Camp David antlaşmasının tehlikeye gireceği yönündeki kaygınız yersizdir. Mursi'den önce böyle bir sorun var mıydı?"

El Ahram bu siyasetiyle, asıl pragmatizmi kendisi ortaya koyuyor. Madem ki Mursi'yi İsrail üzerinden vuruyor; Madem ki İsrail ile ilişkiler kötü birşey, o halde kendisi de Mursi sonrasında Camp David'in çöpe atılacağını söylesin. (VELFECR'in yorumu )

İsrailli uzmanların Mısır değerlendirmesi:

İsrail’in eski Mısır büyükelçisi Eli Shaked, Mısır’daki gelişmeler hakkında diyor ki: “İsrail’e olan düşmanlığına rağmen Mursi, İsrail ile ilişkilerin sürmesine saygı gösterdi. Mısır yönetiminde aşırıların varlığı durumunda bile bu değerler karşısındaki anlayışlarını gösterdiler, çünkü bunlar aynı zamanda Mısır’ın çıkarları gereğiydi. Mursi’yi kim değiştirecek? Onun yerine gelecek kişi Mısır halkını birleştirip ülkeye istikrar getirebilecek mi? Bu büyük bir bilmece ve soru işareti”

İsrail Hebrew Üniversitesi’nde mısır uzmanı olan Elie Podeh de şöyle diyor:

İsrail Mısır’ı yöneten ordu ile olan ilişkilerini koruyacaktır. İsrail’in için en iyi olan bekleyip görmek. Mısır’ın içişlerine karışmadan, herhangi bir tarafı desteklemeden, halkın en iyi olanı belirlemesini bekleyip görmek.

El Ahram gazetesi'nden Mursi'ye suçlamalar

"Mursi İsrail’e karşı hep soğuktu. Ancak cumhurbaşkanlığı ile birlikte sürpriz bir pragmatik politika uygulayarak İsrail ile ilişkilerine devam etti. Aynı zamanda arabulucu etkisini de gösterdi. Mısır geçen yıl Gazze’de Hamas militanları ile İsrail arasındaki roket ve saldırılarının sürdüğü sekiz günlük savaşta ateşkesin sağlanmasında arabulucu oldu. Buna ilaveten geçenlerde Gazze’ye silah sağlayan tünelleri yıktı.

İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşması İsrail ordu güçlerinin Lübnan, Suriye ve Filistinliler’le beraber olan hassas cephelere yoğunlaşmasına fırsat verdi.

İsrailli yetkililer, Mısır ile İsrail orduları arasındaki askeri ilişkilerin, ortak tehdit olan aşırı İslamcı gruplara karşı her zamankinden daha güçlü olduğunu açıkladı. Zira, cihatçı gruplar Sina bölgesinde güçlenmiş, Filistinliler de sınır altındaki gizli tünellerden Gazze ile Sina arısında gidip gelmeye başlamıştı.

İsrail asker kaynakları, Mısır’ın askeri güçlerini bu bölgeye kaydırarak militanların tehditlerine karşı İsrail’e yardımcı oldu. İsrailli yetkililer bu asker kaydırmasının iki ülke arasındaki barış anlaşması gereği olarak İsrail ile koordineli bir şekilde yürütüldüğünü belirtti.

Ordu tarafından yapılan açıklamada “Mısır’ın Sina’daki askeri aktivitesi İsrail güvenlik güçleriyle koordineli olarak sürdürüldü ve burada en üst düzey İsrailliler görevlendirildi. Amaç, İsrail ve mısır için tehdit olan güvenlik tehditlerine karşı ortak hareket etmekti."

Netenyahu Mısır'daki gelişmeler hakkında ne diyor:

Siyonist rejim Başbakanı Netenyahu İtalyan Corriere Della Sera gazetesine yaptığı açıklamada Mısır’daki gelişmelerle ilgili olarak “biz de herkes gibi mısır’da olup bitenleri dikkatlice takip ediyoruz. Hatırlamalısınız ki 30 yıldır Ortadoğu’da bir barış ve istikrara sahibiz. Bu da Mısır ile İsrail arasındaki barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmanın korunacağını ümit ediyoruz.

Siyonist Rejimin Mısır’daki gelişmelerden Kaygısı

Mısır el Ahram gazetesi, siyonist İsrail rejiminin Mısır’daki gelişmelerden duyduğu kaygıları şu şekilde sıraladı.

50 Mısır tankı İsrail-Mısır sınırına konuşlandı. Tankların burada muhtemel saldırılar veya silah kaçakçılığına karşı konuşlandırıldığı belirtildi.

İsrailli yetkililer, Mısır’da Mursi yönetiminin devrilmesi durumunda, Mısır ile İsrail arasındaki tarihi Camp David anlaşmasının tehlikeye girebileceğini belirtiyor.

“Aşırı İslamcı gruplar” Mısır’da çıkan kaostan faydalanarak, Gazze ve Mısır tarafından İsrail’e saldırı düzenleyebilir.

El Ahram gazetesi İsrail’in Camp David anlaşması hakkındaki kaygılarının ironik olduğunu,zira, İsrail karşıtı İhvan-ı Müslimin mensubu olan Muhammed Mursi’nin yönetime gelmesiyle Camp David anlaşmasının iptal edilebileceği korkusunu yaşadıkları, Mursi’nin selefi Hüsnü Mübarek döneminde ise Mısır yönetiminin Camp David anlaşmasına sadık kaldığını, İsrail ile yakın askeri ilişkiler içinde olduğunu belirtti.

Muhalefetin yanında duran El Ahram, bu analizle, Mursi’nin devrilmesi durumunda Camp David konusunda kaygılanmalarının yersiz olduğunu belirtmiş oluyor.

- Mursi karşıtları Tahrir meydanı ve başkanlık sarayı önünde yaptıkları gösterilerde, ordunun muhtırasından duydukları memnuniyeti kutladıkları belirtildi.

- Mısır'ın Acemi ve İskenderiye kentlerinde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişinin yaralandığı blelirtildi.

- Mursi karşıtı gruplar bir açıklama yaparak, Mahmud Bedr, Hasan Şahin ve Muhammed Abdülaziz adlı üç kişiyi temsilci olarak atayarak, yeni bir yol haritası belirlemek için ordu ile müzakereye gönderdiklerini bildirdi. Muhalfet merkez komitesinden Muna Selim, muhalefetin yüzde doksanının ordu ile müzekere yapmayı kabul ettiklerini belirtti. Muna Selim açıklamasında, muhalefetin anayasa mahkemesi başkanının riyasetinde bir teknokrat hükümeti kurulması planı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

- Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçilerinden olan Vasat Partisi yaptığı açıklamada, Mısır'n düşmanlarının sahnede olduğunu belirterek, Mursi karşıtı medyanın halkı kıştırttığını ileri sürdü. Açıklamada, Mursi yönetiminin "anayasal meşruiyet"e sahip olduğu belirtilerek ordunun muhtırasına da karşı çıktı. Vasat ayrıca, Muhammed Mursi yönetiminin ekonomik meselelerde başarısız kaldığını da kabil ettiğini belirtti.

- Giza kenti Kİt Kat meydanında silahlı çatışmalar çıktığı haberleri geliyor.

- Mısır'ın Qalubiye bölgesindeki İhvan-ı Müslimin, iktidardaki Özgürlük ve Adalet Partisi merkezlerine giren Mursi karşıtlarının bu binaları ateşe vererek tahrip edildiği bildirildi.

- Mısır'da devlet televizyonunun yayınları, Mursi'ye karşı muhalefetin yanında durduğunu gösteriyor.

- Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mısır'da erken seçim yapılması için baskı yaptıklarını açıkladı. Açıklamada, Amerikan yönetiminin Cumhurbaşkanı Mursi, muhalefet ve ordu ile temas halinde olduğu belirtildi. Amerika'dan gelen bu son açıklama, Amerika'nın ordu ile birlikte, Mursi'yi bir erken seçime zorladığını gösteriyor.

İhvan`ul Müslimin Cemaati liderlerinden Muhammed Beltaci, batili güçlerin desteklediği muhalif çevrelerin giriştiği her türlü darbe teşebbüsüne karşı Müslüman Mısır halkını "Şehit" olmaya çağırdı.

Bu ve benzeri çağrılardan sonra milyonlarca Mısırlının "Şeriat" ve "Şehadet" sloganları eşliğinde sokaklara döküldüğü ve İhvan`ul Müslimin`e ait kurum ve kuruluşları korumak için and içtiği öğrenildi.